Midwintermarathon 2019: je gaat sneller als je lacht!

0
973
Midwintermarathon 2019 Apeldoorn

Apeldoorn was op zondag 3 februari the place to be voor sportief Nederland. Zo’n 14.000 hardlopers begaven zich naar de Loolaan, waar de start van de 46e editie van de Midwintermarathon plaatsvond. Onder hen een kleine honderd collega’s van de Nationale Politie en Koninklijke Marechaussee. Het werd een onvergetelijke sportbeleving met louter blije gezichten aan de finishlijn. De nieuwe slogan van de organisatie Je gaat sneller als je lacht past het evenement dan ook nu al als een oude jas.

Witte politie shirt
Even voor tienen druppelden de eerste politiedeelnemers binnen in het souterrain van theater Orpheus. Oudgedienden weten de weg feilloos te vinden, debutanten hoeven niet lang te zoeken. Spanning heerst. Enthousiaste woorden klinken. De NPSB deelnemers vallen op met hun witte hardloopshirt. Het blijkt een gewild item onder de niet collega’s. Regelmatig melden mensen zich aan de tafel van de NPSB met de vraag of ze het shirt mogen hebben. Janneke, Jacqueline en Jack zijn onverbiddelijk: solliciteer eerst maar eens bij de politie of marechaussee, dan praten we verder.

Kampioen

De Midwintermarathon kent drie afstanden. Dit maakt het evenement laagdrempelig en geschikt voor iedereen. De deelnemers aan de Mini-Marathon over 16.1 kilometer bijten om 11:15 uur het spits af. Een half uurtje later is het de beurt aan de lopers van de Asselronde (25 kilometer). ’s Middags gaat klokslag 15:00 uur de Acht van Apeldoorn van start. Na afloop meldt het overgrote deel van de NPSB deelnemers zich weer in het souterrain. Enthousiaste verhalen klinken. Wat waren de omstandigheden goed. En de heuvels zwaar. Finishers raken niet uitgepraat over de schoonheid van het parcours: glinsterende sneeuwkristallen in de berm, een winterzonnetje dat door de bomen heen prikt, de rust van de Asselter heide. Als er een runners high bestaat, dan was vandaag dé dag om het te bereiken. Uitslagen worden gedeeld, moeilijke momenten uitgediept. Maar bovenal klinkt de euforie van het bereiken van de finish. Vandaag is iedereen kampioen.

Unieke verhalen
Elke loper heeft zo zijn eigen verhaal. Opvallend was de collega uit Arnhem die op de fiets naar Apeldoorn kwam en na afloop van zijn tien Engelse mijlen gewoon weer op zijn stalen ros stapte op weg naar huis. Een Bike-Run-Bike zogezegd. Een andere collega liep haar aller eerste wedstrijd. Ze werd gehaast door haar partner. Het enthousiasme na afloop was aanstekelijk, apentrots op de gezamenlijke inspanning. Maar het was niet alleen rozengeur en maneschijn: een collega uit Friesland gleed uit op een restje verijsde sneeuw en kwam hard ten val. Hij stond op en liep door en terug in Orpheus werd hij liefdevol opgevangen door een leger EHBO’ers.
Atletiekgedelegeerden Janneke en Jacqueline kijken terug op een zeer geslaagde dag. Ze bedanken Centraal Beheer, de organisatie van de Midwintermarathon en Orpheus voor de welkome ontvangst. Maar bovenal bedanken ze de NPSB deelnemers van de politie en de KMar. Uiteindelijk draagt vooral het enthousiasme van de deelnemers bij aan een onvergetelijke sportbelevenis.

Foto’s met dank aan Eaglefotografie, Janneke en Jack.