Heuvels, wind, zonneschijn en een proeftuin in Apeldoorn

0
2202

Maar liefst 165 collega’s stonden zondag 7 februari  aan de start van een van de verschillende afstanden van de Midwintermarathon in Apeldoorn. De echte bikkels kwamen voor 25 kilometer afzien door de Veluwse heuvels. Jacqueline Rustidge (Oost Nederland/NPSB) liep in de voorste gelederen mee. ‘Ik had mij voorgenomen om rustig te starten, zodat ik mijn energie kon spreiden. Dat lukte deels, want in de laatste kilometer kreeg ik het toch wel lastig. Maar ik ben dik tevreden met mijn 1 uur 44 minuten en 19 seconden’. Edwin Ellis van de Eenheid Amsterdam verdedigde de politie eer op de 10 Engelse mijlen. Hij volbracht de afstand in 1 uur 3 minuten en 8 seconden. ‘Het ging wel lekker en ik ben best tevreden,’  zei hij terwijl hij over de finishlijn kwam. Snelste collega op de 8 kilometer was Liesbeth Voorthuijsen van de eenheid Den Haag in 32 minuten en 27 seconden. Tevreden blikt ze terug, ‘meer is op dit moment niet te verwachten na de geboorte mijn zoon’.

Goede omstandigheden
Het loopt tegen tienen als de eerste collega’s in Theater Orpheus de trap afdalen richting de tafel van de NPSB. Een groet, een glimlach, het bekende witte politie hardloopshirt en een succes wens. De een met een gespannen blik in de ogen, de ander met een uitdrukking van ‘wie maakt mij wat, ik ben gezellig een sportief dagje uit met collega’s en dat is wat telt’. Binnen is het behaaglijk, buiten raast de wind via de straten van Apeldoorn naar de omliggende heuvels van de Veluwe.  Na verloop van tijd prikt een waterig zonnetje door het wolkendek. Nee, de winter is ver te zoeken in Apeldoorn, maar de voorspelde regen blijft uit en de omstandigheden blijken helemaal niet slecht. Naamgever van het evenement Centraal Beheer Achmea staat wederom garant voor goed gastheerschap. De politie en KMar deelnemers worden hartelijk ontvangen in de VIP ruimte van de verzekeraar waar ze een kop koffie met krentenwegge krijgen aangeboden. Het souterrain biedt ruimte voor het omkleden en een praatje. Het zijn de kleine dingen die bijdragen het succes van zo’n dag.

Kijk mama, de politie loopt ook mee!

Serieuze hoogtemeters
Klokslag 11:15 uur vindt het eerste startschot plaats, duizenden lopers gaan van start op de 10 Engelse mijlen. 16.1 kilometer lang bikkelen in weer en wind. Onder hen bevindt zich de grootste groep politielopers, een kleine  80. Om 11:45 uur is het de beurt aan de deelnemers van de Asselronde. Voor deze afstand hebben circa 50 collega’s de veters gestrikt en 25 kilometer asfalt lacht hen toe, asfalt met voor Nederlandse begrippen serieuze hoogtemeters. Als de deelnemers van de twee langste afstanden al lang en breed aan de soep zitten gaat de laatste groep van start op de 8 kilometer. 35 politiemannen en vrouwen trotseren de wind en de glooiingen in de omgeving van Apeldoorn.

Zo, die kunnen ze wel achter de boeven aan sturen!

Proeftuin
Bijzonder aan deze editie is het feit dat collega Peter Janssen van de eenheid Oost Brabant als enige wheeler mag deelnemen. Sinds 2012 is Peter aan een rolstoel gekluisterd. Maar het sportieve bloed kruipt….. en zo komt hij met het idee om de uitdaging aan te gaan de heuvels rondom Apeldoorn te bedwingen. De stichting Midwintermarathon is nieuwsgierig naar de mogelijkheid om in de toekomst wellicht wheelers toe te laten op het parcours. Zodoende gaat men akkoord en start Peter samen met buddy Roelien op de 10 Engelse mijlen. Na afloop toont hij zich tevreden en blij. De Stentor schenkt aandacht aan Peters deelname. ‘Ik ben ontzettend blij en trots dat ik aan de Midwinter heb mogen meedoen. Ik dank de organisatie en de NPSB dan ook uit de grond van mijn hart dat ik, samen met mijn buddy Roelien, weer een ervaring rijker ben. Ook een persoonlijke mijlpaal die mij nog bewuster en sterker maakt in mijn overtuiging dat er zoveel meer mogelijk is dan je denkt, als je te maken krijgt met een lichamelijke beperking. Never give up, strong till the finish!’ Wij zijn benieuwd of zijn deelname een vervolg krijgt voor een grotere groep wheelers.

Tevreden
Na afloop druppelen de deelnemers weer binnen. Een glimlach, een tevreden blik. Moe maar voldaan. De grenzen zijn weer verlegd, de medaille verdiend. Met een ‘tot de volgende keer’ keert men tevreden huiswaarts.

Meegedaan? Zoek je uitslag op via www.uitslagen.nl