De bergen in, omdat het kan, met de NPSB

0
2115
Wallpaper-NPSB-bergsport3

Eigenlijk is het vreemd dat niet alle collega’s aan bergsport doen. Een bergtocht is fysiek en mentaal zwaar en het is als groep ook nog eens gezellig. Goed dus dat de NPSB de banden aantrekt met de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV).

Bergwandelen, sportklimmen, mountainbiken, ijsklimmen … er zijn weinig sporten zo divers als de bergsport. Toch is er een drempel om met bergsport te beginnen, erkent brigadier Mark Jens, van Eenheid Amsterdam. Hij en IBT-docent Niels Huitema ‘doen’ voor de NPSB alle alpine activiteiten.

Bergsport is toegankelijk
‘Vergelijk je bergsport met fietsen of hardlopen, dan is de instap voor die andere sporten makkelijker. Maar denk niet dat bergsport daarom moeilijk is, dat je ervaren moet zijn, of dat je er ver voor moet reizen. Het is ook een weekendje wandelen in de Ardennen, een survival-les in Lelystad en een dagje klimmuur in Enschede.’ Hiernaast heeft de NPSB een materiaaldepot waar de nodige bergsportbenodigdheden zijn te lenen.

Mentale kracht
Eind 2016 hebben de NPSB en NKBV hun relatie verstevigd. Bergsport is niet alleen gezonde sport, het past ook bij de ideeën rond Veilig en Gezond Werken. Fysieke, mentale en morele gezondheid van medewerkers is een voorwaarde voor goed politiewerk. Voor Mark telt de mentale weerbaarheid. ‘Nergens kom je jezelf zo tegen als tijdens een klim naar de top. Je komt in een situatie waarin je wordt gedwongen op jezelf te focussen. Dat heeft raakvlakken met politiewerk. Eenmaal op de berg is de voldoening groot. Grappig genoeg geldt dat ook voor een wandeltocht. Als je die volbrengt, voel je je ook heerlijk ontspannen.’

Maatwerk voor de politie
Om meer collega’s te laten bergsporten, hebben NPSB en NKBV een unieke regeling. Mark: ‘Het komt erop neer dat alles wat de politie wil, op maat wordt geleverd, wil je teambuilding in de Eiffel, of naar een hoge top in Nepal, dan regelen we dat. Met een bijdrage vanuit de NPSB is er vaak meer mogelijk dan je zou hebben verwacht. We hebben zelfs activiteiten waarvoor je alleen de reiskosten betaald.’ Mark, Niels en Robin Baks (directeur van de NKBV) gaan naar aanleiding van de onderstaande enquête nieuwe reizen aanbieden welke passend zijn bij de wensen van de collega’s.

Enquête en nieuwsbrief

De NPSB komt met een enquête https://survey.enalyzer.com/?pid=c2teqen8 over de behoefte en ideeën naar bergsport.

Wil je weten nu al wat er aan bergsport mogelijk is, gebruik dan de NPSB-app (nog alleen voor Android-toestellen).