EK Zwemmen voor Politie in Hannover

0
1441
EK-zwemmen-Hannover

Het NPSB zwemteam reisde eind augustus af naar Hannover voor het EK Politiezwemmen. Er werd geen eremetaal gehaald, maar Nederland werd wel uitgeroepen tot het meest sportieve team! Lees hieronder het sfeerverslag  van John Stoffer en Babette van Rens!

‘Op maandag 28 augustus 2017 vertrokken we vanaf de Politieacademie in Apeldoorn met de bus van de Marechaussee en onze chauffeur Marco naar Hannover om deel te gaan nemen aan het Europees Kampioenschap zwemmen voor de Politie. De ploeg bestond uit 12 personen, negen deelnemers, vier mannen en vijf vrouwen,  Babette Rens en John Stoffer, beide bondsgedelegeerde zwemmen voor de NPSB en onze steun en toeverlaat Josje Konings die de facilitaire zaken voor haar rekening neemt.

Liaison Hansi
Omstreeks 14.30 uur arriveerden we bij het hotel en centraal steunpunt voor de Kampioenschappen. We werden direct naar de accreditatie geleid waar alle formaliteiten afgehandeld werden. Elke sporter, coach en begeleider legde een individuele anti-dopingverklaring af en het paspoort en de politielegitimatie werden gecontroleerd. Hierna checkten we in in het hotel. Vanuit de organisatie werd ons een “team-betreuer” toegewezen. Dit is Hansi Schoemacher. Hij was onze liaison en begeleidde ons bij alle activiteiten.

Dikke pech
Direct hierna maakten we ons gereed om weer in de bus te stappen om naar het zwembad te gaan voor een korte training en een verkenning van het zwembad. De komende drie dagen zou dit voor een groot deel van de dag onze verblijfplaats zijn.  Helaas sloeg net voor het vertrek het noodlot toe waarbij Jante haar hoofd stootte tegen een deur van een ongelukkig geplaatste kluis. Zij liep hierbij een flinke hoofdwond op waardoor zij naar het ziekenhuis moest waar de wond gehecht moest worden. Gevolg hiervan was dat het voor haar einde van het toernooi betekende. Een enorme domper in de eerste plaats voor Jante maar ook voor het team. Na overleg heeft Jante besloten om naar huis te gaan. Zwemmen zat er niet meer in en drie dagen hangen in het zwembad wordt je ook niet beter van. Na een gezamenlijke maaltijd hebben we afscheid genomen van haar en is zij huiswaarts gegaan.

Life-saving
De volgende dag stond Life-saving op het programma. Een totaal nieuw onderdeel voor onze zwemmers. Hierbij wordt het wedstrijdzwemmen gecombineerd met lifesaving en werden er drie onderdelen gezwommen: 50m met kleding zwemmen, combi 25m onderwater met 25m schoolslag en 50m reddend zwemmen. Hier wordt naar het slachtoffer gezwommen, de pop wordt opgedoken en 25m vervoerd naar de kant. Hierna werd het zelfde programma nog een keer in estafette gezwommen. Het was een hele leuke en toch best wel pittige ervaring. Er hadden zich voor dit onderdeel maar 5 landen ingeschreven waarbij wij uiteindelijk op de laatste plaats eindigden.

Eenzijdig toernooi
Op dag 2 en 3 stond het Wedstrijdzwemmen op het programma. In totaal 16 landen namen deel aan deze Europese Kampioenschappen. Per individuele afstand mochten er per land twee zwemmers opgesteld worden. Eerst werden er series gezwommen en in de middag de finales.  Al heel snel bleek dat Duitsland en Rusland met een team van professionele zwemmers waren gekomen. Dit waren gerenommeerde zwemmers die op de Olympische spelen en WK’s hadden deelgenomen.

Hoewel wij geen slechte zwemmers hebben, konden wij hier eenvoudig weg niet tegenaan zwemmen. Het werd hierdoor al heel snel een eenzijdig toernooi. Op elke afstand stonden er twee Duitsers en een Rus of twee Russen en een Duitser op het podium. De volksliederen van deze twee landen gingen ons al heel snel vervelen. Slechts een enkele zwemmer uit een ander land dan Rusland of Duitsland wist een ereplaats te bemachtigen.

Sportiefste team
In de subtop van dit toernooi ontstond uiteindelijk de echte strijd. Strijd tussen politiemensen die dagelijks in de praktijk aan de slag zijn en daarnaast zwemmen als wedstrijdsport beoefenen.

De sfeer tussen deze landen was geweldig en er ontstond een prachtige sfeer waarin we het als Nederland niet slecht gedaan hebben. Helaas hebben we geen ereplaatsen behaald maar we hebben ontzettend veel mooie sportmomenten beleefd en nieuwe contacten opgedaan met de collega’s van de andere landen.  Nederland werd uitgeroepen tot het meest sportieve en het meest gezellige team van het toernooi vooral omdat we niet alleen onze eigen sporters aanmoedigden maar ook de collega’s van de andere landen. Hiermee hebben we als team de beste prijs van het toernooi behaald.’