Geslaagde uitwisseling tussen twee NPSB schietsporten.

0
986
Archery

Twee verschillende NPSB afdelingen (Archery en Sportschieten) kwamen met een idee voor een kennismakingsdag. zo  kon iedereen eens op een sportieve manier bij elkaar in de keuken kijken. Hierbij het verslag van Gert Jan Hoolwerf, gedelegeerde Sportschieten.

‘Recent, t.w. vrijdag 29 juni 2018, wisten twee NPSB sportafdelingen elkaar te vinden In Barneveld in het kader van sportieve uitwisselingen. De afdeling Archery en de afdeling Sportschieten, bundelden hun energie en passie om aan elkaar te laten zien waaruit hun tak van sport bestaat. Dit plan had enige rijping nodig wat vooral te maken had met de afstemming van de agenda’s, want de plannen dateerden al weer van een paar jaar geleden. Nu was het dan zover en onder zonnige omstandigheden ontmoetten de sporters elkaar op de buiten- en binnenbanen van de Sv De Eendracht in Barneveld.

Uitwisseling NPSB Schietsporten ArcheryDe ochtend bestond uit een demonstratie van het boogschieten, waarbij vooral de demonstraties van Recurve en Compound werden getoond. Indrukwekkend was het om te zien en horen hoe een voor de schutter specifieke boog wordt opgebouwd. Aan de kleinste details wordt gedacht. Daarna was het aan de sportschutters om ervaring op te doen met het boogschieten met een Berbo- boog. Vanuit de inleiding van het boogschieten werd al snel duidelijk dat beide takken van sport veel met elkaar gemeen hebben. Zo kwamen onderwerpen als  voetenstand, houding, ademhaling en narichten bij iedereen bekend over, maar werd het verschil vooral gemaakt als er gesproken werd over spannen van de pees, kijken over de pijl, keep/korrel, snelheid van luchtkogel, mondingssnelheid van vuurkaliber en specifieke geweerkleding. Maar op deze manier werd zeker de interesse gewekt om de andere discipline te beoefenen.

Zoals gezegd werd de ochtend gebruikt om kennis te maken met de veelzijdige aspecten van het boogschieten. Niet helemaal volgens de officiële afstand werd het blazoen geplaatst en werd er naar hartenlust met pijl en boog op geschoten. De een met wat meer tevredenheid dan de ander met als gevolg dat er door menigeen van de herkansing gebruik werd gemaakt. Menigeen mopperde nadien een beetje over een pijnlijke onderarm omdat de losgelaten pees deze had weten te vinden. Behalve verschillende vormen van blazoenen, stond er ook een 3D opstelling in de vorm van een ree en een vos. Hiermee wordt het jachtschieten beoefend.

Uitwisseling NPSB Schietsporten

Na de lunch was het de beurt aan het sportschieten om de boogschutters de kans te geven met lucht- en vuurwapens kennis te laten maken. Ook hier waren verschillende vormen, zoals pistool en geweer, te beoefenen op verschillende afstanden. Uiteindelijk gaf deze sportieve bestuiving veel stof tot napraten en meer begrip en respect in elkaars sportieve vermogen.

Als toegift bood De Eendracht aan om met groot kaliber geweer een schietervaring op te doen. De keus viel op de Garand M1, een vanouds Amerikaans militair geweer met het kaliber 30-06. Zowaar geen kleine jongen. Deze aanbieding trok gretig aftrek en bestond het dessert, de kers op de taart, uit het opgelegd schieten met een zwaar kaliber.

Met veel tevredenheid en nieuw opgedane kennis werd de dag afgesloten en wie weet, leidt deze verbinding tot nieuwe samenwerking.’