Golfen op de Kennemer: altijd een feestje

0
1155
De zon brak door boven prachtige Kennemer
De zon brak door boven prachtige Kennemer.

Zandvoort –  Golfen in de winter is niet voor iedereen weg gelegd. Veel golfers bergen hun spullen op zodra het een beetje natter en kouder wordt. Anderen kunnen zich een winterseizoen zonder golf niet voorstellen en gaan de baan in zolang het weer het toelaat. Noodweer, vorst en sneeuw kunnen redenen zijn om thuis te blijven maar anders is het een te mooi spelletje om op de bank te blijven zitten. Voor deze “die-hards” is de wintercompetitie Golf Sixes dus een uitstekende gelegenheid om lekker te blijven spelen. Op vrijdag 17 januari waren vier teams te gast op De Kennemer, één van de prachtige linksbanen die Nederland kent. Voor velen zelfs de mooiste. En daar te gast zijn, het blijft een bijzonder feestje.

Op tijd
Ondanks de drukte op de wegen lukte het iedereen om op tijd de parkeerplaats van De Kennemer op te rijden, zij het dat het krap werd voor één speler die uit Lekkerkerk moest komen. De A4 tussen Den Haag en Amsterdam blijft een lastig punt. Na een bakkie koffie en inslaan konden om 10 uur de eerste flights de baan in. Team Den Haag nam het op tegen team Noord-Holland / Amsterdam (NHAM) en team Noord- en Oost Nederland (NONL) kon tegen team Koninklijke Marechaussee (KMAR) aan de bak. Met de inzet van een aantal invallers waren alle teams compleet.

Droge baan
Dat De Kennemer een baan is in het duingebied en dus zand als ondergrond heeft, was goed te merken. Waar andere banen veelal op klei liggen, zijn deze na een zeer natte herfst en behoorlijk drassig en moeilijk bespeelbaar. De Kennemer was nagenoeg droog en lag er prima bij. Helaas waren de greens net geprikt waardoor de putts moeilijk leesbaar en nauwelijks voorspelbaar waren. Ballen deden niet wat spelers er van verwachtten en putten werd een beetje een gok: dan weer te lang, dan weer te kort en ook de lijn liep soms anders dan verwacht. Ondanks de paar buien die over de baan trokken, had iedereen het naar de zin: de natuur is prachtig op De Kennemer en sommigen werden getrakteerd door de aanwezigheid van reeën in de baan.

Aandachtspunt
Hoewel Texas Scramble voor twee een hartstikke leuke spelvorm is, zorgt het wel voor veel vertraging. Sommige spelers overleggen lang over de beste bal, anderen zijn weer traag in hun golfroutine of bewegen zich niet snel maar op één of andere manier duurde het een “eeuwigheid” voordat een lus van negen holes gespeeld was. De organisatoren zijn in overleg hoe er wat meer versnelling in het spel kan komen zodat een rondje van 18 holes geen ruim vijf-en-half uur duurt wat op De Kennemer het geval was. Gelukkig was het verder rustig in de baan anders hadden we zeker de marshall een paar keer achter ons aan gehad tijdens de ronde.

Uitslag
Zoals gewoon, kreeg ieder koppel per negen holes een ander koppel als tegenstander. Per lus werden er drie setjes van drie holes gespeeld en werden er punten verloren en gewonnen. De wedstrijd tussen Den Haag en NHAM werd een spannende: de zes koppels waren goed aan elkaar gewaagd en helaas wist het “dreamteam” van NHAM, Rob en Olav, geen winstpunten te pakken (1x verlies en 1x gelijk). Gelukkig wisten de andere koppels van NHAM genoeg punten te pakken om er een 3 – 3 gelijk spel uit te halen tegen Den Haag dat met een goed op elkaar ingespeeld team naar Zandvoort was gekomen.

In de andere partij nam team KMAR revanche voor hun verlies in de eerste wedstrijd. Daarvan werd team NONL het slachtoffer: met maar liefst 5 tegen 1 gingen de Noorder- en Oosterlingen ten onder. Waarschijnlijk heeft de aanwezigheid van drie lage handicappers in het team (Edwin, Karel en Rick) de doorslag gegeven: zij waren prima “op tik”.

Er waren weer twee neary-prijzen beschikbaar: op hole 3 werd deze geslagen door Michel van team Den Haag (afstand naar de hole niet bekend). Op hole 17 stond de neary al vroeg in de wedstrijd op slechts 15 centimeter en dat bleek de prachtige afslag te zijn van Jan van team KMAR. Beiden kregen een aardigheidje voor hun prestatie.

Tussenstand
Na twee gespeelde wedstrijden ziet het tussenklassement er als volgt uit:

  Team Gespeeld Winst Gelijk Verlies Gewonnen sets Punten
1 Noord-Holland / Amsterdam 2 1 1   12,5 7
2 Koninklijke Marechaussee 2 1   1 20,5 6
3 Den Haag 2   2   19 6
4 Rotterdam 1   1   8 3
5 Noord- en Oost-Nederland 1     1 4 2


Stamppot (alweer….?)
Na zo’n lang rondje was het extra goed vertoeven in het prachtige clubhuis met een hapje en drankje. En na een verfrissende douche sloten de meeste spelers aan voor het diner met een heerlijke boerenkoolstamppot met hachee. Helaas was de afspraak voor twee soorten stamppot kennelijk niet doorgekomen bij de keuken want het diner viel daarmee wel wat karig uit. Alles ging dan ook schoon op.

Niettemin concludeerden de organisatoren dat het weer een heerlijke dag was geweest en dat ons nog een mooie competitie resteert. Op naar De Twentsche op 6 februari.

Petra van den Aardweg,
teamcaptain NHAM