Borstcrawlend blauw

0
981
Borstcrawlend blauw IMG_0052

Zon, zomerse temperaturen en een verkoelende waterpartij. Voor de meeste mensen de ingrediënten voor een middagje ontspannen niks doen. Vijfentwintig collega’s dachten daar anders over. Zij namen het  zondag 15 juli 2018 in de Gaasperplas bij Amsterdam tegen elkaar op tijdens het Nederlands Kampioenschappen Zwemmen Politie (NKZP) Open Water. Lees hier de verhalen van een zwemmer en een jurylid.

Kolkende kluwen van armen en benen

‘Niet schoppen, niet slaan, niet krabben, niet bijten’, somt de scheidsrechter op. Zelfs bij het NK Politie is er een heuse geweldsinstructie. En dat is wel nodig ook, want in tegenstelling tot het zwemmen in een zwembad is de hele Gaasperplas één grote arena. Waar het recht van de snelste geldt. Binnen zekere grenzen dus.

De Amsterdamse zwemvereniging Het Y is gastheer van deze openwaterzwemwedstrijd. Elk zomers weekend strijken zwemmers vanuit heel Nederland neer langs plassen, meren en kanalen voor een sportieve krachtmeting in het langeafstandszwemmen. Van een kilometer tot zeven of zelfs tien voor de echte kilometervreters. En in dit sportieve circus is vandaag dus ook een plekje ingeruimd voor een ‘blauw’ zwemkampioenschap.

De scheidsrechter heeft de startprocedure uitgelegd, maar eenmaal achter de startlijn neemt de wedstrijdspanning de controle van sommige zwemmers over. ‘Naar achteren!’, commandeert de scheids streng. Drie fluitsignalen. ‘Op uw plaatsen…’ De gastoeter brengt de verlossing. Vijfentwintig blauwe borstcrawlers spurten weg. Een kolkende kluwen van armen en benen, op pad voor 1000 meter.

Na een lang uitgetrokken sprint van 125 meter schakelen de meeste zwemmers over op de dieselstand. Tenzij je nog in gevecht bent voor een positie natuurlijk. M.E. (Oost-Nederland) en M.W. (Amsterdam) houden het tempo hoog en breken los van het deelnemersveld. Onder het viertal achtervolgers is C.N. (Midden-Nederland) een van de tempomakers. Voor de hardzwemmers wordt het een uitputtingsslag. Al genieten de meeste zwemmers gewoon van de prestatie op zich.

Bij het openwaterzwemmen is hard zwemmen alleen niet voldoende. Je moet ook je krachten weten te verdelen én kunnen navigeren. Wat dat betreft heeft de organisatie een mooi puzzelparcours uitgezet. Alleen de schoolslagzwemmers laten zich niet van de wijs brengen door de boomerangvorm. De borstcrawlers hebben het aanmerkelijk lastiger. Dat blijkt zeker wanneer de laatste deelneemster in de laatste rechte lijn compleet van koers raakt. Gelukkig gidst een al gefinishte zwemster haar alsnog naar de finishplaat. Ze tikt onder warm applaus van haar collega’s aan.

Proces verbaal van een zwemwedstrijd

Op zondag 15 juli 2018 omstreeks 13:00 uur was ik, verbalisant Ingrid (Den Haag), door de organisatie van zwemvereniging Het Y uit Amsterdam aangesteld als official bij de 8e Open Water wedstrijd welke gehouden werd in en nabij de Gaasperplas.

Bij programma nummer 8 zag ik ongeveer 25 mannen en vrouwen te water gaan. Zij moesten 1000 meter vrije slag zwemmen. Ik zag dat al deze mannen en vrouwen voorzien waren van een rode cap van siliconen materiaal met op elke cap een nummer. Mij is bekend, dat bij een zwemwedstrijd mannen en vrouwen zo’n cap op hebben evenals een zwembril om te voorkomen dat de zwemmer of zwemster last van het chloorwater – bij het zwemmen in een binnenbad – heeft. Dit is niet verplicht, maar wel handig om beter zicht tijdens het zwemmen te hebben.

Bij deze wedstrijd, zoals ik verbalisant al vermeldde, moest een afstand van 1000 meter vrije slag gezwommen worden. Mij is bekend, dat de vrije slag als borstcrawl wordt gezwommen, maar zoals de naam als zegt, mag men ook de schoolslag, vlinderslag of de rugcrawl zwemmen. Tijdens de race mag niet gebeten, gekrabd, geknepen of anderszins lichamelijk contact met een andere zwemmer/zwemster worden gemaakt. Gebeurt dit wel, dan kan een official van de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwem Bond) deze zwemmer/zwemster diskwalificeren.

Borstcrawlend blauw

Een kamprechter, die in een boot meevaart, zal dan eerst een aantal malen fluiten en als dit niet helpt, zal een gele of rode kaart worden uitgedeeld.

Ik verbalisant had de taak om elke zwemmer die bij de finish aantikte zijn of haar capnummer op een vel papier te noteren.

Nadat 24 zwemmers/zwemsters gefinisht waren, was het wachten op een vrouwelijke zwemmer. Ik zag, dat zij, verwijderd op ongeveer 300 meter van de finish, niet richting finish zwom, maar vanaf mijn kant gezien, naar rechts zwom. Daarom kon zij niet aantikken en zou er dus geen tijd voor haar genoteerd worden en een diskwalificatie volgen.

Ik hoorde dat meerdere mannen en vrouwen die aan de kant stonden, naar de zwemster schreeuwden. Ik zag dat zij daar geen gehoor aan gaf. Vervolgens zag ik, dat een teamgenoot in het water sprong om haar duidelijk te maken, dat zij de andere kant op moest zwemmen, richting het finish bord. Ik zag dat zij wel van richting veranderde, maar wederom niet richting finish ging.

Om haar toch richting de finish te krijgen, hoorde ik anders officials meerdere keren op een fluit blazen. Ik zag geen reactie bij de zwemster. Ik zag dat de zwemster op een gegeven moment omhoog keek. Ik heb haar met gebaren duidelijk gemaakt, dat zij moest aantikken bij het finish bord. Dit begreep de zwemster en zag ik dat zij uiteindelijk aantikte.

Ik vroeg de zwemster of zij niet gehoord had dat meerdere mensen naar haar hadden geschreeuwd en of zij fluitsignalen had gehoord. Zij bekende dat zij niets gehoord en of gezien had. Wij wilden de zwemster nog aan een blaastest onderwerpen, maar daar wij geen Dräger ter beschikking hadden, zagen wij hiervan af. De zwembril is eveneens niet aan een onderzoek onderworpen geweest. Wellicht kan bij een volgend wedstrijd een GPS bij deze zwemster worden ingebouwd, die onder andere kan aangeven: “ga bij de volgende boei rechtdoor”.

Dit proces verbaal is op 15 juli 2018 onder ambtseed opgemaakt te Amsterdam.

Uitslagen

Heren 40- Heren 40+
1.     Merijn (Oost Nederland), 13.56.76 1. Frank (KL/Staf), 16.20.48
2.     Marco (Amsterdam), 14.44.99 2. Stefan (Noord Holland), 16.46.05
3.     Ingmar (PDC), 15.26.35 3. E. de R. (Midden Nederland), 17.05.50
4.     T van D (Amsterdam), 15.44.05 4. Epko (Midden Nederland), 18.41.95
5.     Bart (Oost Nederland), 17.31.15 5. Redouane (PDC), 18.43.92
6.     Maurice (Landelijke Eenheid), 18.03.58 6. Ron (PDC), 20.27.07
7.     Sjoerd (Den Haag), 18.28.43 7. P.L. (Amsterdam), 21.42.06
8.     T.K. (Amsterdam), 18.33.27 8. Albert (Midden Nederland), 22.20.36
9.     B.W. (Amsterdam), 19.35.21
10.   G.O. (Amsterdam), 22.25.91

 

Dames 40- Dames 40+
1.     C.N. (Midden Nederland), 15.28.55 1. Wendy (Amsterdam), 15.32.14
2.     Babette (Oost Nederland), 17.09.04 2. Catherine (Noord Nederland), 17.11.55
3.     Clara (Den Haag), 19.02.57 3. Nelly (Den Haag), 26.25.41
4.     Esther (Oost Nederland), 24.09.36