Laatste wedstrijd Politie in het Amsterdam-Rijnkanaal

0
2388
NPSB-Viswedtrijd-Amsterdam-Rijnkanaal

(Bas Boersma)

Op 29 oktober 2015 werd de laatste wedstrijd van de Nationale Politie topcompetitie 2015 gevist aan het Amsterdam-Rijnkanaal bij Tiel. Er werd gevist aan de noordzijde van het kanaal achter de golfbaan. Er hadden zich 47 vissers aangemeld en daarvan bleven er slechts 40 over. Ik moet zeggen voor een laatste wedstrijd in de competitie met op het eind de algehele competitie prijsuitreiking een magere opkomst. Dit is wel eens anders geweest.

NPSB-Viswedtrijd-Amsterdam-Rijnkanaal-2

Dit jaar had de competitie een iets andere opzet dan voorgaande jaren. Er waren redelijk wat klachten over de te rijden afstanden en de kosten wat dit met zich meebracht. Zo zijn er vissers uit Maastricht, maar ook uit Groningen en tsja, dan moet er vaak ver gereden worden. Altijd wedstrijden centraal organiseren is eigenlijk ook geen optie want dan moeten zij altijd ver rijden. Dan kan je er natuurlijk voor kiezen niet alle wedstrijden mee te vissen, je mag toch afvallers hebben, maar dat zijn niet altijd makkelijke keuzes, zeker als je het goed doet in de competitie.

Zo is er bedacht dat er dit jaar in regio’s gevist zou worden. In iedere regio een aantal wedstrijden zodat niemand extreem ver hoeft te rijden voor een wedstrijd. De wedstrijden uit de andere regio’s mochten natuurlijk wel gewoon meegevist worden, dat was dan vrij keus. De nationale kampioenschappen werden wel centraal georganiseerd.

Nu een jaar verder zal binnenkort vergaderd gaan worden of we op deze wijze doorgaan of dat we teruggaan naar het oude systeem. Dit jaar was te zien dat er bij een hoop wedstrijden er toch beduidend minder deelnemers kwamen. Ik persoonlijk vind dat jammer om te zien. Het lijkt erop of het ook bij ‘ons’ moeilijker wordt om de vissers in de competitie te houden. Laten we hopen dat ik er volledig naast zit en dat er meer nieuwe vissers bij gaan komen om de competitie levend te houden.

Terug naar Tiel waar iedereen vanaf 07.00 uur welkom was in het clubhuis van het altijd gastvriendelijke clubhuis van E.A.T.H. De Brasem. Een geweldige locatie waar menig visclub jaloers op is. Gezien de berichten van de laatste trainingen was ervoor gekozen ruim uit te zetten, zodat iedereen kans had om vis te vangen. De plaatsen daar zijn sowieso ruim, maar met maar 47 inschrijvingen werd gekozen om na elke twee vissers een plaats over te slaan. Zo had iedereen een slaapplaats links of rechts naast zich. Door de last minute afzeggingen ontstonden er nog meer slaapplaatsen. Hierdoor vielen in ieder geval ook A1 en E10 af om het zo eerlijk mogelijk te houden. De organisatie in handen van Gelderland had het vrij makkelijk vandaag. Het parcours is namelijk standaard voorzien van nummers en er hoefde dus niet uitgezet te worden.

Opvallend was dat veel vissers al vroeg naar het water gingen. Het is echt een feeder water dus heel veel klaarmaken hoeft niet. In de opbouwfase was er ook maar een enkeling die toch een vaste stok uitpakte. Om 09.50 uur voeren en om 10.00 uur vissen. En toen werd het bijna overal heel stil….. De vis liet het behoorlijk afweten. Natuurlijk werd er hier en daar een visje gevangen, maar aantallen en gewicht bleven behoorlijk uit. Als je dicht bij de kop of staart zat had je nog hoop, valse hoop bleek later. Ondergetekende zelf mocht plaatsnemen op 1 plek voor de staartvisser met 60 meter ertussen. Zowel de staart, Bart van Someren, en ik vragen ons nog steeds af waarom we helemaal niets hebben gevangen. Allebei hebben we welgeteld 1 keer de top dusdanig zien bewegen dat we aansloegen, weliswaar een gat in de lucht, maar wel een beet. Op de kop was het al niet veel beter. Daar zat Gerrit Dijkslag die uiteindelijk 88 gram wist te vangen.

Om 15.00 uur kwam het verlossende signaal dat de wedstrijd was afgelopen. Veel mensen die, hoe triest ook maar wel begrijpelijk, blij waren dat het erop zat. Niemand gaat tenslotte naar het water om 5 uur lang naar een levenloze feedertop te kijken. En zeker niet in een wedstrijd. Nou ja, helemaal levenloos was het niet, want er kwamen vandaag erg veel schepen voorbij. Een voerplek aanleggen was er dan ook in zijn geheel niet bij. Jammer dat het jaar zo moet worden afgesloten, maar daar kan niemand iets aan doen. Er zijn bij het organiseren van wedstrijden twee zaken die je niet kan regelen, het weer en de vis. De vis liet het dus afweten, maar het weer was super. In de ochtend nog een beetje mistig, maar al snel kwam het zonnetje tevoorschijn.

Na de wedstrijd keerde iedereen terug in het clubhuis van De Brasem. Daar vonden de prijsuitreikingen plaats. Als eerste van deze wedstrijd en zoals gezegd de algehele prijsuitreiking. Om te beginnen met de wedstrijd werd de winnaar Willy Hagen. Die kreeg het voor elkaar om ongeveer in het midden van het parcours op C2 2604 gram te vangen. Opvallend was dat de nummer 2 in het C vak, Dennis Beijer, naast Willy zat en 2179 gram wist te vangen. De enige twee vissers die meer dan 2 kilo vis hadden gevangen. Beide wisten de vis vroeg in de wedstrijd te vangen, maar kregen later ook nagenoeg geen beet meer. Dan waren er nog 6 vissers die meer dan een kilo wisten te vangen en de rest moest het met fors minder of helemaal niets doen.

Beste 3 van ieder vak:

NAAM: PLAATS: GEWICHT (gram): PUNTEN:
Willy Hagen C2 2604 1
Daan de Groodt E1 1893 1
Martijn van Jole A5 1282 1
Roelof Habing D3 941 1
Roy Witte B6 679 1
Dennis Beijer C4 2179 2
Jan ter Haar E3 1525 2
Ruud Spijkerman A8 1058 2
Ruud Traas D8 941 2
Kees Kerkhof B7 598 2
Marcel Rutten C6 1660 3
Karel v. Engelenhoven E7 1386 3
Heerco Wielinga A3 968 3
Silco Nieuwenhuizen D5 649 3
Wim Klerks B9 561 3

En dan was er nog de prijsuitreiking van de algehele competitie. Dat is nog altijd een heel gereken voor iedereen. Na elke wedstrijd wordt er een aangevulde kwalificatielijst rond gemaild met de standen. Echter is het niet meteen duidelijk wie waar staat. Er moet namelijk minimaal 1 NK zijn mee gevist, 1 klassieke wedstrijd, 1 regiowedstrijd en er mogen van de 12 wedstrijden 5 afvallers zijn. Dus er tellen minimaal 7 wedstrijden mee. Om dat uit te puzzelen is niet makkelijk. Wat wel zeker was, was dat Marcel Rutten en Karel van Engelenhoven vandaag om de hoogste eer zouden gaan strijden. Als Karel nog een 1 had kunnen vissen en als hij ruim 12 kilo zou kunnen vangen had hij nog een kans gehad. Strijden was dus een groot woord, want 12 kilo is een heleboel vis. In bovenstaand verhaal is natuurlijk wel duidelijk geworden dat het Karel niet gelukt is om 12 kilo te vangen en dus ging de 1e plaats van de competitie naar de altijd sterk vissende Marcel Rutten met maar 5 wedstrijdpunten. Vanzelfsprekend was de 2e plaats dan voor Karel van Engelenhoven met 6 wedstrijdpunten. Op de 3e plaats eindigde Willy Hagen, ook met 6 wedstrijdpunten, maar 33 gram minder in gewicht dan Karel. Zo dicht lag het dus bij elkaar!

De beste 10 van de algehele competitie:

Competitiewinnaars v.l.n.r. Willy Hagen, Marcel Rutten en Karel van Engelenhoven
Competitiewinnaars v.l.n.r. Willy Hagen, Marcel Rutten en Karel van Engelenhoven

 

NAAM: WEDSTRIJDPUNTEN: GEWICHT (grammen): PLAATS:
Marcel Rutten 5 32294 1
Karel v. Engelenhoven 6 21723 2
Willy Hagen 6 21690 3
Nanno Kamst 8 22021 4
Martijn van Jole 8 12562 5
Roelof Habing 10 10787 6
Wim Klerks 11 12697 7
Bas Boersma 12 31397 8
Taco Swan 12 22804 9
Erik Derksen 12 20027 10

Voorlopig was dit het laatste verslag vanuit de nationale topcompetitie politie. Via deze weg wil ik iedereen bedanken die zich heeft ingezet om er weer een mooi jaar van te maken, wat ook zeker gelukt is. In het bijzonder wil ik Jan Overbeek en Henk Kuipers bedanken die als bondsgedelegeerden altijd klaar staan om alles te regelen indien nodig, en als vertegenwoordigers van de hengelsport binnen de Nederlandse Politie Sportbond zorgen dat er nog steeds mogelijkheden zijn voor de hengelsport. Ook dank ik uiteraard Henk van der Linde voor de mooie samenwerking met het schrijven van de verslagen.

Ook wil ik via deze weg Gijs Nederlof bedanken voor zijn werkzaamheden om trouw deze verslagen te plaatsen op de site. Maar ook omdat hij vaak net de extra finishing touch aan foto’s weet te geven waardoor het verslag nog beter uit de verf komt. Ik hoop dat we de traditie volgend jaar weer door kunnen zetten!