Nationaal Kampioenschap Politierugby 2016

0
1850

Op zaterdag 26 maart toog een flinke delegatie van rugbyende collega’s richting Amsterdam om te strijden om het Nationaal Kampioenschap Politierugby. De omstandigheden voor deze tweede editie van het NK waren optimaal: Een zonovergoten, droge dag en een mooie grasmat die keurig belijnd was. Geheel in rugbystijl werden middels wat handjes aarde door de spelers de laatste gaten in het veld gedicht en was alles klaar voor een mooie rugbydag.

Politie Nederland is onder de vleugel van het NPSB opgedeeld in een vijftal rayons (noord, zuid, west, midden en oost) waarbinnen de daar ondergebrachte eenheden fanatiek aan het rugbyen zijn geslagen. Het ene rayon is daarin wat verder dan het andere, maar feit is dat rugby nadrukkelijk voet aan de politiegrond heeft weten te krijgen. Zo zijn in Amsterdam historisch gezien de eerste georganiseerde stappen op het rugbyveld gezet en is het al lange tijd een van de vaste afdelingen binnen APGS. Maar ook in Rayon Zuid wordt de laatste jaren flink aan de weg getimmerd en kent het onder de naam Bellatorum een eigen rugbyvereniging die zich sterk aan het ontwikkelen is.Tijdens het NK spelen deze rayons om de nationale titel. Zo ook dus op 26 maart.

In 2015 vond het eerste NK plaats en werd er flink gestreden om de prestigieuze eer om zich de eerste nationaal kampioen politierugby te kunnen noemen. Na ook toen een prachtig kampioenschap mocht Rayon Midden met de eer strijken en werd uitgeroepen tot Nederlands Kampioen Politierugby! Tijdens dat NK werden prachtige duels tussen de rayons, maar ook op individueel niveau uitgevochten. Er stonden dus voor de editie van dit jaar de nodige sportieve rekeningen open!

Het NK werd dit jaar geopend door Jayjay Boske, oud-international en sinds de uitzendingen van het WK vorig jaar op RTL7, inmiddels verworden tot een tv-persoonlijkheid. Na zijn mooie openingswoorden bleek dat hij, geheel passend binnen de rugbytraditie, zijn sporttas had meegenomen. Ondanks het feit dat hij was benaderd om slechts het NK te openen, heeft hij “gewoon” twee wedstrijden volle bak als gastspeler meegespeeld. Het rugbybloed kruipt waar het niet gaan kan zullen we maar zeggen.

Rugby kent verschillende verschijningsvormen, bijvoorbeeld qua aantallen spelers. Van het snelle 7s (7-tegen-7) spelletje, waar (politie)bondscoach en collega Pien Selbeck al jaren deel uitmaakt van de nationale damesselectie, tot het reguliere 15s zoals we dat vorig jaar met name op RTL7 hebben kunnen bewonderen tijdens het WK in Engeland. Tijdens het NK speelden we, rekening houdend met het aantal beschikbare spelers, 10s. Een variant die dus letterlijk tussen de 7s en de 15s inligt waarbij net als bij 7s veel ruimte in het veld ontstaat maar er tegelijkertijd, net als bij 15s, veel fysiek contact is. The best of both worlds zullen we maar zeggen. In een dubbele competitie zou uitgemaakt worden wie dit jaar met de eer zou gaan strijken. Door competitieverplichtingen en andere omstandigheden moesten sommige spelers helaas afhaken. Dat betekende dat de rayons Midden, West en Zuid de arena betraden, aangevuld met spelers van de overige rayons. Meer dan voldoende spelers om er een mooie dag van te maken!

De wedstrijden kenmerkten zich door een hoge gedrevenheid: vanaf het eerste fluitsignaal gingen alle spelers maximaal voor de overwinning. Dit leidde tot verschillende stevige confrontaties en harde tackles. Maar ook in de scrums gingen de teams volop de strijd met elkaar aan. Jayjay liet zien dat hij het nog niet verleerd was en wist met mooie sidesteps verschillende tackles te ontwijken. In de ene wedstrijd waren de forwardsen degenen die vooral het spelbeeld bepaalden, op andere momenten waren het vooral de backs die met mooie runs de trys wisten te drukken. Rayon Midden kreeg als titelfavoriet forse tegenstand en moest er flink aan trekken om de overwinningen binnen te halen. Op de belangrijke momenten was het met name het rugbyvernunft en –ervaring van de spelers van Rayon Midden wat van doorslaggevende betekenis bleek te zijn. Hierdoor werd de nationale titel geprolongeerd en mocht de rugbyers uit Rayon Midden zich wederom Nationaal Kampioen Politierugby noemen. Rayon West eindigde als tweede, Rayon Zuid als derde.

Tijdens de prijsuitreiking werd eveneens stilgestaan bij het afscheid van rugbyicoon van het eerste uur Gijs van de Pol. Gijs is vele jaren een van de drijvende krachten achter politierugby in het algemeen en in Amsterdam in het bijzonder geweest, maar vertrekt binnenkort met zijn gezin voor een ambtelijk avontuur op Aruba. We zullen hem als mens en als rugbyer enorm missen en wensen hem en zijn gezin het allerbeste toe op Aruba dushi tera!

Danny Williams
Gedelegeerde NPSB