Golfers winnen drie jaar op rij Polmar-Cup

0
878
Teamfoto 3 - gezamenlijk
Teamfoto 3 - gezamenlijk

Den Haag – Het is al zes jaar een leuke en mooie traditie: de PolMar-cup, een wedstrijd á la Ryder Cup tussen de politie en de Koninklijke Marechaussee. Een wedstrijd waarbij je als team tegen team speelt en niet voor jezelf, zoals je normaliter doet bij golf. Nadat in oktober de wedstrijd op het laatst werd afgeblazen vanwege het slechte weer kon er op vrijdag 15 november alsnog worden afgeslagen op golfbaan Leeuwenbergh waar de baan er ondanks de vele regen van de voorbije weken prima bij lag.

Format
De organisatie had er vanwege de moeilijkheidsgraad van de twee lussen van 9 holes voor gekozen om op hole 1 tot en met 9 fourball-betterball te spelen en op hole 10 tot en met 18 single. Degenen die op hole 10 moesten starten, moesten niet alleen eerst een flink stukje wandelen om er te komen, maar konden dus gelijk één tegen één aan de bak. Er was op handicap ingedeeld en er werd zonder handicapverrekening gespeeld. En hoewel de gemiddelde handicap van team KMAR iets beter was dan van team Politie kwam er helaas op geen enkel moment echt spanning in de wedstrijd.

Vroege start
Omdat het programma van vorig jaar iets beter beviel dan de jaren ervoor (vroeg beginnen, vóór het eten naar huis) begon ook deze dag vroeg: de ontvangst met een korte briefing stond gepland om 08.15 uur in het clubhuis. Voor sommigen betekende dat echt vroeg uit de veren want kom maar eens naar Den Haag in de ochtendspits vanuit bijvoorbeeld Almere, Apeldoorn of Tilburg. Team KMAR stond om 8 uur al compleet te wachten op de parkeerplaats terwijl van team Politie helaas een tweetal te laat was. En terwijl de horeca er ook pas om kwart over acht was, liep de start van de dag wat rommelig maar golfers zijn flexibele mensen dus dat kwam helemaal goed.

Terwijl er van koffie, thee en appeltaart werd genoten, werden de laatste instructies en scorekaarten uitgedeeld. Ieder team kreeg zijn eigen kleur pet met het logo van de PolMar-cup maar die werden die dag weinig gebruikt omdat het meer weer was voor warme mutsen. Dat is wellicht een idee voor volgend jaar. Na een korte fotosessie trok iedereen naar de driving-range om in te slaan en ging om 09.28 uur de wedstrijd van start. Het was koud en de wind voelde soms guur maar verder was het prima golfweer.

Afgetekende overwinning
Leeuwenbergh is niet echt een rustige baan. Overal door de baan is er het geluid van de omliggende snelweg. Dat is even wennen als je gewend bent aan de meestal rustige omgeving van je eigen ‘homecourse’. Onze PolMar-cup heeft uiteraard (en helaas) niet de technische mogelijkheden van de Ryder Cup. Daardoor weten de spelers in de baan niet van elkaar hoe de partijen verlopen en wat de tussenstand is. Dat wordt pas duidelijk als iedereen klaar is met spelen en de kaarten worden ingeleverd. De uitslag wordt traditiegetrouw groepsgewijs gedaan.

Omdat er ook leden van Leeuwenbergh in het clubhuis zaten, werd eerst uitgelegd waarom we die dag op de baan waren. Sommige leden hadden namelijk gemopperd dat we er veel te lang over deden. Tja, een wedstrijd is een wedstrijd en dan duurt het soms wat langer dan normaal. Na het noteren van de uitslagen op een groot formulier bleek dat team Politie dit jaar veel te sterk bleek: de dubbels werden gewonnen met 5 tegen 1 en de singles met 8 tegen 4. Daarbij moet worden aangetekend dat een aantal singlepartijen wel degelijk spannend waren. Maar liefst vier partijen eindigden in ‘all-square’ (gelijkspel) en daarin had team KMAR dus iets meer winst uit kunnen halen. Team Politie won uiteindelijk redelijk afgetekend met 13 tegen 5 en won daarmee voor de derde achtereenvolgende keer de cup.

Extraatjes in de vorm van een doosje ballen waren er voor Hans Snip en Albert de Bree die respectievelijk de neary en de longest drive sloegen.

Afsluiting
Helaas was het geen weer om op het terras te zitten maar binnen werd onder het genot van heerlijke drankjes en hapjes nog nagepraat over briljante bunkerslagen en verprutste approach-shots. De traditie van de PolMar-cup wordt volgend jaar voortgezet cup op golfbaan De Kroonprins bij Vianen. Hopelijk zal het dan iets makkelijker zijn om de teams vol te krijgen. Zowel bij team KMAR als bij team Politie moest er dit jaar flink worden gezocht naar invallers. Voor team KMAR zal teamcaptain Jan Koppers de hem bekende spelers benaderen. Mocht je bij de KMAR werken en nog niet bekend zijn bij en met NPSB-golf meld je dan svp via golf@politiesport.nl. Voor team Politie kan iedereen zich weer kwalificeren via de Politiegolftour 2020.