Kerstcross Oost Nederland breekt alle records

1
2981

We schrijven vrijdag 23 december 2016. De dag voor ‘de dag voor kerst’. De dag waarop de ME van Oost Nederland haar traditionele eindejaar bijeenkomst houdt en voorafgaand hieraan de sportschoenen aantrekt. De dag waarop honderden collega’s uit het land met de sportschoenen aan de voet naar Apeldoorn trekken. Het is de dag van de Kerstcross van de eenheid Oost Nederland.

Ontploft
Enkele dagen voordat de voorinschrijving sluit ontploft de inschrijfmodule. Honderden collega’s bedenken op de valreep dat ze nog mee willen doen. De namen stromen binnen. Het aantal voorinschrijvingen van voorgaande jaren wordt met 465 ruimschoots overtroffen.  De hoeveelheid te bestellen sportdrank, snert en krentenbrood wordt op het laatste nippertje opgehoogd. Extra hulptroepen vanuit de Politie Academie moeten er voor zorgen dat de wedstrijd, waaraan het NK cross voor politie is verbonden,  in goede banen wordt geleid. De organisatie staat op scherp, want met zoveel deelnemers wordt het druk bij gastheer VV Victoria Boys in Apeldoorn.

Samen genieten
Vanaf 08:30 uur druppelen de deelnemers binnen. Man, vrouw, groot, klein, wedstrijdloper en recreant. Allemaal met een eigen doel. Waar de een gaat voor de winst op het NK,  wil de andere voor het eerst de afstand van 5 kilometer overbruggen. Maar liefst 22 collega’s uit Nordrein-Westfalen komen naar Apeldoorn voor de Kerstcross, sommigen hiervan niet voor de eerste keer. Waarom ze op de laatste vrijdag voor kerst naar de kerstcross komen? Het is ‘die Strecke’. Ja die is erg mooi, uitdagend, uniek. Dat is te begrijpen. Dat ze op de 10 kilometer vanwege het NK buiten mededingen moet deel nemen deert  ze niet. Het gaat vooral om het samen lopen en genieten van het mooie maar vooral loodzware parcours.

Kers op de taart
Chips, startnummers en speldjes in enveloppen stoppen, de route uitzetten, EHBO, startboog installeren, opblaasbare Kerstman, geluid, DJ, catering, tijdsregistratie….. er gaat veel werk in de organisatie van een cross van dergelijke omvang zitten. En omdat je samen zoveel meer kunt doen, hebben OBT, NPSB en PA Apeldoorn de handen ineen gesloten. Het resultaat mag er zijn! De organisatie staat als een huis. En dat er zoveel belangstelling is, is voor alle partijen de kers op de taart.

Kampioenen
Even naar tienen klinkt het startschot voor de 10 kilometer, het NK cross voor politie. Ruim de helft van alle deelnemers gaat op deze afstand van start. Ze nemen bezit van de heuvels en de smalle paadjes van het Orderbos. Van meet af aan is het duidelijk dat Jeroen Kramer (Amsterdam) heer en meester is. Eltjo van Mechelen (Rotterdam) poogt om bij te blijven, maar vandaag is Jeroen een maatje te groot. Bij de vrouwen neemt de Duitse Carina Fierek het initiatief. Achter haar is het Janneke Arts (Rotterdam) die het gaatje langzaamaan ziet groeien. Verderop in het veld worden onderlinge strijden gestreden, er wordt afgezien, gelachen en gezwaaid naar de fotografen. Om 10:15 uur mogen de 5 kilometer lopers ‘los’. Bij de vrouwen  is het de Duitse Maike Schmitz die meteen de koppositie pakt met in haar kielzog Elizabeth de Nooijer (Oost NL). Bij de mannen trekt Justin Maathuis (Oost NL) – na een zinderende eindsprint met John de Vries (Oost NL) – aan het langste eind. Op de meet scheidt slechts één seconde de mannen. Waar de een al glimlachend de heuvels bedwingt, heeft de ander een grimas op het gelaat. Moegestreden en met volgelopen benen. Maar alle deelnemers  worden als een waar kampioen binnen gehaald door speaker Henk Jan Kerkhoff. Want wie het parcours kent, weet dat alle finishers een prestatie van formaat hebben geleverd.

Jubileumjaar
Na afloop van de wedstrijd wordt iedereen hartelijk ontvangen in de kantine door de gastvrije vrijwilligers van Victoria Boys. Snert en krentenbrood vinden er gretig aftrek. De kampioenen worden gehuldigd en er klinken lovende woorden bij monde van Roeland Groen (plv. sectorhoofd) en Ben Zegwaard (bestuur NPSB). De samenwerking is wederom een succes en de wens wordt uitgesproken om ook in 2017 de handschoen samen op te pakken. 2017 wordt namelijk een bijzondere editie, want dan wordt de kerstcross voor de 35e keer georganiseerd!

Uitslagen:

10km (NK)
Heren t/m 39 jaar
1. Jeroen Kramer 36.12 (Amsterdam)
2. Eltjo van Mechelen 37.35 (Rotterdam)
3. André Knol 39.41 (Oost Nederland)

Heren 40-49 jaar
1.  Jeroen van der Markt 39.52 (LE)
2.  Martijn Croon 40.12 (Nrd NL)
3. Michiel van den Berg 41:54 (Oost NL)

Heren 50-59 jaar
1. Theo Timmermans 41.49 (Den Haag)
2. Eric Smits 41.52 (Rotterdam)
3. Paul Pegge 43.00 (Oost NL)

Heren 60+
1. Joop Geurts 52.50 (Oost NL)
2. Bert Veltman 56.28 (Oost NL)
3. Peter Berends 101.27 (Oost NL)

Vrouwen t/m 34 jaar
1. Ilona Lievaart 46.05 (Den Haag)
2. Kim Verheggen-Jansen 46.05 (Oost NL)
3. Nicolien de Kock 50.50 (Midden NL)

Vrouwen 35+
1. Janneke Arts 45.29 (Rotterdam)
2. Lydie vd Burgt-Thomassen 48.06 (Oost Brabant)
3. Wendy Baljet 50.26 (Amsterdam)

5km
Heren t/m 39 jaar
1. Justin Maathuis 21.22 (Oost NL)
2. John de Vries 21.23 (Oost NL)
3. Robert Jan Sanderman 21.47 (Oost NL)

Heren 40+
1. Wolfgang Schmitz 21.56 (Kleve Polizei NRW)
2. Rob Kruis 22.13 (KMar)
3. Jens Willems 23.10 (Kleve Polizei NRW)

Vrouwen t/m 34
1. Maike Schmitz 22:23 (Kleve Polizei NRW)
2. Wendy Knigge 24:33 (Oost NL)|
3. Marieke Klijnstra 25.56 (Rotterdam)

Vrouwen 35+
1. Elizabeth de Nooijer 23.04 (Oost NL)
2. Sandra van den Brink 23.26 (Oost NL)
3. Anette Joeken 24.35 (Kleve Polizei NRW)