Enthousiasme en topprestaties bij NK triathlon

0
2143

Het is vrijdag 24 juni. Op het PTO in Amsterdam druppelen collega’s van politie en KMar bepakt en bezakt binnen. In de bagage onder andere een racefiets, hardloopschoenen en zwemkleding. Allemaal klaar voor de start van het NK triathlon voor politie/KMar 2016. Voor het tweede jaar achtereen wordt het NPSB NK geïntegreerd in de eenheids-triathlon van de eenheid Amsterdam. De vruchtbare samenwerking van 2015 krijgt anno 2016 een vervolg.

Even voor elven begeeft de groep van circa 125 deelnemers zich in de Amstel en klokslag 11:00 uur klinkt het startschot. Onder het toeziend oog van het toegestroomde publiek komt de meute in beweging. De voorste zwemmers bereiken snel het keerpunt en in no time tikt de koploper de wal weer aan. Merijn Ellenkamp (eenheid Oost NL) laat zien nog steeds de sterkste zwemmer te zijn en snelt na ruim 5 minuten borstcrawl naar het parc ferme waar zijn fiets geduldig op hem wacht. Eerste dame die uit het water komt is zoals verwacht de thuisloper Marieke van Lierop.

Na het zwemgedeelte volgt het fietsen. Twee rondes van circa 10 km moeten worden volbracht. Het gaat hard op kop. Stayeren is verboden, daar wijst spreekstalmeester Henk Jan Kerkhoff iedereen die enigszins bij elkaar in de buurt fiets haarfijn op. Ellenkamp geeft zijn voorsprong niet uit handen en begint als eerste aan het loopgedeelte. Achter hem ontstaat een mooie strijd tussen Arthur Bonenkamp (Oost NL) en Jeffrey Vork (AMS). Bij de vrouwen loopt van Lierop eenzaam aan kop. Ondanks dat ze zich in een relatief rustige periode bevindt, zit vandaag op de sterke sportvrouw geen maat.

Achter de toppers is het gezellig druk op het parcours. Bij de een gaat het makkelijk, bij de andere is het een strijd met de elementen, en vooral ook met zichzelf. Er wordt geknokt voor elke positie. Er wordt gelachen en geleden. Op het parcours zijn ook 14 trio-teams actief. Waar vorig jaar dit onderdeel uitsluitend open stond voor Amsterdammers, is het anno 2016 landelijk opengesteld. En niet zonder succes.

Na 50:30 minuten finisht Ellenkamp en prolongeert hiermee zijn nationale titel. Achter hem komt Bonenkamp binnen in 54:34 min. Hiermee is hij eerste master 40+. Derde wordt Vork in 55:11 min. Met een glimlach van oor tot oor tikt Van Lierop als eerste dame aan in 59:29 ruim voor Tamara van Mer (1:12:38) en Marjolein Stijger (1:12:56). Snelste trio is het team Juthan-Huitema-Groot. Zij leggen gedrieën het parcours af in 01:02:12.

Om 13:30u is in de sportzaal de prijsuitreiking. Prijzen in de categorieën individueel worden uitgereikt als ook bij de trio’s en het kampioenschap van de eenheid Amsterdam. Drijvende kracht achter de eenheidstriathlon Robin Koenders kijkt tevreden toe. En terecht, want samen met zijn organisatieteam en de NPSB heeft hij wederom een prachtige evenement neergezet.

Fotogalerij bekijken:
Picasaweb galerij

Download uitslagen in Excel:
CatALL
CatAMS
CatNK
TotaalIND
TotaalTRI
TussenTijdenAll