Grandioos golfen op The Dutch

0
1005
Dutch Schitterende oefenfaciliteiten met het prachtige clubhuis van The Dutch op de achtergrond
Dutch Schitterende oefenfaciliteiten met het prachtige clubhuis van The Dutch op de achtergrond

Spijk – Het was al jaren een droom van de golfgedelegeerde: een wedstrijd organiseren op de besloten golfbaan The Dutch, de laatste drie jaar het strijdtoneel van het KLM Open. Een toevallige ontmoeting met profgolfer Reinier Saxton had als gevolg contact met diens vader, niet toevallig één van de eigenaren (“founders”) van The Dutch. Na een aantal gemoedelijke gesprekken ging het licht op groen en mochten we voor 42 collega’s met maximaal handicap 24 een wedstrijd organiseren. Daar moest men zich wel voor kwalificeren via de Politiegolftour. De 42 gelukkigen meldden zich op maandag 15 oktober jl. in het prachtige clubhuis van The Dutch en keken hun ogen uit: de bar in de herenkleedkamer, de sauna’s, de in Engelse stijl opgetrokken bar, de Schotse ‘tartans’ en doedelzak aan de wand, het heerlijke terras met uitzicht op de baan tot aan de fantastische oefenfaciliteiten. Tel daarbij op dat de gastvrijheid met stip op nummer 1 staat en dan kom je tot de conclusie dat alles op The Dutch klopt tot in perfectie. Het werd dan ook een dag om nooit te vergeten.

Het weer en de baan

Dutch Op de tee namens Rotterdam, Bert Bennink
Dutch Op de tee namens Rotterdam, Bert Bennink

Golfers houden altijd en overal het weer in de gaten. Medio oktober ben je meestal op regen en wind voorbereid maar verwacht je niet dat je met 22 graden in een poloshirt de baan in kunt. Het was een heerlijke zonnige dag met een beetje wind. Voor het eerst was geëxperimenteerd met het door de spelers zelf laten kiezen vanaf welke tee men wilde spelen. In een golfbaan liggen per hole meerdere afslagplaatsen die gebruikt kunnen worden, meestal aangegeven met een kleur: wit (voor de hele goede golfer), geel (van oudsher de standaard heren-tee), blauw, rood (van oudsher de standaard dames-tee) en soms oranje. Afhankelijk van je handicap en hoe ver je de bal kunt slaan, kies je een kleur die bij je spel past en krijg je het aantal slagen mee dat bij die kleur en je handicap past. Veel heren kozen voor blauw, sommigen voor rood en de dames gingen ook van rood. Dat bleek voor de meesten lastig genoeg.

Dutch De neary-hole 4
Dutch De neary-hole 4

De baan lag er prachtig bij. De restanten van het KLM Open dat medio september was gehouden, waren her en der nog te zien maar de rough aan weerszijden van de fairways was al aardig korter gemaaid en zowel fairways als greens lagen er als tapijtjes bij. Toch was vrijwel iedere speler wel één of meer golfballen kwijt geraakt want als die in de rough kwam, was hij meestal niet meer terug te vinden. En als je hem vond, was hij niet altijd goed weg te krijgen. Golf hoeft niet moeilijk te zijn als je de bal maar op de fairway houdt. Rechts slaan dus, het liefst zo vaak mogelijk. Maar hoe lastig veel spelers het qua spel hadden, de meesten kwamen met een gelukzalige glimlach het terras op lopen na hun ronde. Wat een baan! Prachtige glooiingen, mooie doorkijkjes, stevige doglegs, strategisch geplaatste bunkers met taaie rough op de randen, veel waterhindernissen, snelle greens die moeilijk te lezen waren, kortom alle aspecten die golf mooi en uitdagend maken, waren voorhanden. Supergaaf om de holes te spelen die velen alleen maar kenden van tv of van als toeschouwer aanwezig zijn op het KLM Open.

Uitslag

Dutch Louis van Swelm op het iconische bruggetje bij hole 18
Dutch Louis van Swelm op het iconische bruggetje bij hole 18

Waar veel spelers moeite hadden om een leuk aantal punten op de scorekaart te krijgen, waren er zoals altijd weer een paar die een heerlijk rondje liepen met bijbehorende score. In de lagere handicapcategorie was het verschil in de top minimaal maar in de hogere categorie wist de winnaar de nummer 2 en 3 op maar liefst 10 punten achter zich te houden.

Als vanouds werden er weer kleine tinnen vogeltjes uitgereikt aan degenen die een birdie hadden geslagen. Omdat de lijst niet compleet was, ontbreken hier de namen. De longest drive bij de heren was voor Steve Smith (Midden-Nederland) en bij de dames voor Claudia Vrijland (Rotterdam).

De neary was voor Petra vd Aardweg (PDC) en de tweary voor Floortje Bosma (KMAR).

Er waren prijzen voor twee categorieën.

In de klasse handicap 0 tot 16:

Naam

Eenheid

Ex.hcp.

Pl.hcp.

Tee

Punten

1

Claudia Vrijland

Rotterdam

9.2

14

rood

37

2

Roel van Hunnik

Landelijke Eenheid

5.9

8

geel

27

3

Manuel Mulder

Rotterdam

12.1

15

geel

27

In de klasse handicap 16.1 tot 24:

Naam

Eenheid

Ex.hcp.

Pl.hcp.

Tee

Punten

1

Kevin Broersma

Amsterdam

23.6

22

rood

35

2

Gerard Dekker

Noord-Holland

17.4

22

geel

34

3

Harold Visser

Landelijke Eenheid

17.8

22

geel

34

Twee blije en terechte winnaars die beiden een prima golfseizoen bekroond zagen met winst op The Dutch. Mooier kan haast niet!

Na de prijsuitreiking gingen 26 spelers aan tafel en werd er van een heerlijk tweegangen-diner genoten. Uiteraard werd er nagepraat over de baan en de wedstrijd wat er als vanouds gezellig aan toe ging. Unaniem was de conclusie dat het echt een “eens-in-je-leven-ervaring” was waar we met zijn allen heel erg van hebben genoten.  Nogmaals aan iedereen die het mogelijk heeft gemaakt, niet alleen Jonas en Reinier Saxton, de medewerkers van The Dutch maar ook de NPSB die een extra financiële bijdrage leverde: hartelijk bedankt!