Kraantje Lek: en dat was 59!

0
1495
Kennemercross 2018

Sommige lopen kennen een rijke geschiedenis. Zo ook de Kennemercross die op vrijdag 9 maart voor de 59e keer werd georganiseerd. Hoogtijdagen waarbij de organisatie op meer dan 100 deelnemers kon rekenen lijken definitief voorbij. Maar ondanks de matige opkomst gaat de organisatie zeker nog één keer alles uit de kast halen: editie 60 wordt bijzonder!

Vriendelijk
Zo’n anderhalf uur voor de start druppelen de eerste deelnemers binnen in het restaurant van sporthal Tetterode in Overveen. Een warm onthaal door vrijwilligers, waarvan het leeuwendeel al jaren betrokken is bij de korpsveldloop, valt hen ten deel. Tegenwoordig is de cross niet meer regionaal, maar een aangelegenheid van de eenheid. Voor de vrijwilligers aan de inschrijftafel is het om het even. Met dezelfde vriendelijkheid als voorheen worden de deelnemers welkom geheten en ingeschreven.

Juweel van een loop
Even voor 14:00 uur verzamelen de 43 deelnemers zich bij de start. Weer ietsjes minder dan vorig jaar. Teleurstellend, want ‘Kraantje Lek’ zoals de loop bekend staat, verdient meer. Veel meer! Maar het is zoals het is. De dagen waarbij complete ME pelotons deelnamen, de landelijke politie cross elite en hondengeleiders inclusief hond aan de start stonden behoren tot het verleden. Maar wie er wel is, krijgt een juweel van een loop voorgeschoteld, waarbij klimduin de Blinkert twee of zelfs drie keer moet worden bedwongen.

Strijd
Al snel na de start wordt duidelijk wie op dit moment over de snelste benen beschikt. Daarachter wordt hard gestreden om de overige podiumplaatsen. Het levert prachtige taferelen op; verbeten gezichten op zoek naar fysieke en mentale grenzen. Het zand op de klimduin lijkt ruller dan andere jaren, het maakt de cross tot eentje van de buitencategorie. Bij de mannen is Bouke Bouma (OD IJmond) ongenaakbaar. Hij weet Menno van Bruggen (Oost Nederland) een halve minuut voor te blijven, die op zijn beurt Jeroen van der Markt (PA) nipt voor blijft. Jacqueline Rustidge (Oost Nederland) heeft niets te vrezen van de concurrentie.  Ruim drie minuten komt ze voor de nummer twee in de wedstrijd, Suzanne van de Weide (OD IJmond), binnen. Wendy Dekker (Noord Holland) wordt op gepaste afstand derde.

NPSB crosscompetitie
De Kennemercross was door de NPSB afdeling atletiek aangemerkt als slotwedstrijd voor de politie crosscompetitie, een competitie om deelname aan de vier politiecrossen te stimuleren. De regels zijn eenvoudig: van de vier crossen moet aan minimaal drie deelgenomen worden, waarvan de laatste verplicht is in verband met de uit te reiken competitieprijzen. Ook hier valt het resultaat tegen. Van de 18 prijzen verdeeld over zes categorieën, kunnen aan het eind van de dag slechts vijf prijzen worden uitgereikt.

De organisatie van de Kennemercross gaat zich beraden over de toekomst. Maar een ding staat vast: het diamanten jubileum wordt in 2019 gevierd!

Klik hier voor de uitslagen per categorie.

Klik hier voor meer foto’s.

Uitslagen NPSB crosscompetitie:
Heren senioren: 1. Jacco van den Brink (Amsterdam)
Heren 40+: 1. Menno van Bruggen (Oost NL); 2. Jeroen van der Markt (PA); 3. Louis Oudshoorn (Den Haag)
Heren 60+: 1. Hans Drijvers (Zeeland West-Brabant)