Basketballers op EK-jacht in IJsland

0
1805
Basketbal team NPSB

Eindelijk was het dan zover, daar stonden we donderdagochtend 9 maart 2017 om 09:00 met z’n allen op Schiphol om naar Kevlavik in IJsland af te reizen. De voorbereidingen waren gedaan, nu was het tijd voor het echte werk met op het spel staand een plaatsing voor het EK in Athene.

In eerste instantie zouden we tegen IJsland en Ierland gaan spelen. Ierland had zich echter een paar weken voor aanvang teruggetrokken. Ze zouden om allerlei redenen geen team te hebben kunnen samenstellen. Reglementair werd deze wedstrijd door zowel IJsland als ons, gewonnen met 20-0.

Na het nodige aan sightseeing gedaan te hebben in onder andere Reykjavik, gingen we vrijdagmiddag voor het eerst naar de wedstrijdhal voor een training. Basketbal is in IJsland een grote sport en dat bleek duidelijk in de hal. Goede houten vloer, schitterend scorebord en een prima tribune. Ook hier was niets op de gastvrijheid aan te merken. Hoewel we niet bij de training van de IJslanders mochten zijn, zagen we daar ook voor het eerst onze opponent. De tegenpartij waar we niets vanaf wisten omdat zij de 2 voorgaande EK ’s niet aanwezig waren. Basketbal technisch konden we nog niets van hen opmaken, maar over duidelijk was dat we te maken zouden krijgen met fysiek sterke spelers.

Zaterdag brak DE dag aan, de dag waarop het allemaal moest gaan gebeuren. Na ‘s ochtends een lichte training en verder een relaxte dag, was het om 14:30 uur tijd om naar de hal te gaan. Na de officiële opening was de start van de wedstrijd om 16:00 uur. Direct vanaf het begin ging IJsland flink aan de gang. Eerlijk, maar fysiek spel, waren de basis van goede scores en rebounds. Hierdoor liepen we gelijk achter de feiten aan en kwamen na het eerste kwart op een achterstand van 21 – 10. Deze score was in de zaal echter niet te zien. Het eerder genoemde schitterende scorebord had kuren, waardoor maar een deel van de scores zichtbaar waren. Ook de schotklok leek niet goed te werken. Hierdoor ontstond soms wat onduidelijkheid, maar had verder niet echt invloed op het uiteindelijke resultaat.

De hoop dat we meer grip op de wedstrijd konden krijgen, werd al snel wat minder toen bleek dat het scoreverloop het 2e kwart nagenoeg het zelfde was. We gingen de rust in met een 40-23 achterstand. Ons goed beseffende dat met een verlies van meer dan 20 punten, Athene wel heel erg ver zou zijn, pepten we ons op voor de 2e helft. We konden het ons natuurlijk niet veroorloven de koppies te laten hangen.

In de eerste helft zagen we vooral scores van onder het bord, in het 3e kwart bleek de inmiddels imponerende tegenstander ook over een bijzonder goed afstandsschot te beschikken. In korte tijd kregen we 5 driepunters om ons oren. Mede hierdoor eindigde het 3e kwart op 61 – 33. Donkere wolken kwamen nu wel boven de sporthal hangen. Het verlies accepteren, maar vol voor Athene aan de bak gaan, was het enige wat we nog konden doen.

Alhoewel onze scores toenamen, bleef die van IJsland onveranderd. Het leek erop dat we dit kwart naar ons toe konden trekken en zo nog iets van de achterstand weg te zouden werken. Helaas bleek dit na een laatste spurt van de Vikingen ook tevergeefs. We scoorden dan wel 23 punten, maar IJsland bleef er daar 1 boven, waardoor de einduitslag op 85 – 56 kwam. De teleurstelling, nee de verslagenheid, was groot. Hadden we het anders aan moeten pakken, waarschijnlijk wel. Hadden we daardoor kunnen winnen, waarschijnlijk niet. IJsland bleek een echte titelkandidaat te zijn en gaan minimaal op het podium eindigen in Athene.

Of wij nog gaan….. willen, heel graag, maar er is wel een wonder voor nodig. Een heel groot wonder zelfs. Komende weken zullen de andere landen uitkomen op hun kwalificatie toernooi ’s. De laatste wedstrijden zullen pas in Mei gespeeld worden.

noorderlicht

Troostprijs was een laatste kans op een ander wonder, het Noorderlicht. De voorspellingen waren goed en zo stonden we even voor middernacht op een donker uithoekje van het gebied. Geloven in het wonder van het naar Athene gaan, doen we niet echt.