Geslaagd NK Sportwapens deel II

0
1037
grote-concentratie
Grote concentratie

Verslag van Gert Jan Hoolwerf

‘Vrijdag 20 april 2018. Buiten was het warm, eigenlijk ongebruikelijk voor de tijd van het jaar, volgens het KNMI. Binnen bleek de temperatuur buitengewoon verkoelend te zijn. De schietkelders van DVS Wenum, waar deel 2 van het politie NK Sportwapens werd geschoten was voor de zon onbereikbaar. De enige hitte die ontstond was door de sportieve strijd, die de schutters met elkaar aangingen.

Meesterkaart Licht en Zwaar
Deel 1 was in maart al in Barneveld geschoten en daar waren de eerste kampioenen al gehuldigd. Deel 2 ging door voor de overgebleven Pistooldisciplines. In dit geval zijn dat: Meesterkaart Licht en Zwaar (dus kaliber .22 en vanaf .30 t/m 9 mm.), Sportpistool Licht en Zwaar en KKP (klein kaliber pistool 10 meter, .22). Met uitzondering van KKP wordt alles op 25 meter geschoten. Jammer is dat tijdens de wedstrijd je als schutter niet ervaart wat je tegenstanders op dat moment presteren. Dat wordt pas duidelijk als de punten na afloop geteld worden. Dat wordt anders met het onderdeel Sportpistool, waar de helft van de wedstrijdserie bestaat uit 30 precisieschoten en de andere helft uit 30 duel-schoten. Juist deze duelschoten worden na elke serie van 5 schoten door de baancommandant ter plekke gewaardeerd op luid opgenoemd om de afstand van 25 meter naar de schutters en griffier te overbruggen. Zodoende weten de schutters ook van hun directe concurrenten wat zij geschoten hebben. En dat zorgt soms weer voor wat verhitting.

Nieuwelingen
Bijzonder plezierig was dat de vaste kern deelnemers dit jaar twee nieuwelingen kon verwelkomen: Martijn Haverkort en Daniel Hartman betraden voor het eerst de arena van de schietgrage collega’s. En zij deden het niet onverdienstelijk. Tot verrassing van iedereen –en wellicht zij zelf- schoten zij zich ook in de medailles. Prachtige prestatie.

Enorme prestatie
Jan Zandvoort en Gert Jan Hoolwerf hadden zich ingeschreven voor alle 5 de onderdelen. Dat betekent weinig pauze tussendoor en vooral doorgaan. Het betekent ook, dat deze schutters zo’n 200 keer hun pistool in de aanslag nemen. Gemiddeld weegt zo’n wedstrijdwapen ongeveer 1 kilo, dus met één hand 200 kilo getild. En dan niet alleen tillen, maar ook nog voldoende stilhouden voor een perfect schot. Je kunt je voorstellen dat het voor de schutters een behoorlijke voorbereiding en goede conditie vereist om dit te kunnen volhouden en om blessures te voorkomen. Eén schutter had zo’n nare blessure en wisselde tijdens de wedstrijd zijn rechterschiethand af door een poosje met links te gaan schieten. Verlichting in de arm, maar geen verbetering op de schijf.

De uitslag liet wat verrassingen zien. Zo grossierde Gert Jan Hoolwerf groot in het binnenhalen van eerste plaatsen. Hij wist voor het eerst in het bestaan van dit kampioenschap alle vijf de onderdelen te winnen. Ook de nieuwkomers Haverkort en Hartman wisten zich in de prijzen te schieten met 2 maal een derde plaats. Jos Bloemen wist met gebruikmaking van het dienstpistool ook een derde plaats op te eisen op Sportpistool Zwaar, tussen het geweld van de gebruikelijke sportpistolen.  Een koel en zeer geslaagd kampioenschap, wat al gezien kan gaan worden als een stukje voorbereiding op het in 2019 te houden USPE kampioenschap in Duitsland.’

Download einduitslag klik HIER