Nederlands politieteam behaalt zege in oefenduel tegen Telstar

0
2178

Telstar-Nederlands politieteam 1-3 (0-3) 16. Pieter Koopman 0-1. 32. Frank Commissaris 0-2. 36. Richard van Schooten 0-3. 48. Cagri Kodalak 1-3.

NL politie elftal Telstar

Opstelling Nederlands politieteam:
Kevin Dijkstra, Michel Boonstra (46. Abdel Allaoui), Danny Scholte, Marco Miltenburg en Mark den Hartogh; Steven van Es (71. Michel Boonstra), Thom Leenen, Richard van Schooten (71. Yatwin Law) en Rick Olde Olthof; Pieter Koopman (63. Jordi Bitter) en Frank Commissaris.

Nadat hij vorig jaar rond dezelfde tijd als coach bij het Nederlands politieteam op de bank zat tegen oud-Telstar tijdens de afscheidswedstrijd van Arjan de Zeeuw, kreeg de 74-jarige culttrainer Simon Kistemaker de toezegging dat hij nog een keer het team van de huidige bondscoach Patrick van de Lagemaat mocht coachen. Andermaal was dit tegen de club (Telstar) waar de vroegere trainer van clubs als onder meer FC Volendam, De Graafschap, FC Utrecht en Spakenburg, een prima periode doormaakte en ooit zelfs via de nacompetitie zelfs bijna de eredivisie mee haalde. 

Het legde de Hermandad geen windeieren tegen de Jupiler League-club uit Velsen-Zuid, want er werd een prima zege behaald door de uiterst gedreven spelende bezoekers, die bij de rust reeds een 0-3 voorsprong koesterden en oppermachtig waren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de thuisclub, getraind door Michel Vonk, het gros van de basisspelers moest missen (men speelde met een aantal jongens die normaal gesproken niet vaak in actie komen in de hoofdmacht en vier proefspelers), maar dat mocht de pret niet drukken. Spijtig en –volgens ons- onterecht was wel dat in de regionale krant de indruk werd gewekt dat het Nederlands politieteam een spijkerharde indruk had achtergelaten. Dit doet afbreuk aan het fraaie resultaat dat men in het Rabobank IJmond Stadion behaalde. Na rust  was er sprake van een pittig duel en werden er na een opstootje twee rode kaarten (broederlijk verdeeld over beide ploegen) uitgedeeld. Het leek alsof de thuisclub zich een slecht verliezer toonde, omdat de thuisploeg de nederlaag tegen het eveneens met een aantal invallers aantredende politieteam maar moeilijk kon verkroppen.

 In het openingskwartier op het voormalige sportpark Schoonenberg misten de onbevangen spelende gasten via spits Pieter Koopman (inzet geblokt) en rechtsback Michel Boonstra (harde schuiver op de paal), al enkele grote kansen, zodat een doelpunt simpelweg niet uit kon blijven. Die goal kwam er in de zestiende minuut. Koopman, die bij zondagtopklasser AFC  het net al een aantal keren liet bollen, ging uitstekend door na een pass van achteruit en rondde uiterst beheerst af: 

0-1. Helaas moest een tiental minuten later Telstar-aanvaller Calvin Valies na een wat onbeholpen, maar zeker geen moedwillige overtreding van Boonstra met een gebroken enkel het veld verlaten. Het Nederlands politieteam liet er zich niet door van de wijs brengen, want na een ruim half uur spelen, kwam de meer dan verdiende 0-2 op het scorebord. Nu het was het de aalvlugge spits Frank Commissaris (de aanvaller van De Kennemers kon op een uitstekend debuut terugkijken), die diep werd gestuurd en alleen voor de Telstar-keeper zijn zenuwen keurig in bedwang hield: 0-2. Toen Richard van Schooten (normaal gesproken spits, maar nu aanvallende middenvelder) een voorzet van de bedrijvige linkermiddenvelder Rick Olde Olthof (vlak voor rust zelf ook nog dichtbij een goal) bekroonde met de derde treffer, was de wedstrijd in feite al vroegtijdig beslist. Kistemaker kon meer dan tevreden de kleedkamer opzoeken en was zichtbaar danig in zijn nopjes met het vertoonde spel.

Tegentreffer
De tegenvallende thuisclub – die in de rust door de technische leiding hard met de neus op de feiten was gedrukt, deed in de 48-ste minuut via proefspeler Cagri Kodalak eindelijk iets terug, maar verder zou het Nederlands politieteam eigenlijk nauwelijks in de problemen komen, al had de wederom – net als tegen RKC Waalwijk – sterk voor de dag komende keeper Kevin Dijkstra nog wel een prima safe in huis waarmee hij de aansluitingstreffer voorkwam. 

Op dat moment moesten beide ploegen het met een man minder stellen, want na een opstootje met Telstar-speler Fabian Serrarens – moest laatstgenoemde samen met de prima acterende verdedigende middenvelder Thom Leenen van het politieteam, het veld voortijdig verlaten. 

Bloemen
Het Nederlands politieteam trakteerde de onfortuinlijke Telstar-speler Valies een dag later op een bloemetje en een cadeau.  In zijn 1500-ste wedstrijd als coach kon gelegenheidscoach Simon Kistemaker met opgeheven hoofd en gepaste trots het veld waar hij vroeger triomfen had gevierd, verlaten. 

Kees Duijst