Brabantse gastvrijheid, zon en persoonlijke records in Eindhoven

0
2292

Voor het tweede jaar achtereen is het Nederlandse politiekampioenschap halve marathon verbonden aan de Marathon Eindhoven. Op zondag 9 oktober gingen zo’n 70 politiecollega’s van start. Waar de een voor de prijzen ging op de halve marathon, had de ander zich ten doel gesteld te finishen. Een zestal collega’s waagden zich aan de hele marathon.

Brabantse gastvrijheid
De omstandigheden waren perfect in de lichtstad, hoewel het voor de marathonlopers om 10:00 uur ‘s morgens bij aanvang van de wedstrijd aan de frisse kant was. Maar met weinig wind en de combinatie van beweging en een warm najaarszonnetje was het lichaam snel op de gewenste temperatuur om de uitdaging aan te gaan. De politiedeelnemers kwamen uit alle hoeken van Nederland. Van Friesland tot Den Haag, van Hoorn tot Maastricht. De sfeer in de kantine van het HB aan de Mathildelaan was gemoedelijk. Gastheer RPSV/Oost Brabant had alles uit de kast gehaald om de deelnemers het naar de zin te maken. Zo stonden er kleedtenten op het binnenterrein, waren twee masseurs aanwezig, hadden de douches in het souterrain een extra poetsbeurt gehad, was de koffieautomaat goed gevuld en werd iedereen ontvangen met een lunchpakket en een glimlach.

Politiekampioenen
Bij de vrouwen was de Friese Marjan de Ruiter oppermachtig. Zij greep bij in de categorie V35+ in een persoonlijk record van 1.33.40 de titel, nog voor de eerste seniore, Laura Strikers. Bij de mannen tot 40 jaar waren de verschillen kleiner. René Reimerink (Den Haag) zette de wedstrijd uiteindelijk naar zijn hand en pakte de titel in een persoonlijke besttijd van 1.20.44. Bij de heren 40-49 jaar was het Menno van Bruggen (Oost Nederland) die ondanks een druk najaarsprogramma met onder andere de 100 kilometer van Winschoten, naar goud snelde. In de categorie M50-59 jaar liet Theo Timmermans (Den Haag) er geen twijfel over bestaan. Na winst in 2015, pakte hij ook dit jaar de titel. In de categorie M60+ ging de winst naar Hans Drijvers.

Marathon en 10km
Bij de marathon ging het niet om de medailles maar om het verleggen van de persoonlijke grenzen. En dat de grenzen verlegd werden staat buiten kijf! Waar de een relatief eenvoudig de finishlijn bereikte, was bij de andere de pijp bij 30 kilometer asfalt verteren zo leeg dat uitstappen de enige optie was. Nee, de klassieke afstand laat zich slecht regisseren; één stapje te hard in het begin, wordt genadeloos afgestraft op het eind. Snelste bij de mannen was Edwin Voets (Oost Brabant) in 3.50.37 uur en bij de vrouwen tikte Lisette Bots (Oost Nederland) als eerste van de politiedeelnemers aan in 4.11.51 uur. Op de 10 kilometer was er succes voor Janneke Arts (Rotterdam). Zij werd tweede overall bij de vrouwen in 42.12 minuten en eerste van de politiedeelnemers op deze afstand. Snelste van de politiemannen was Simon de Ligt (PDC) in 43.27 minuten.
De organisatie kijkt terug op een mooie en sportieve dag. Een speciaal bedankje gaat uit naar de Eenheid Oost Brabant en de RPSV. In het voortraject hadden met name Pieter van Bokhoven en Josje Konings bergen werk verricht om het verblijf in Eindhoven onvergetelijk te maken. En dat is geluk! De deelnemers hoefden zich nergens om te bekommeren. Alleen het rennen dan, dat moesten ze toch echt zelf doen!

Download uitslagen:
DLL Marathon Eindhoven
Politie 10km
Politie halve marathon