‘Kraantje Lek’ weer als vanouds

0
2623

Toegegeven, er zijn jaren geweest dat het aantal deelnemers aan de Kennemer Cross hoger lag. Maar aan de kwaliteit en gezelligheid van het evenement zijn geen concessies gedaan. Sterker nog, het was als vanouds sportief en gezellig in Overveen.

57e editie
De Kennemer Cross kent een lange traditie, reeds 56 edities gingen voor. Op vrijdag 11 maart klinkt voor de 57e keer klokslag 14:00u het startschot – nou ja, starttoeter – en het 52 m/v sterk deelnemersveld zet zich in beweging. Waar in het verleden wel eens  tegen de 100 deelnemers  aan de start stonden, is de deelname anno 2016 zo’n beetje gehalveerd. Maar de organisatie stemt zich toch tevreden. ‘Vorig jaar 48, nu weer een kleine klim naar de 52. Dit is voor ons reden om door te gaan, dus in 2017 staan we hier gewoon weer’.

Tradities
Met zoveel jaren in the pocket kent de Kennemer Cross veel tradities. Helaas komt dit jaar aan één traditie een einde. Piet Wilhelmus, een van de vrijwilligers van het eerste uur ontbreekt op het parcours. Waar hij vorig jaar als 95e jarige nog in zijn autootje naar Overveen rijdt om ter hoogte van de Zeeweg de deelnemers de juiste weg te wijzen, is hij er dit jaar niet meer bij. Een markante man die geen editie miste. Met veel respect wordt Piet tijdens de prijsuitreiking herdacht. Dick Kloosterboer, oud collega van de eenheid Amsterdam, staat ook traditiegetrouw aan de start. ‘Minstens 25 keer heb ik hier deelgenomen, het is gewoon zo’n mooie cross, een traditie die ik graag in stand hou’. De bijna 70-jarige Kloosterboer draait anno 2016 zijn hand er niet voor om, om drie keer de klimduin te bedwingen en laat daarbij nog een schare aan deelnemers achter zich.

Klimduin
Het hart van de Kennemer Cross wordt gevormd door  klimuin de Blinkert bij restaurant ‘Kraantje Lek’. Een historische locatie, het eerste restaurant werd per slot van rekening al in 1542 op deze plek gebouwd. Maar daar komen de deelnemers niet voor, het enige wat telt op deze 11e maart is de klimduin. De wedstrijdlopers moeten de duin drie keer bedwingen. Het rulle zand in combinatie met de zwaartekracht is hierbij de grootste tegenstander. Maar de deelnemers genieten zichtbaar. Bekende taferelen waarbij de een ogenschijnlijk met speels gemak de top bereikt terwijl de ander hevig moet ploeteren om vooruit te komen. En dan ben je boven, en denk je dat het klaar is…. Neen, na de bocht klimt het in het bos gewoon door. Aan de oppervlakte liggende boomwortels maken dat er met volle concentratie gelopen moet worden. Geen moment mag de aandacht verzwakken, want even niet opletten kan leiden tot verzwikkingen of valpartijen. Maar het gaat goed, iedereen staat op scherp, let goed op en haalt moe, voldaan en ongeschonden de finish.

Zo, dat is nog ‘es een duin zeg!

Wedstrijd
Simon Beemsterboer laat er geen twijfel over bestaan. Hij neemt meteen afstand van de overige deelnemers en toont aan in blakende vorm te zijn voor het aankomende EK cross voor politie in Engeland. Het podium wordt aangevuld door Bas van Laarhoven en Niels vd Meulen. Bij de vrouwen geeft Jacqueline Rustidge na enkele jaren van afwezigheid weer acte de presence en pakt bij de vrouwen de winst. Achter haar volgen Katja Demkes en Janneke Arts.

Prijsuitreiking
Na afloop is het gezellig druk in het restaurant van de Tetterodehal. Districtschef Umit Aygun spreekt mooie woorden over de jarenlange traditie en de succesvolle wedstrijd van 2016. Ja, de Kennemer Cross verdient absoluut meer deelnemers, maar of hijzelf volgend jaar aan de start staat……

Klik hier voor de uitslagen.