4e EK-damesvolleybal

0
1446
EK-volleybal-2019

Het Nederlands dames politievolleybalteam bestaat uit een enthousiaste en gemotiveerde groep politievrouwen met een volleybalhart of volleybalsters met een politiehart; het is maar net hoe je het bekijkt. Het team zou in de reguliere competitie een goede 2e divisionist zijn en het spelniveau ligt dus hoog. Na een gedegen voorbereiding van ruim anderhalf jaar waarin het team maar liefst twaalf keer bij elkaar kwam om te trainen dan wel een oefenwedstrijd te spelen, waren de verwachtingen voor dit 4e Europees Kampioenschap voor politie dan ook hooggespannen.

EK-volleybal-2019

In mei 2019 betaalden de inspanningen zich terug met een mooie eerste plaats in de kwalificatiedriekamp die in België werd verspeeld. Op dus naar de finaleronde, die van 9 tot en met 13 oktober in Praag zou worden gehouden en waarvoor zich behalve Nederland hadden geplaatst: Rusland (regerend Europees kampioen), Tsjechië (organiserend land), Griekenland, België, Hongarije, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Nadat de poule-indeling (na loting) voor dit EK in augustus bekend werd, was ook duidelijk dat Nederland een zware dobber zou krijgen met Tsjechië, Duitsland en België als tegenstanders. Met name Tsjechië en Duitsland brengen van oudsher sterke tot zeer sterke teams op de been en dus moest er met volle kracht aangetreden worden om van deze landen te winnen. Een eerste of tweede plaats in de poule was immers noodzakelijk om door te gaan naar de halve finales.

EK-volleybal-2019

Op woensdagmiddag 9 oktober trof Nederland als eerste onze naaste oosterburen, Duitsland. Dat de Nederlandse dames klaar en gebrand waren om te spelen, bleek uit het enorm hoge spelniveau dat in de eerste set werd getoond. Voor iedere volleyballiefhebber een genot om naar te kijken. Echter, ondanks drie setpoints, kon Nederland de eerste set niet naar zich toe trekken en werd met een minimaal verschil (28-26) verloren. Na deze spannende start bleek helaas het verzet gebroken aan Nederlandse kant en werden ook de tweede en derde set verloren met respectievelijk 25-19 en 25-16. Een teleurstellend begin, maar de gedachte dat dit Nederlandse team haar beste volleybal ooit had laten zien, stemde trots en hoopvol voor de wedstrijd tegen België, die de volgende dag gespeeld zou worden. Daarnaast had Nederland tijdens de kwalificatie in mei met 3-1 van België gewonnen en was België op dit EK met een gehavende selectie aan de start verschenen. Of dit laatste een rol heeft gespeeld valt moeilijk te bepalen, maar na een 1-0 voorsprong in sets, vervolgens een 2-1 achterstand en een 2-2 gelijke stand, werd een vijfde set noodzakelijk om de wedstrijd te beslissen. Helaas trok België hierbij aan het langste eind, waardoor de medailledroom van Nederland onbereikbaar werd.

Na twee verloren poulewedstrijden moest Nederland op vrijdag 11 oktober minstens twee sets winnen van gastland Tsjechië om België voor te blijven in de poulerangschikking en zodoende nog uitzicht te houden op een vijfde plaats. Dit bleek een illusie, want hoewel Nederland tot ongeveer 15 punten goed bijbleef en op meerdere momenten zelfs leek te domineren, bleek Tsjechië uiteindelijk op alle volleybalfronten een maatje te groot voor de Nederlandse politievolleybalsters: 3-0.

Zaterdagmiddag 12 oktober resteerde Nederland niets anders dan voor de zevende plek te spelen tegen een zwak Verenigd Koninkrijk. Dat Nederland superieur bleek moge duidelijk worden uit de setstanden 25-14, 25-15 en 25-15. Europees kampioen werd opnieuw Rusland, Tsjechië verdiende het zilver en Duitsland het brons.

Ondanks het tegenvallende resultaat omschrijven de speelsters het EK als een “mooie ervaring”. Er is in meerdere wedstrijdfases goed tot zeer goed gevolleybald, er zijn waardevolle gesprekken gevoerd met elkaar en met onze buitenlandse collega’s is er veel plezier gemaakt. Sowieso vervult het met trots om Nederland en de Nationale Politie te mogen vertegenwoordigen op een dergelijk prestigieus internationaal sportevenement en dat is een ervaring die alle speelsters in hun politierugzak meenemen.

En nu?

Teamfoto-EK-volleybal

Het team gaat zich de komende anderhalf jaar voorbereiden op de World Police & Fire games die begin augustus 2020 in Rotterdam worden gehouden en daarna op naar het volgende Europees Kampioenschap in 2023. Door het vertrek van een aantal speelsters kan het team versterking gebruiken. Speel jij volleybal op minimaal 3e divisieniveau en wil je graag eens aansluiten bij een training van het Nederlands dames politievolleybalteam, stuur dan een email naar teammanagers Marja.Lust@politie.nl en Mirjam.Baaij@politie.nl

Marja Lust, Mirjam Baaij en Lotte Leukenhaus