Het EDH-Open: golfen op de Rijswijkse is een feestje!

0
1159
Politiegolf, een dag van gezelligheid en verbinding
Politiegolf, een dag van gezelligheid en verbinding

Rijswijk – Op vrijdag 1 juni werd alweer de vierde wedstrijd van de 2018-editie van de Politiegolftour gespeeld: het Eenheid Den Haag Open. Op de prachtige en uitdagende golfbaan van de Rijswijkse Golfclub (RGC) gingen maar liefst 72 deelnemers uit alle windstreken de strijd aan. Aan de omstandigheden lag het niet: niet te warm, weinig wind en een baan die er prima bij lag ondanks de vele regen van de dagen ervoor.

Geslaagd
De organisatie kijkt dan ook met voldoening terug op een geslaagde golfdag. Jan Heins en Dirk van Oostayen van het bestuur van de afdeling golf van de Haagse Politie Sport Vereniging (HPSV) waren in aanloop naar deze dag druk in de weer geweest met alle zaken die achter de schermen moeten gebeuren om een dergelijk evenement goed te laten verlopen. Jan heeft de inschrijvingen actueel gehouden en de startlijst verzorgd.  Na goed overleg met Bob Knaap, de manager van de Rijswijkse Golf Club (RGC),  konden we op deze “weekend –dag” een zgn. shotgun-wedstrijd uitschrijven. RGC stelde de ballen voor het inspelen ter beschikking. Een mooi gebaar waar dankbaar gebruik van is gemaakt. Er hadden zich 75 deelnemers aangemeld waarvan er uiteindelijk 72 op de dag van de wedstrijd als deelnemer afgevinkt konden worden.

Regen of geen regen?
In de week voor de wedstrijd hebben we met enige vrees de weersverwachting in de peiling gehouden. Tot donderdagmiddag werd er gewaarschuwd voor onweersbuien. Gelukkig was Pluvius ons dit jaar goed gezind want we hebben prima weer gehad. Dat mocht ook wel met de twee voorgaande jaren in het achterhoofd (noodweer op Zoetermeer). Zoals gezegd, lag de baan er prima bij en iedereen wilde dan ook graag de een balletje gaan slaan. Een minpuntje was de staat van de bunkers. De hevige stortbuien hadden deze veranderd in keiharde bakken met een beetje zand en hier en daar stond er nog water in. De baanmanager had tevoren aangegeven dat de bunkers als GUR dienden te worden ontweken (vrije drop). Met deze wetenschap ging iedereen rond 11.15 uur naar zijn starthole en werd om precies 11.30 uur het startsignaal gegeven.

Goede doorloop
Door de baan had ik soms zicht op andere flights en aan de gezichten kon je aflezen dat men het naar de zin had. We konden rekening gaan houden met hoge scores. De carrousel van flights draaide mooi rond en er moest slechts sporadisch gewacht worden. De golfronde werd dan ook in een mooie tijd van 4 uur en 10 minuten afgerond. Jan had voor deze wedstrijd een baanmarshall ingehuurd om zo nodig wat aanwijzingen te geven om de doorloop soepel te laten verlopen. Ik heb begrepen dat deze alleen maar als tevreden toeschouwer heeft rond gereden.

In de prijzen
Na binnenkomst, zo rond 16.20 uur, konden de diverse resultaten bij elkaar gebracht worden. Bij een shotgun is het voordeel dat iedereen in korte tijd binnenkomt en de prijsuitreiking dan niet al te lang op zich hoeft te laten wachten. Nadat alles was gecontroleerd en in de computer was verwerkt, rolde de uitslagenlijst uit de printer.

Om 17.00 uur werd het bekende FORE in hole 19 geroepen en kon de prijsuitreiking beginnen. We kunnen stellen dat er zoals verwacht  goed is gescoord.

Eerst werden de twee winnaars van de “eigen” wedstrijd van de Eenheid Den Haag benoemd.

Hoge handicappers: Danielle Toonen met 39 punten

Lage handicappers: Michel ten Broeke met 35 punten

Daarna hebben we de golfgedelegeerde Petra van den Aardweg even in het zonnetje gezet voor haar voortdurende inzet ter promotie van het politie-golfen.  Een originele “Haagse Kakker” werd haar deel (een Haagse lekkernij). Petra had namens de NPSB ook nog eens vier extra prijsjes ter beschikking gesteld,  waarvoor dank!

Daarna werd het tijd voor de landelijke prijzen.

Er werden birdy’s geslagen door Lineke Bennema, Sebastiaan van Toly, Fred Braam, Manuel Mulder en Karel Vingerhoets. Zij ontvingen het bekende zilveren vogeltje!  De neary (bal dichtst bij de hole) bij de dames was voor Petra van den Aardweg en bij de heren voor Gijs Eerdman.

De longest drive (verste afslag) bij de dames werd geslagen door Claudia Vrijland en bij de heren door Steve Smith.

Er waren prijzen voor twee categorieën.

In de klasse handicap 21 tot 54:

  Naam Eenheid Ex.hcp. Pl.hcp. Punten
1 Kevin Broersma Amsterdam 27.5 31 45
2 Max Zonneveld Noord-Holland 24.4 28 43
3 Harold Visser Landelijke Eenheid 22.0 25 42
4 Trix Moree Landelijke Eenheid 34.8 42 41
5 Danielle Toonen Den Haag 32.3 39 39


In de klasse handicap 0 tot 20.9:

  Naam Eenheid Ex.hcp. Pl.hcp. Punten
1 Petra van den Aardweg PDC 15.2 19 42
2 Lineke Bennema Noord-Nederland 15.0 19 37
3 Claudia Vrijland Rotterdam 8.9 12 36
4 Karel Siepel Amsterdam 17.2 20 36
5 Sebastiaan van Toly Noord-Holland 19.9 23 36

Een blije winnares in deze categorie die langs deze weg graag vermeld ziet dat haar bal in geen enkele bunker heeft gelegen en dus heeft zij haar kaart netjes als qualifying geregistreerd. Bovenop de fraaie glazen trofeeën kregen de winnaars van de twee categorieën beide ook nog eens twee greenfee-vouchers, aangeboden door de Rijswijkse Golf Club, hetgeen zeer op prijs werd gesteld.

Na de prijsuitreiking gingen  40 deelnemers aan tafel en werd er gezellig en ruimschoots nagetafeld.

Unaniem vond men het een leuke goed verzorgde baan en was men tevreden over de organisatie.

Dat is altijd leuk om te horen voor allen die er een bijdrage aan geleverd hebben.

Tot slot een woord van dank aan Dirk van Oostayen, die helaas deze wedstrijd niet zelf mee kon golfen. Dick reed de baan rond om foto’s te maken en zo een mooie sfeerimpressie vast te leggen. Beelden zeggen immers meer dan woorden!!

Tot het volgende EDH open in 2019.

Mede namens Jan en Dirk,
Ben Nederpel