Basketballers achtste op EK Athene

0
1517
NPSB basketballers EK Athene 2017
NPSB basketballers EK Athene 2017

Van 24 tot 18 september waren de NPSB basketballers in Athene voor het EK. Ze hadden zich ter nauwer nood geplaatst en hoopten op een stunt. Helaas zat er niet meer in dan een achtste plaats. Toch kijken gedelegeerden Steven van Baal en Thijs Eiten met een goed gevoel terug. Lees hieronder het verslag.

‘Op 23 september 2017 vertrokken we naar Athene voor het EK. We waren ter nauwer nood als 8e geplaatst en getergd om aan te tonen dat we hoger horen te staan. Op een paar opstartprobleempjes met de hotelkamers na, kunnen we niet anders zeggen dan dat de organisatie door de Grieken uitstekend gedaan was. De faciliteiten waren prima, het eten goed en het weer was lekker, zodat we ook konden geniet van de zon bij het zwembad en op het strand. Bovendien zaten we op een half uurtje afstand van de Akropolis, zodat we op de rustdag ook nog mooi voor toerist konden spelen met onze uit Athene afkomstige coach als gids.

Uiteraard kwamen we daar om te basketballen en laten we maar gelijk duidelijk zijn, dat dat niet gebracht heeft wat we hoopten. De loting was gunstig, we zaten in de poule met Hongarije, België en Frankrijk. Stuk voor stuk sterke tegenstanders, maar de andere poule bestond uit Luxemburg, Griekenland, Litouwen, en IJsland. Griekenland heeft de 2 voorgaande toernooien gewonnen en Litouwen, had ook al medailles behaald. IJsland hadden we na onze ervaringen bij de kwalificatie getipt als medaillekandidaat. Deze teams konden we pas in een later stadium van het toernooi tegenkomen.

Openingsceremonie
Op zondag 24 september vond in de ochtend een lange openingsceremonie plaats waarbij alle teams, naar onze mening, erg lang moesten staan wachten tot elke hoogwaardigheidsbekleder zijn of haar zegje in het Grieks had gedaan. Daarna vond de openingswedstrijd plaats om 11.30 en voor ons begon het toernooi die middag om 16.30 met een wedstrijd tegen Hongarije. Een team met een groot aantal spelers die de vorige 2 edities van het EK ook al aanwezig waren en in Turijn 4 jaar geleden werd het een duidelijke overwinning voor ons. Echter elk toernooi is weer anders en zo ontspon zich een wedstrijd waarin beide teams aan elkaar gewaagd bleken en na met rust nog met 10 punten voor te hebben gestaan werd het letterlijk een puntje, puntje wedstrijd die in de allerlaatste seconden beslist werd… in ons nadeel dit keer, eindstand 55-54. Dit was een erg grote domper en gezien het wedstrijdbeeld deden we onszelf uiteindelijk echt te kort. Na een pittige nabespreking ging onze blik weer vooruit richting de derby der lage landen tegen België de volgende dag.

Maandag 25 september rond 11.30 uur speelden wij tegen België en deze wedstrijd was een herhaling van de wedstrijd om de 3e en 4e plaats van het vorige EK. Echter dit keer kwamen wij niet voor in het verhaal en liepen de gehele wedstrijd achter de feiten aan. Het teamspel liep moeizaam en ook de individuele kwaliteiten van onze spelers kwamen dit duel niet uit de verf waardoor wij al snel een verloren wedstrijd speelden. De eindstand was dan ook 44-68.

Formaliteit
Wetende dat wij voor de 7e en 8e plaats zouden gaan spelen was de wedstrijd tegen Frankrijk op dinsdag 26 september nog maar een formaliteit voor ons. Voor de Fransen echter stond er nog wel iets op het spel namelijk de 1e plaats in de poule en dus de wetenschap dat ze dan tegen de nr. 2 uit de andere poule zouden gaan spelen. Wij gingen zeer voortvarend uit de startblokken en hebben een aantal keren een aantal punten voor gestaan. Na de rust hebben wij de goede lijn vol kunnen houden en langzamerhand begonnen we te denken aan een stunt aangezien Frankrijk de eerdere 2 wedstrijden had gewonnen en dus koploper was in onze poule. Uiteindelijk ging in het 4e kwart van de wedstrijd vermoeidheid een rol spelen en wisten de Fransen tegen het einde van de wedstrijd de achterstand om te draaien tot een voorsprong en uiteindelijk de wedstrijd met 8 punten verschil te winnen, eindstand 56-48. Toch hebben wij in deze wedstrijd laten zien waartoe wij in staat waren en dat het met onze kwaliteiten echt wel goed zat. Helaas is onze selectie niet in de breedte van de zelfde sterkte als bijvoorbeeld die van België en Frankrijk. Ook krijgt dit laatste team voorafgaand aan dit EK de mogelijkheid om 3 maanden lang onafgebroken samen te trainen onder diensttijd, dat is een hele andere voorbereiding dan onze 5 dagen eigen tijd die wij als voorbereiding hebben genoten.

Woensdag 27 september waren er geen wedstrijden en besloten wij onder leiding van onze coach Athene te bezoeken en dan vooral de Akropolis. Na deze toeristische attractie te hebben ervaren kon iedereen na eigen inzicht de dag vol maken en hebben wij de dag afgesloten met een gezamenlijk etentje.

Inzet
Donderdag 28 september stond om 09.00 uur de wedstrijd om de 7e en 8e plaats tegen IJsland op de agenda. In de kwalificatiewedstrijd voor dit EK was IJsland ook onze tegenstander en toen werden wij met een behoorlijk verschil aan de kant gezet in IJsland. Voor ons dus de perfecte drijfveer om revanche te willen nemen en het EK toch met een overwinning af te kunnen sluiten. Ook in deze wedstrijd namen wij wederom het heft in handen en al snel genoten wij van een redelijke voorsprong waarmee wij ook de rust zijn ingegaan. Na de rust hebben wij nog 1x alles gegeven om de laatste 20 minuten van het toernooi de wedstrijd over de streep te kunnen trekken maar helaas had IJsland na rust hun zaakjes beter op orde en hadden zij antwoord op ons spel. Daarnaast begon vermoeidheid wederom een rol te spelen en vielen de schoten minder vaak aan onze kant dan in de eerste helft het geval was. Tot onze grote teleurstelling glipte ook deze wedstrijd in de allerlaatste seconden nog weer uit onze handen en waren wij veroordeeld tot de 8e en laatste plaats van dit Europees Kampioenschap. De eindstand was 74-71. Op vrijdagavond vond er nog een gezellig eindfeest plaats in ons hotel waar de kampioen Griekenland ( derde keer achter elkaar kampioen) gehuldigd werd na hun overwinning met 95-84 op Litouwen.

Sportieve teleurstelling
Al met al, los van de sportieve teleurstelling, hebben wij genoten van onze aanwezigheid in Athene. We gaan nu een tijd tegemoet waarin we zullen proberen om het basketballen binnen Politie Nederland weer onder de aandacht te krijgen en zodoende nieuwe collega’s te mogen verwelkomen binnen ons team en hopen dan over 4 jaar met een nog sterker team deel te mogen nemen aan de volgende eindronde.’