Meer dan winst bij rugbytreffen Lowlanders – Nationaal Politie Rugbyteam

0
1519

Dat de vele contacten in het rugbywereldje tot bijzondere momenten op de pitch kunnen leiden, bleek op woensdag 14 december maar weer eens in Amstelveen. Toen stond het Nederlands Politierugbyteam tegenover de Lowlanders, onderdeel van de Amstelveense rugbyclub ARC. De Lowlanders zijn de enige gay and straight friendly rugbyclub in Nederland, opgericht in 2003, en zijn zeer actief en zichtbaar in de homogemeenschap in Amsterdam en Nederland. Recent hebben de Lowlanders een bijzondere mijlpaal bereikt door de bid voor de Bingham Cup 2018 binnen te halen. De Bingham Cup is een groot internationaal gay rugby toernooi dat het inclusieve karakter van de rugbysport promoot. Mark Bingham was een van de grondleggers van rugby als inclusieve sport en was een van de mensen die op vlucht United Airlines 93 tijdens 9/11 de confrontatie met de kapers aanging. Door het winnen van de bid zal dit prestigieuze toernooi in 2018 in Amsterdam gehouden worden.

Waarden
De waarden waar de Lowlanders voor staan, en dan met name het inclusieve karakter van de rugbysport, worden nadrukkelijk omarmd door het Politierugbyteam. Maar ze vinden ook aansluiting bij de kernwaarden van de Nationale Politie. Door Roze in Blauw (en vele andere collega’s) wordt al jaren hard gewerkt om de verbinding met de LHBT-gemeenschap te bevorderen en de drempel naar onze organisatie te verlagen. Op een mistige avond op het hoofdveld van ARC in Amstelveen, heeft het Politierugbyteam getracht hier een bijdrage aan te leveren.

12-rugbytreffen-lowlanders

Gevarieerde groep
Onder de mooie impulsen van Iris IJzerman togen verschillende collega’s vanuit het hele land op deze avond naar Amstelveen. Spelers van Bellatorum in het zuiden en diverse  spelers van het Nederlandse Politierugbyteam toonden zich betrokken bij deze bijzondere wedstrijd en reisden op deze doordeweekse avond af naar Amstelveen. Maar er waren ook enkele spelers die al de nodige trainingsuren hadden gemaakt, maar die avond voor het eerst in een echte wedstrijd de pitch betraden. Dit leverde een gevarieerde groep spelers op die enerzijds tekenend was voor de betrokkenheid van een ieder bij deze bijzondere wedstrijd. Maar anderzijds was dit moment ook illustratief voor de ontwikkeling in de breedte van Politierugby waarin plek is voor zowel (zeer) ervaren rugbyers maar ook voor collega’s die de sport net aan het ontdekken zijn. Het levert een mooie broederschap op van collega’s uit den lande die schouder aan schouder deze harde maar faire sport bedrijven.

Gedreven strijd
De strijd tussen beide ploegen leverde een gedreven pot rugby op. Het Politierugbyteam, waarvan verschillende spelers een Amstelveense rugbyhistorie hebben of er momenteel nog steeds spelen, was duidelijk gemotiveerd om te laten zien wat het in zijn mars heeft. Het team knalde dan ook sterk uit de startblokken en kwam al snel via verschillende tries op het scorebord. Daarnaast had ook Daan Coumans duidelijk zijn dag, want de ene na de andere conversie vloog vervolgens ook tussen de palen door. De Lowlanders waren duidelijk niet van plan om het ons makkelijk te maken en verdedigden dan ook zeer gedreven. Dit resulteerde in een aantal stevige maar faire tackles. Daarnaast was ook de breedte in de ploeg van de Lowlanders mooi om te zien. Het was duidelijk dat ze veel verschillende spelers met uiteenlopende rugbyervaring, speeltijd gaven. Een mooi teken voor de omvang van deze club en het aantal spelers dat men op de been kan brengen. Dat belooft wat voor de Bingham Cup in 2018. Uiteindelijk leverde de wedstrijd een afgetekende overwinning voor het Politierugbyteam op, waarbij de eindscore niet belangrijk was. Duidelijk was wel dat de rugbykwaliteiten en –ervaring van het Politieteam teveel waren voor de moedig strijdende Lowlanders. Maar ook het niveau en de ontwikkeling van verschillende al dan niet debuterende spelers van ons team, geven veel hoop voor de toekomst. Onze mooie sport blijft duidelijk groeien in politieland!

10-rugbytreffen-lowlanders

Hulde
Na afloop van de wedstrijd werden we door onze gastheren getrakteerd op een heerlijke pastamaaltijd in het clubhuis en werden verschillende individuele spelers geheel in rugbystijl “gehuldigd” voor hun prestaties en blunders op de pitch. Zo is het voor een van onze spelers inmiddels duidelijk dat de regels voor (te) hoge tackles aangescherpt worden……
Het Politierugbyteam heeft genoten van een bijzondere avond en een stevige pot rugby! Hierbij willen we onze nadrukkelijke dank aan onze gastheren, de Lowlanders, uitspreken. We zijn erg onder de indruk van de bijdrage die zij, geheel passend in de nalatenschap van Mark Bingham, leveren aan het inclusieve karakter van de rugbysport en we wensen hen niets dan het allerbeste in de voorbereiding op de Bingham Cup 2018!

De gedelegeerden,
Daan Coumans & Danny Williams