Feest in Eindhoven tijdens marathonweekend

0
1653
7 Lisette en Wendy
7 Lisette en Wendy

Prima resultaten bij NK halve marathon voor politie

We schrijven zondag 8 oktober 2017. Langzaam stroomt het bedrijfsrestaurant van het hoofdbureau van politie aan de Mathildelaan in Eindhoven vol. Spanning is op de gezichten te lezen. Het gezamenlijke doel van de dag? De finishlijn bereiken, niet meer en niet minder. Het liefst zo rap mogelijk. En een enkeling met in het achterhoofd de gedachte aan een podiumplaats. De druilerige omstandigheden lijken aanvankelijk roet in het eten te gooien, maar achteraf gezien blijkt de lage temperatuur, af en toe een beetje motregen en windkracht 3 niet eens zo slecht.

Sportief volksfeest
Voor het derde jaar achtereen is het NK halve marathon voor politie geïntegreerd in de internationale Marathon van Eindhoven. De bijna tienduizend deelnemers over beide afstanden gecombineerd met ruim 200.000 toeschouwers en 50 muziekpunten langs het parcours maken het grootste sportevenement van Noord-Brabant tot een fantastisch en sportief volksfeest. Het gastvrije onthaal op het HB maakt het plaatje compleet. Het is feest in Eindhoven, daar wil je gewoon bij zijn!

Op het nippertje
Zo’n vijftig collega’s van politie en KMar staan op de startlijst van de halve marathon. Het wordt even spannend als de telefoon gaat…… een drietal deelnemers uit Noord Holland – kanshebbers op eremetaal – dreigt de start te missen. Onbekend in het Eindhovense en vastgelopen op het parcours kunnen ze geen kant meer op, laat staan het bureau – hartje centrum en aan de route – vinden waar de startnummers op ze liggen te wachten. Coördinator namens RPSV Oost Brabant Pieter van Bokhoven blijft er rustig onder en leidt ze per telefoon, via de enige weg in het centrum die nog open is, naar het bureau. Bij aankomst staan de atletiekgedelegeerden klaar om bij het drietal de startnummers meteen op de shirts te spelden. Twee dienstdoende collega’s benutten hun pauze om de heren naar de start te brengen en vrijwel direct nadat ze zijn aangekomen klinkt het startschot. Dat was op het nippertje.

Emotionele rollercoaster
Waar vorig jaar nog zes collega’s zich aan de hele afstand wagen, zo staan dit jaar acht voor de uitdaging om 42 kilometer en 195 meter al hardlopend af te leggen. De marathon; een emotionele rollercoaster. Je weet dat je het op een zeker moment zwaar krijgt en boven jezelf moet uitstijgen om door te gaan. Aan het einde van de dag blijken alle politiemarathonlopers de meet te zijn gepasseerd. De een met een glimlach op het gelaat de ander met een grimas. Onder de deelnemers bevinden zich twee politievrouwen. Voor de wedstrijd nog vreemden voor elkaar, na afloop wandelen ze samen het bedrijfsrestaurant binnen. Glunderend van oor tot oor. Samen gelopen, doel bereikt en een vriendschap rijker. Met 42.195 zwaar bevochten meters in the pocket!

Kampioenen
Na afloop is het gezellig druk in het bedrijfsrestaurant. Prestaties worden doorgenomen, moeilijke en euforische momenten gedeeld. Rond de klok van 16:00 uur arriveren de uitslagen. Operationeel commandant Ronald van Hedel neemt het woord en spreekt van een goed verlopen feestdag waarbij incidenten zijn uitgebleven. Hij spreekt zijn bewondering en waardering uit voor alle deelnemers. Wat hem betreft allemaal kampioenen! Maar niet iedereen kan een medaille omgehangen krijgen. De top drie per categorie wordt bekend gemaakt, de medailles en bloemen uitgereikt. Hoewel het NK halve marathon na drie jaar Eindhoven in 2018 naar Venlo verhuist, spreekt de NPBS de wens uit om ‘Eindhoven’ gewoon op de NPSB kalender te houden. Zo’n sportief feestje…. Daar wil je gewoon bij zijn!

Uitslagen
Het NK halve marathon 2018 vindt plaats tijdens de Venloop op 18 maart 2018. Er zijn nog startnummers beschikbaar.
Meedoen? Stuur een mail vanaf je politie of KMar account naar atletiek@politiesport.nl.

Download:
Uitslagen NK Halve marathon 2017