Nederland wint 1e golf-interland tegen Belgen

0
1012
Groepsfoto teams BEL en NED
Groepsfoto teams BEL en NED.

Brasschaat – De laatste woensdag van augustus: 24 Belgische deelnemers verplaatsen zich in alle vroegte naar het noorden, terwijl de 24 Nederlandse tegenstanders zich in zuidelijke richting begeven. Plaats van handelen is de oase van rust nabij Antwerpen alwaar de daar aanwezige golfbanen van Rinkven bestaan uit een verrassende mengeling van bos- en parkholes, met op verscheidene holes een aantrekkelijke waterhindernis als extra uitdaging. De grote variëteit in plaatsing van de teeboxen zorgt ervoor dat de baan uitdagend is voor spelers van elk niveau. Wij zijn de strijd aan gegaan op de South Course – een par 71 van 5986 m – met behoorlijk veel afwisseling tussen de holes wat ervoor zorgt dat je echt alle golfclubs in je tas nodig hebt.

Nieuwe shirts
Voor deze gelegenheid konden we als Team Nederland beschikken over nieuwe NPSB-shirts. Een geste van het bestuur die zeer op prijs werd gesteld omdat er anders door het grote team niet in dezelfde kleuren kon worden gespeeld. De eerste mentale tik was hiermee uitgedeeld, want hoewel alle Belgen wel in dezelfde rode kleur speelden, waren ze onder de indruk van onze mooie shirts met opdrukken en vonden ze dat zij dat eigenlijk ook hadden moeten hebben.

De wedstrijd
De wedstrijdvorm die we hadden gekozen voor deze dag was koppelgewijze Matchplay, Texas scramble zónder handicapverrekening. Het leuke van deze spelvorm is dat iedere speler van het koppel steeds een bal slaat en de beste bal gekozen wordt om mee door te gaan totdat de bal is uitgeholed. Dat staat garant voor lage scores, veel spanning en druk op alle spelers om hun bijdrage te leveren aan een goed resultaat.

De 12 koppels streden door tot de laatste hole waar de balans kon worden opgemaakt. Slechts één flight kwam binnen met “all square” wat zoveel betekent als gelijkspel. Vele andere flights hielden de spanning erin tot de laatste holes met een eindresultaat van 1 of 2 up voor het ene of het andere team. Grote krachtsverschillen waren er echter ook met 9 down en 13 up. De einduitslag van deze eerste interland ontmoeting was 7,5 voor Nederland en 4,5 voor België, waarmee de wisselbeker het eerste jaar in handen van Team Nederland kwam.

Extra prijsjes ook voor Team NL-spelers
Het waren ook twee Nederlanders die de prijzen voor de Neary in de wacht sleepten; Trix Moree en Karel Vingerhoets hadden hun bal op de twee hiervoor uitgekozen holes in één slag het dichtste bij de pin laten landen. De Belgische collega’s gingen echter niet met lege handen naar huis omdat Monique Zwaan eraan had gedacht om voor alle tegenstanders een prachtig delfsblauw setje klompjes uit Nederland mee te nemen en deze na afloop uit te delen.

Foto en op herhaling
Ter afsluiting gingen beide teams samen op de foto en werd de afspraak gemaakt om volgend jaar de strijd te herhalen op Nederlands grondgebied waarmee opnieuw een golftraditie lijkt te zijn gestart.
De voorbereidingen hiervoor zijn al in gang gezet. Graag tot volgend jaar.

De plv. teamcaptain,
Manuel Mulder