LE terechte winnaar NK zeilen 2018!

0
710
NK Loosdrecht 031018 (2)

Het zeilseizoen voor 2018 werd op 3 oktober j.l. afgesloten met een super wedstrijd op de Loosdrechtse Plassen. Niet alleen het weer zat enorm mee, maar ook de spanning was er om te snijden. Geen wonder: de beide wedstrijddagen in mei en juni hadden in de A-klasse een klassement opgeleverd waarin nog alles mogelijk was en waarbij je rustig kon stellen dat er nog vier teams in de race waren voor de wisselbeker. In de B-klasse lagen de kaarten wat anders. Daar was team De Soesters vooralsnog toch wel heer en meester gebleken. De voorsprong consolideren was in deze klasse het devies. Martin begreep dat als geen ander.

NK Loosdrecht 031018 (3)

Voorafgaande aan de wedstrijd, onder het genot van een kop koffie, waren de contacten in het gezellige onderkomen van de jachthaven “De Uitkijk” tussen de deelnemers nog hartelijk en ontspannen, maar dat zou snel gaan veranderen. Nadat eerst om 10 uur de startvlag voor de B-klasse was gevallen, was het 5 minuten daarna de beurt aan de deelnemers in de wedstrijdklasse. De gezichten stonden strak en de kanshebbers zouden elkaar geen duimbreed toe gaan geven. Dan weet je: een valse start ligt op de loer! Maar wonderwel gebeurde dat niet. De startcommissie had in al haar wijsheid besloten de startlijn wat langer te maken, zodat de schepen elkaar bij de start wat meer de ruimte konden geven. Ook het begeleidingsschip liet zich bij de startlijn nadrukkelijk zien en de jury zat op het vinkentouw: niets tolereren en scherp opletten dat de regels correct werden nageleefd. Het ging vandaag tenslotte ergens over!

NK Loosdrecht

Een lang traject was er in de ochtend uitgezet, zelfs tot en met de vijfde plas, met meerdere eilandjes in het parcours. Een vrij tactische baan dus. Belangrijk was om een eiland aan de juiste zijde te passeren om optimaal van de windkracht te profiteren. Ook het opzoeken van windvlagen is een tactiek die vaak doorslaggevend kan zijn.  Zeker als blijkt dat de wind het gaandeweg de wedstrijd wat laat afweten en zelfs bijna helemaal wegvalt. Dat was precies wat er die ochtend gebeurde. Team De Eerste Slag was, zoals zo vaak, goed weg. Maar ook de Nico’s deden van zich spreken en bij het ronden van de 1e boei was het een drukte van belang. Team Stella nam na het ronden van de boei al snel de koppositie over, op de voet gevolgd door de Nico’s, die er alles aan deden om zich voorin te handhaven, wilden zij nog voor de eindoverwinning in aanmerking komen. Dat lukte maar ten dele: zij moesten toezien hoe team Stella om 12:00 uur over de afgekorte baan als 1e over de finish gleed. De Nico’s moesten genoegen nemen met plek 2. Team Coenstad lag ook lange tijd voorin, maar verzeilde zich later in de ochtend en kwam niet verder dan plek 4. Weg kampioenskansen! De 1e Slag wist plaats 3 veilig te stellen.

De B-klasse werd een prooi voor team NVWA. Kanshebber op de eindzege De Soesters eindigde teleurstellend als 7e. Kennelijk speelden de zenuwen hen parten.

Tijdens de lunch was er genoeg stof tot napraten. Team Stella meende zich veilig te wanen met 3 eerste plaatsen over de laatste 3 zeildagen, maar wat als zij straks de middagwedstrijd zouden verknallen en de Nico’s bijvoorbeeld dan wel de 1e plek zouden pakken? Of wat als team Coenstad nog roet in het eten zou gaan gooien. Kortom: dan zou de jury nog enig rekenwerk voor haar kiezen krijgen!

Maar eerst: de loting van nieuwe schepen. Elk team krijgt voor de middagwedstrijd een ander schip toegewezen. Een klassering kán tenslotte (deels) te wijten zijn aan de eigenschappen van het schip waar je op dat moment in vaart. Om elke bevoordeling (of benadeling) uit te sluiten, vindt er een nieuwe loting plaats en vaar je dus in een ander schip.

Het startschot voor de B-klasse viel om 14:00 uur en weg waren De Soesters. Nooit meer teruggezien die middag. Zij werden met afstand 1e in hun klasse. Team In den Berken van de Eenheid Amsterdam deed nog wel verwoede pogingen om het tij te keren, maar De Soesters bleven een stip op de horizon.

De wedstrijdklasse vertrok vijf minuten later. Onder een aantrekkende wind, die zo nu en dan een windkracht 5 aantipte, kwam het nu toch echt weer op zeilen aan. Eenzelfde baan als in de ochtend moest worden gevaren, dus de kritieke punten in het traject waren bekend. Ineens was er het team Charlies Angels uit de Eenheid Amsterdam, dat zich op kop nestelde en de strijd aanging met (weer) de Nico’s. Ook Coenstad zat weer voorin en de 1e Slag zou de 1e Slag niet zijn om ook weer zijn partijtje aan kop mee te blazen. En Team Stella? Dat nam geen risico’s meer en bekeek het schouwspel vanaf een voor hen veilige 5e plaats. Dat zou ruim voldoende zijn voor het hoogste schavot. En inderdaad zo geschiedde: de Nico’s pakten deze middag wel plek 1, maar net niet voldoende om hun huzarenstukje in 2017 te herhalen. De 2e plaats was verdiend voor Charlies Angels en 3 werd tenslotte Coenstad, die met een tactische voorrangsmanoeuvre op de finishlijn het team de 1e Slag net voor wist te blijven.

De deelnemers konden terugzien op een schitterende en spannende zeildag en een overigens zeer geslaagd zeilseizoen voor de Lange Baan in Loosdrecht. Met dank aan de vaste vrijwilligers die het evenement weer mede mogelijk hebben gemaakt, zoals startcommissie, juryleden en boeiencontroleurs. Ook de speedboot met bemanning van het Waterteam te Loosdrecht is weer onmisbaar gebleken en zorgt ieder jaar weer voor een extra stuk veiligheid op het water. Waarvoor heel veel dank!!

De daguitslag in Loosdrecht van de 3e NK dag Lange Baan:

A klasse:                                                                           

B klasse:

1. Team De Nico’s              

1. Team De Soesters

2. Team Stella

2. Team Flierbos

3. Team Coenstad

3. Team Notedop Uno

De einduitslag over 3 wedstrijddagen van 2018 ziet er als volgt uit:

A-klasse:                                                                       

1.     Team Stella (tevens nationaal kampioen 2018)                                

2.     Team De Nico’s                                

3.     Team Coenstad                     

B-klasse:

1.     Team De Soesters

2.     Team NVWA-2

3.     Team NVWA-1