Nederlandse vrouwen vijfde op EK

0
2170
Nederlandse-Politie-voetbal-vrouwen-vijfde-op-EK

“Ohne Holland ist es gar nicht tol, ist es gar nicht tol, ist es gar nicht tol”

Dat is wat de Duitse kampioenen en hun aanhang zongen na de uitreiking van de grote beker en medailles. Als dank voor de geweldige sfeer die de Nederlandse sporters hebben gebracht gedurende het EK in Praag met veel vrolijke muziek, gezang en dansjes.

Het Nederlands Politie Elftal was ingedeeld in de “Poule des Doods”. De nummers 1, 2 en 3 van het vorige EK (Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk) waren helaas de groepsgenoten waardoor het bijzonder moeilijk zou worden om in de kruisfinales te komen.

De andere groep werd samengesteld door Tsjechië, Engeland, Denemarken en Noorwegen.

De thuishaven van het Nationale team was het grootste stadion ter wereld: het Strahov (Spartiakade) stadion in Praag met een capaciteit van 220.000 toeschouwers. Een vervallen en niet meer onderhouden kolos met 4 prachtige voetbalvelden met een grasmat die je in Nederland haast niet meer tegenkomt. Voor de warming up lagen 2 kunstgrasvelden te wachten.

De 1e groepswedstrijd op dinsdag 21 juni werd gewonnen door het enorme doorzettingsvermogen van de Nederlandse atleten: Oostenrijk werd met een 4 – 2 nederlaag terugverwezen naar het Olsanka Hotel. Doelpuntenmakers: Cynthia Beekhuis, Lianne Ekkel en Gwen van Duuren (2x).

De 2e wedstrijd was van een andere orde: de regerend kampioen Duitsland bepaalde na 25 minuten aftasten wat er op het veld gebeurde. 0 -1 met rust en uiteindelijk een 0 – 3 nederlaag voor onze Nationale trots. Omdat de keepster Dianne Reemers in grootse vorm verkeerde scoorden de Duitse collega’s niet meer doelpunten.

De 3e wedstrijd was tegen Frankrijk. Frankrijk heeft 2 speelsters die in de Franse Eredivisie spelen en 14 die op het hoogste amateurniveau voetballen. Het Nederlands Elftal liet de 1e helft zien waartoe zij in staat zijn; de Franse speelsters en hun begeleiding wisten niet hoe zij het hadden en er werd dan ook gerust met een 2 – 0 voorsprong voor de “Ollanders”. Beide doelpunten werden gescoord door Laura van Enck. Bij deze stand zou het Nederlands Elftal de kruisfinale gaan halen tot verrassing van iedereen.
Bij “Les Bleu” was er kennelijk sprake van onderschatting want men ging na de rust uit een ander voetbalvaatje tappen: veel positiewisselingen, snel combinatiespel en hele slimme overtredingen resulteerden dat de Fransen 5 minuten voor tijd hun winnende treffer scoorden. Diepe teleurstelling bij Nederland. Zo dichtbij een stunt en dan toch net niet….

Tijdens deze wedstrijd raakte de spits van Nederland, Brenda Eefting, zwaar geblesseerd aan haar knie waardoor zij de rest van de week in een rolstoel gekluisterd zat.

De strijd om plaats 5 ging tussen Nederland en “Brexit” Engeland, de nummer 3 uit de andere groep. Het werd een eenvoudige overwinning voor Nederland (zonder 3 basisspeelsters door schorsingen en blessure) waaruit weer bleek dat de groep van Nederland veel sterker was dan de andere groep. De eindstand was 3 – 0 door doelpunten van Laura van Enck, Cynthia Beekhuis en Dianne Reemers.

Tijdens de finale versloeg het bijzonder sterke Duitsland onze groepsgenoot Frankrijk met
3 – 0 waarna de eindceremonie plaatsvond en het eindfeest kon losbarsten.

Een prachtige en leerzame week waarin bijzonder goed gepresteerd is door de debutanten van het Nederlands Elftal. Een 5e plaats was, gezien de indeling, het hoogst haalbare. Op naar het EK in Noorwegen in 2020!