De Gulbergen 24, 24 / 25 september 2016

2
1999

Een evenement overgoten met een wedstrijdsausje. 
24 uur rijden, 52 rondes van 8 km, meer dan 3100 hoogtemeters.
Van de 32 gefinishte deelnemers als 5e eindigen.

Noud van der Sanden is zijn naam, fietser in hart en nieren. Werkzaam in de eenheid Oost Brabant. Kersverse gedelegeerde wielrennen van de NPSB. Man die de uitdaging op sportief gebied zeker nooit uit de weg gaat. Deelnemer aan menige cyclosportieve in binnen en buitenland, liep de marathon Eindhoven in een meer dan goede tijd. Nam al eerder in het politie 112 team deel aan de Gulberg24 (werden toen 2e met het team) en had zich in 2015 voorgenomen om solo de Gulberg24 te gaan rijden.

Hoogste punt van Brabant
De Gulberg is ontstaan door het storten van alle afval door de toenmalige VAM, wat men ophaalde in de regio en soms ver daarbuiten. Met de tijd ontstond een berg van 60 meter boven NAP. Het werd het hoogste punt van Brabant. Na het sluiten van de VAM werd het gebied aangepast. Er kwam een permanent ATB-parkoers, een golfbaan en enkele wandelroutes. Zes jaar geleden startte de wielertoerclub Nuenen met een voor die tijd ongekend fenomeen: 24 uur non stop ATB’en voor teams en solisten. Gulbergen24 was geboren. Eind 2015 kwam Noud al met zijn idee, hij wilde solo deelnemen aan de Gulberg24. Het idee was al ras een plan en als hij een plan heeft zal dit gebeuren.

Voorbereiding

Vanaf de eerste maanden van 2016 stond bijna alles op wielergebied in het teken van de Gulberg24. Noud’s nieuwe racefiets stond vaak stil omdat hij wilde trainen op zijn ATB. Oa een vierdaagse rit van 600 km met de wielertoerclub van de eenheid Oost Brabant werd met de ATB gereden. Ritten van 200 km waren geen uitzondering. Een nachtrit werd gepland om de verlichting te testen. De Gulberg werd 25 keer opgereden. Niets liet Noud aan het toeval over. Op 23 september werd in het tentendorp van de Gulberg24 een partytent geplaatst. Vanaf hier zou de bevoorrading plaats vinden en konden Noud en zijn ATB worden verzorgd. De schrijver van dit artikel had aangeboden tijdens de Gulberg24 op te treden als verzorger/mecanicien en manusje van alles.
24 uur lang op de ATB
Zaterdag 24 september 10 uur, D-day: de weersvoorspellingen zijn zeer zonnig en warm weer. Het heeft deze week niet geregend. De Gulberg en omgeving is een grote stofzooi. Noud, voeding, kleding en twee gelijke ATB’s worden thuis opgehaald. De partytent wordt ingericht en Noud onderwerpt zijn ATB aan een laatste inspectie. Toch wat lucht uit de banden, staan iets te hard. Voeding mee voor de eerste uren. Bidon gevuld. Startnummer 4 en responder gemonteerd.

12.50 uur de deelnemers van de Gulberg24 begeven zich naar het startvak. Noud rijdt rustig naar het midden van zijn startvak. Aan zijn gezicht is duidelijk te zien dat hij 100% gefocust is op de start.
13.00 uur Start van het evenement en de renners gaan per vak om de minuut van start. Het startvak van Noud gaat als laatste weg.

Als de meute wegvliegt is het een grote stofwolk waar amper een renner is terug te zien. Na enkele minuten komen de eerste weer de Gulberg afgestoven. Met ongekende snelheden komen de eerste renners aan onze uitvalbasis voorbij. Stof, stof en renners is wat we zien. Het wachten is op de eerste doorkomst van Noud. Na enkele ronden is Noud gelijk een nomade die 14 dagen door de Sahara is getrokken, zijn gebruinde benen zijn veranderd in een vuil grijze kleur en bij de eerste stop na enkele rondes is zijn gezicht veranderd in een masker van stof met twee witte randen veroorzaakt door zijn bril. Drinken is natuurlijk belangrijk. Om de twee rondes een nieuwe bidon, dan met sportdrank dan een met siroop. Daarnaast voldoende vast voedsel in de vorm van een krentenbol en/of een banaan. De fiets nakijken, ketting schoonmaken en inspuiten.

Naast onze partytent staan twee Belgen. Een van hen geeft na enkele uren als solorijder de pijp aan Sjefke. Hij is ziek, gaat op het gras liggen en is niet meer aanspreekbaar. De hitte, een zwaarder parkoers dan hij zich had voorgesteld zijn daar debet aan. Zelfs het voorstel van zijn vrouw om een bruintje (trappist) te pakken is niet genoeg om hem op de been te brengen. Hij blijft liggen waar hij ligt. Noud rijdt zijn rondes. Bijna onherkenbaar door het stof. Geen enkel teken van verzwakking. Blijven drinken en eten is het moto.
Als om 19.00 uur de 6 uurs rijders stoppen heeft dit zijn weerslag op de drukte. Het is rustiger op het parkoers, de hectiek van de eerste uren is voorbij. Nou ja rust. Enkele tenten verder geeft een sponsor een feestje inclusief DJ. Aan goede muziek op onze stek dus geen gebrek.

Noud’s rondetijden zijn constant. Hij blijft goed eten en drinken. Het vaste voedsel blijft goed gaan. Hij rijdt op het parkoers als Roger de Vlaeminck tijdens zijn fameuze Parijs-Roubaix’s en klimt de Gulberg op als de El Pistolero van het basisteam Eindhoven-Zuid. Hij gaat prima. Net na het stoppen van de 6 uurs Gulberg is het tijd om de verlichting aan te brengen. Dit levert meteen een eerste iets langere pauze op. De fiets wordt voorzien van een stuurlamp van maximaal 2000 lum en op de helm komt een lamp van maximaal 600 lum. Hier is mee geoefend en toen voldeed de verlichting ruimschoots aan wat nodig was. De solorijders krijgen ook een speciale verlichtingsband van de organisatie zodat de teamrijders kunnen zien dat de voor hun rijdende fietser een solorijder is.

Fiets en berijder zijn klaar voor de avond- en nachtelijke uren. Het is een geheel andere manier van fietsen, die meer concentratie vraagt. Kuilen en wortelstronken ziet men pas op het laatste moment en dat geeft weer een slag op polsen en handen. De niet geveerde voorvork is niet prettig. Ook de avonduren zijn warm en het parkoers is alleen maar stoffiger geworden. Noud geeft aan dat het prima gaat. De trainingsuren werpen duidelijk hun vruchten af.
Het feest in de sponsortent is afgelopen, de algehele rust komt over de Gulberg als een deken van behagen. Het gebied is alleen voor de ATB’ers die solo of voor hun team de rondes afwerken. In de tentjes zitten of liggen mannen en vrouwen. Velen met een uitdrukking op het gezicht van ‘wat doe ik hier of waar ben ik’. Een aantal geeft aan het genoeg te vinden en stoppen met de strijd tegen zich zelf en de elementen. De frietboer gooit de laatste kroket in het vet, de mecaniciens van de organisatie sluiten de zaak, de speakers gaan naar bed en de biertap staat op stil. De nacht neemt de avond over op de Gulberg24.

Een andere Belg die naast ons staat stopt en geeft aan dat het genoeg is geweest. Hij zet zijn velo weg en gaat slapen in zijn camper. Als het licht gaat worden komt hij uitgeslapen en welgemutst weer tevoorschijn. Samen met zijn zieke maatje rijdt hij de overige uren uit.
Rondom middernacht geeft Noud aan een langere stop te nemen (nou ja lang 12 tot 14 minuten). De pasta wordt warm gemaakt. Er moet vast voedsel worden genuttigd. De pasta smaakt naar niks, maar geeft de nodige koolhydraten. Cola voor de nodige suikers. Even rust voor de benen die volgens Noud nog prima zijn. De polsen doen zeer. Het shirtje met korte mouwen maakt plaats voor een shirt met lange mouwen. Na de pauze gaat Noud verder met zijn doel, de 24 uur uitrijden. De nacht kruipt voorbij en Noud blijft op constante wijze zijn rondes rijden. Na enkele uren moet de batterij van de stuurverlichting worden vervangen. Geen langdurige zaak maar lang genoeg voor Noud om even de benen wat rust te geven en de rug te strekken.
Bij dagenraad stopt Noud voor een tweede langere stop. De warme pasta is voor de kat. De overstap naar stroopwafels en vloeibare voeding is nu aan de orde. Noud heeft een dipje. Maar Noud zou Noud niet zijn als het dipje niet aan de kant zal worden geschoven. Geen gezeur stroopwafeltje – banaantje – cola. Verlichting eraf, gezicht wassen, bril weer op de neus en gaan. Hij verdwijnt in het ochtendgloren, een wolkje stof nalatende.
De ronde tijden lopen wat op. Maar hij blijft genoeg drinken en neemt stukjes banaan, vloeibare voeding en koekjes tot zich. De tijd en het zware parkoers beginnen hun tol te eisen. Collega’s van de eenheid komen langs om hem te steunen in zijn tocht. Als zijn vrouw en kinderen komen is de supporters gare compleet en geeft het Noud de extra boost om te blijven rijden. Het is warm en het stof is doorgedrongen op elke denkbare plaats.
12.45 uur komt Noud van de Gulberg gereden. Een mens die bijna 24 uur een topprestatie heeft verricht rijdt niet meer geheel recht. Hij remt, stopt, het is genoeg geweest. Een gesteld doel is bereikt. De fiets gaat de partytent in. Noud kan gaan zitten, missie volbracht. Nun dikke proficiat zeggen ze in Brabant. Noud mag naar huis. De partytent wordt afgebroken, de fietsen en spullen breng ik wel thuis.

Noud wij doen het jou niet na, nee wij denken er zelfs niet aan om eraan te beginnen. Maar mocht je weer eens zoiets gaan doen laat het weten.

PROFICIAT.

Koos Antonis
Begeleider van Noud tijdens de Gulbergen24