Nederlands kampioenschap wielrennen 2017

0
2819

Op vrijdag 19 mei 2017 werd het Nederlandse kampioenschap wielrennen NPSB 2017 verreden op het wielerparcours van de Nedereindseberg te Utrecht. De wind blies vanaf de Nedereindseplas krachtig over het parcours. De dames en de heren 50+ startten klokslag 10:00 uur met een wedstrijd over respectievelijk meer dan 40 en 55 kilometer.

Heren 50+
Bij de heren 50+ werd al snel een kopgroep geformeerd van vijf renners. Ze bleven gedurende de wedstrijd bij elkaar en moesten het in een sprint beslissen. Johan van Kleef werd Nederlandse kampioen bij de heren 50+ en wist de regerend kampioen, Benno Pauw, achter zich te houden. Het podium werd compleet gemaakt door Martin Hoefakker. Henk Peters en Hans Hellebrink reden helaas net naast het podium.

Dames
Bij de Dames was dit jaar Yva Geluk veel te sterk voor de overige drie dames die waren gestart. Alleen Tamara Rumuller kon haar in het begin van de wedstrijd nog volgen. Corine Neelen werd op flinke achterstand derde en stond knap op het podium. Vierde werd Lisette Landsman. Alle vier de dames komen uit de voor nationale wielerselectie van de NPSB. Zij bereiden zich net als de heren voor het op het Europees kampioenschap wielrennen 2018.

“Funklasse”
Dit jaar werd voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands kampioenschap wielrennen NPSB gestreden om de trui en medailles in de “Funklasse”. De organisatie wilde dit jaar de sportieve fietser kennismaken laten met een wielerwedstrijd, om op deze wijze de breedtesport te promoten. Er stonden 25 renners aan de start van de “Funklasse”, een goed begin. Maar er zijn vast meer collega’s die de uitdaging aan zouden willen gaan. De volgende jaren willen we deze categorie dan ook graag uitbreiden.
Er werd gestart met 15 ronden achter de motor in een gesloten peloton. Hierna werd de wedstrijd vrijgegeven. Verschillende uitval pogingen werden teniet gedaan. Jaap Fikse probeerde het “Funklasse” peloton op de kant te zetten en gebruik te maken van de wind. Ook deze poging slaagde niet. Desondanks slaagden Merijn Ellenkamp en oud gediende Marcel van Esch er in de laatste ronde toch in om weg te komen. Met tien seconden voorsprong begonnen ze aan een “sprint a deux”.
Merijn Ellenkamp werd de eerste Nederlands kampioen “Fun klasse”. Marcel van Esch werd nadat hij lang gekweld werd door ziekte knap tweede. De sprint door het peloton werd gewonnen door Jos Runhaar. Gevolgd door Jaap Fikse, die zijn kruit onderweg had verschoten.

Heren
Bij de categorie heren 40+ en senioren, oftewel de heren jonger dan 40 jaar, stonden verschillende kanshebbers aan de start. Ook een Belgische collega meldde zich aan de start. Frederik Pieters wist van te voren dat hij niet mee deed om de prijzen, maar des al niet te min startte hij met moraal. In de eerste ronde reed de Belg, die samen met Chris Froome en Nikki Terpstra heeft gestreden in een Belgische kermiskoers, weg uit het peloton. Het leek erop dat hij dit ook de gehele wedstrijd zou volhouden.
Er werd meerdere malen vanuit het peloton geprobeerd Pieters bij te halen. Maar alleen het koppel Glen Edelenbos en Rene Duivenvoorden slaagden hierin. Ze hadden afgelopen jaren gemerkt dat het NK een lastige wedstrijd was om weg te komen. Dus sloegen beiden heren de handen ineen en wisten ze op knappe wijze toch de Belgische elite renner te achterhalen. In de laatste ronde demarreerde Edelenbos op de Nedereindseberg (18m hoogte) weg bij zijn medevluchters. Een geslaagde poging zo bleek later. Rene Duivenvoorden moest lossen en de Belg kwam in “extremis” terug, maar moest in de sprint de overwinning aan Edelenbos laten. Edelenbos werd verdiend Nederlands kampioen wielrennen NPSB 2017. Tweede werd Rene Duivenvoorden omdat de Belg Pieters niet werd geklasseerd in het Nederlandse klassement.
Achter het drietal reed het peloton om de laatste ereplaats. 7 renners wisten uit de greep van het peloton te blijven. De sprint om de derde plaats werd gewonnen door Gillian Visser.
De heren 40+ beleven de gehele wedstrijd bij elkaar. Sierd Steiginga en Jack Wenders probeerde nog wel verschillende malen weg te komen. Het liep echter uit op een Sprint waarin Steiginga de winst wist te pakken. Jack Wenders werd knap tweede en Martijn Alberts 3e.
Van het kampioenschap is vakkundig verslag gedaan door Henk-Jan Kerkhof, waarbij hij het publiek en de renners wist te amuseren.
Het NK werd dit jaar op de gevoelige plaat vanuit de lucht vast gelegd. Deze beelden zullen binnenkort op de site van de NPSB verschijnen. Houd daarom de site politiesport.nl en npsbwielerselectie.nl in de gaten! De NPSB wielerselectie staat op 8 tot en met 11 juni aan de start van de vierdaagse etappe wedstrijd Tour de Lasalle ook hen kunt u volgen via de site.