Feestelijk Golfjubileum voor Texel Challenge

0
1008
Floortje Bosma redt zich inventief uit een moeilijke ligging
Floortje Bosma redt zich inventief uit een moeilijke ligging

De Cocksdorp – Wat in 2014 begon als een VenD-wedstrijd voor Volhouders en Doorzetters die ook in het najaar graag op de golfbaan staan, is vier jaar en een naamswijziging later bij het 1e lustrum beland.  De Texel Challenge heeft zijn langste tijd nog zeker niet gehad. Dat bewijzen ieder jaar bijna 50 golfers van politie en marechaussee die vanuit alle hoeken van Nederland naar Texel komen voor misschien wel de mooiste en zeker gezelligste wedstrijd van het jaar. Ook dit jaar was het weer spannend: houden we het droog? En voor de 5e achtereenvolgende keer was het weer een superdag! 

Weerzien
Het weerzien begint al op de boot naar Texel. Wie een vroege start heeft, pakt de boot van half 8 en wie wat later start, pakt de boot een uur later. Een bakkie leut erbij en vooruitkijken naar wat de dag gaat brengen: is de vorm er of gaat het een moeilijke dag worden? Het zou gaan waaien en dan kan de Texelse golfbaan het je behoorlijk lastig maken.  Een behoorlijk aantal spelers had er voor gekozen om voorafgaand aan de wedstrijd op Texel te blijven slapen.  Dan hoef je niet, zoals de organisatie, vroeg je bed uit om op tijd bij de boot in Den Helder te zijn. Want te laat betekent een uur wachten en dat is geen optie als er spelers op hun scorekaart zitten te wachten. Deze keer kreeg iedereen ook een doosje golfballen met speciaal logo als aandenken aan het 1e jubileum. Dit logo stond ook op de gebakjes die bij de koffie konden worden genuttigd. Twee gestes van de NPSB die zeer gewaardeerd werden.

Jan Koppers laat zien hoe je recht van de tee slaat
Jan Koppers laat zien hoe je recht van de tee slaat

Twee gezichten
De Texelse is een golfbaan met twee gezichten: de eerste negen holes vormen een lus met een meer parkachtig karakter met water en ruimte waar je je nog eens een afzwaaier vanaf de tee kunt veroorloven. De tweede negen holes zijn van een heel ander kaliber: dik helmgras langs de fairways en andere soorten rough waar je je een ongeluk zoekt naar iedere scheef geslagen bal, zwaar geonduleerde greens en uitzichten waarvan je je afvraagt of je nu in Schotland of op Texel bent. En hoewel de baan er prima bij lag na een snikhete zomer, de greens hadden best wat te lijden gehad en waren wat hobbelig en wisselend van snelheid.  Zoals gezegd, troffen we het qua weer: niet te koud, beetje wind, op een enkel spatje regen na droog en dus gewoon heerlijke omstandigheden om te golfen.

Prima scores….op een enkeling na

Paul Simpelaar terecht trots op zijn eagle
Paul Simpelaar terecht trots op zijn eagle

Zo afwisselend als de baan is, zo afwisselend werd er ook gescoord. De laagste score was slechts 13 punten en de hoogste score maar liefst 41 punten.  Voor de 3e keer sinds de Winter koppelwedstrijd van vorig jaar werd er een eagle geslagen. Paul Simpelaar had slechts twee slagen nodig voor hole 5 die gemiddeld genomen in vier slagen wordt gespeeld. Hij kreeg een mooie tinnen adelaartje als aandenken. Daarnaast waren er zes birdies (één onder par) waarbij hole 1 favoriet was met drie birdies.

Een prachtige Texelse prijzentafel

Texelse prijzenpakketten
Net als in andere jaren was de prijzentafel met pakketten vol met Texelse producten, o.a. van Zilt & Zo. De zgn. neary- en twearyprijzen waren gemaakt door de Texelse Chocolaterie en werden gewonnen door Manuel Mulder (neary hole 6), Ida Rijsdijk (neary hole 10), Jan Koppers (tweary hole 1) en Paul Simpelaar (tweary hole 11). Net als andere jaren had de teamchef Den Helder-Texel, Gerard Dekker, de twee eerste prijzen ter beschikking gesteld waarvoor nogmaals hartelijk dank.  De beste twee gasten kregen een Texels bierpakketje mee.

Als beloning voor een mindere dag kregen daarnaast drie spelers een “poedelprijs” mee in de vorm van een fraaie golfparaplu.

Blije prijswinnaars van de 5e Texel Challenge
Blije prijswinnaars van de 5e Texel Challenge

De uitslag was als volgt:

Gasten

Naam

Handicap

Punten

1.

Ida Rijsdijk

21.4

38

2.

Mariet Koppers

25.6

29


Hogere handicap-categorie (19.1 – 36.0)

Naam

Eenheid

Handicap

Punten

1.

Jeroen Douma

Noord-Holland

34.0

38

2.

Sebastiaan van Toly

Noord-Holland

19.1

36

3.

Fred Stegman

Zeeland-WBrabant

28.1

36


Lagere handicap-categorie (0 – 19.0)

Naam

Eenheid

Handicap

Punten

1.

Kees Jansen

Amsterdam

15.8

41

2.

Wil Giesbertz

KMAR

12.2

38

3.

Edwin Hofte

KMAR

9.3

36

Download volledige uitslagenlijst, klik HIER

Volgend jaar weer
De vraag van de gedelegeerde of de Texel Challenge ook volgend jaar weer gespeeld moet worden, werd beantwoord met een luid applaus. De 2019-versie zal zijn op donderdag 7 november.

Voor wie er (weer) bij wil zijn, luidt het advies: snel aanmelden als de inschrijving wordt open gesteld (medio 2019).