15e EK cross  voor politie: ‘What goes up, must come down’

0
3312

Hoogtemeters grootste tegenstander voor deelnemers

Tekst: Jacqueline Rustidge

Een Europees politiekampioenschap cross op Britse bodem, daar mag je wat van verwachten. En wat heeft de organisatie de verwachtingen waar gemaakt. Het parcours was zwaarder dan zwaar met serieuze hoogtemeters, gras, klei en blubber. Op het prachtige terrein van Princethorpe College maakten 47 politievrouwen en 90 politiemannen op woensdag 23 maart 2016 uit wie zich de komende vier jaar Europees politie crosskampioen mag noemen.

Prima organisatie
Niet eerder was een EK cross voor politie zo strak weggezet. De organiserende Britse politie sportfederatie PSUK had dan ook niets aan het toeval overgelaten. Naast deskundigheid uit eigen gelederen waren vrijwilligers aanwezig met EK, WK en OS ervaring. De atleten, coaches en officials waren ondergebracht in het pittoreske Chesford Grange Hotel, net buiten het dorpje Kenilworth gelegen op een half uurtje rijden van het parcours in Rugby. De atleten mochten in het hotel onbeperkt gebruik maken van de sport- en zwembadfaciliteiten en voor wilde was een sportmasseur beschikbaar. En voor degenen die nog graag iets van de omgeving wilde zien waren de vrijwillige chauffeurs graag bereid een extra ritje te maken.

Parcours verkennen
De dag voor de wedstrijd werden de deelnemers in de gelegenheid gesteld alvast te proeven aan wat hen te wachten stond. Elke hobbel en bobbel, klim en afdaling werd in kaart gebracht. Maar liefst 60 hoogtemeters zaten in het parcours, nergens was het vlak. En als er al een vlak stukje te vinden was, dan moest de focus op 110% blijven om op het oneffen boerenland overeind te blijven. Het parcours was extreem zwaar en bij het bespreken van de racestrategie was ‘rustig starten’ het toverwoord.

‘If you start too fast, you will be buried on the course

Race day
In de ontbijtzaal was de spanning op de dag van de wedstrijd voelbaar. Strakke koppies en geen bacon, eggs en sausages op het bord. Nee, om maagproblemen te voorkomen werd ‘veilig’, overwegend met brood en fruit, ontbeten. Voor Nederland stonden vijf vrouwen aan de start. Aanvankelijk waren het er zes maar pechvogel Ilona Lievaart (Den Haag) was de zaterdag voor vertrek tijdens het volleyballen door haar enkel gegaan. Met een flinke ei op haar enkel was deelnemen geen optie meer. Het mannenteam bestond uit zes atleten.

Vrouwenwedstrijd
Na het startshot werd meteen duidelijk dat de strijd om het podium zou gaan tussen Duitsland, Bulgarije, Spanje, Groot Brittannië en Italië. Marieke van Lierop nam van het Nederlandse vijftal kop met in haar kielzog Katja Demkes en Janneke Arts. Daarna volgden Lotte Kleijn Winkel en Liesbeth Voorthuijsen. Iedereen had het moeilijk en bij de tweede klim vielen de deelneemsters bijna stil zo zwaar en steil als deze was. Halverwege de tweede ronde wist Janneke zich naar voren op te werken en finishte sterk als eerste Nederlandse met vlak achter zich Marieke en Katja. ‘Wauw, wat gaaf was dit, ik ben zelf helemaal verbaasd dat het zo goed ging’ reageerde Janneke enthousiast. Marieke toonde zich gematigd tevreden over haar race. ‘De benen liepen eigenlijk gelijk vol, dit ken ik helemaal niet. Desondanks kon ik redelijk doortrekken’. Katja was zeer content met haar prestatie. Midden in haar marathonvoorbereiding was dit het hoogst haalbare en als debutant op een EK genoot ze zichtbaar van de entourage. Nog iemand die enorm genoot was Lotte, eveneens debutant op een EK. ‘Eigenlijk is mijn sport kickboksen en lopen doe ik eigenlijk niet, althans, niet in wedstrijdverband. Maar mijn vader had mij overgehaald om in Apeldoorn aan de kerstcross deel te nemen. Daar liep ik prompt naar een plaats in het team. Wauw wat was dit gaaf en wat zwaar, echt geweldig!’ Liesbeth consolideerde haar plaats als hekkensluiter van het Nederlandse kwintet en toonde zich tevreden. De winst ging naar Duitsland, het zilver eveneens en brons was voor Bulgarije.

Herenwedstrijd
Bij de mannen stonden Simon Beemsterboer, Eltjo van Mechelen, Jeroen van der Markt, Marco Geldof, Jeffrey Vork en Edwin Ellis opgesteld om de NPSB kleuren te verdedigen. Onderling maakten ze er een prachtige strijd van. Vanaf de start was het Simon die van de Nederlanders het initiatief nam. Eltjo volgde en wist in de loop van de wedstrijd Simon voorbij te gaan. Daarachter kwamen Marco en Jeroen, twee ervaren mannen die aan elkaar gewaagd zijn. Met een iets voortvarender start had Marco enkele tientallen meters voorsprong op Jeroen genomen en dat bleef zo gedurende de hele wedstrijd. Jeffrey en Edwin liepen een groot deel van de wedstrijd samen op. In de slotfase zette Edwin zijn acceleratietalent in en sprintte op de laatste meters voor de finish een Cyprioot voorbij. Dit tot hilariteit van het publiek die de strijd zeer vermakelijk vond.  Jeffrey finishte vlak achter Edwin en de man van Cyprus. In de mannenrace was Duitsland oppermachtig en pakten onze oosterburen goud, zilver en brons. En alsof dat nog niet genoeg was legden ze ook beslag op de vierde plaats.

Landenklassement
Met vier mannen bij de eerste vier was Duitsland de overtuigende winnaar van het landenklassement. Niet heel vreemd, want een aantal van ‘der Mannschaft’ was net terug van vijf weken hoogtestage in Kenia. Het blijft appels met peren vergelijken, want terwijl de Duitsers op trainingskamp waren, waren onze collega’s gewoon aan het werk, veelal volledig in de onregelmatigheid. Het is het verschil tussen de prof en de oprechte amateur. Ook in het vrouwenklassement ging de winst naar Duitsland. De individuele klasseringen van de Nederlandse vrouwen leverden in het teamklassement een mooie 6e plaats op van de 15 deelnemende landen. De Nederlandse mannen behaalden een  verdienstelijke 12e plaats van 20.  

Uitslagen
Vrouwen, circa 8km

31 Janneke Arts Rotterdam 34:45
32 Marieke van Lierop Amsterdam 34:51
33 Katja Demkes Oost NL 35:04
36 Lotte Kleijn Winkel Amsterdam 36:07
43 Liesbeth Voorthuijsen Den Haag 38:49

Mannen, circa 12km

43 Eltjo van Mechelen Rotterdam 42:16
49 Simon Beemsterboer Oost NL 42:54
62 Marco Geldof ZeBra 44:20
65 Jeroen van der Markt Midden NL 44:32
72 Edwin Ellis Amsterdam 45:38
74 Jeffrey Vork Amsterdam 45:54