Nieuw evenement Golf Sixes een schot in de roos

0
881
GolfSixes-1

Zoetermeer – Op 14 november jl. vond op Burggolf Zoetermeer de 1e dag plaats van een nieuw evenement op de golfkalender: Golf Sixes. Petra van den Aardweg, golfgedelegeerde van de NPSB had het idee geopperd om gedurende de donkere wintermaanden een nieuwe spelvorm te introduceren naar het idee van Golf Sixes, bekend van de European tour. Omdat de oorspronkelijke vorm maar over zes holes gaat, is de spelvorm naar de wens van de gedelegeerde en organisatoren iets aangepast in overleg met de coördinator Golf Sixes van PGA Holland, Manja Schilstra. Dit is het geworden. 


Spelsoort
Er wordt Texas scramble matchplay gespeeld in tweetallen. Beide spelers slaan af, de beste bal wordt gekozen, vanaf die plek slaan weer beide spelers hun eigen bal waarvan weer de beste wordt gekozen. Dit gaat zo door tot de bal is uitgeholed. Ieder koppel speelt matchplay tegen een koppel van een ander team. Het tweetal met het minst aantal slagen op een hole wint die hole. Het tweetal met de meeste gewonnen holes wint de set. Een match gaat over drie sets van drie holes. Per wedstrijddag worden twee matches gespeeld. De competitie bestaat uit vier wedstrijddagen. 

Verslag 1e wedstrijd
We noemden het al, de donkere wintermaanden. Hoezo donkere wintermaanden? Op 14 november was het een stralende dag: volop zon en een aangename temperatuur. Zodanig zelfs dat er op het terras van Burggolfbaan Westerpark in Zoetermeer geluncht kon worden. Eigenlijk bizar maar voor ons golfers erg prettig.

We konden deze dag rekenen op vier teams: een combi-team van de eenheid Noord- en Oost-Nederland, de eenheden Rotterdam en Den Haag met ieder een team en een mix-team van politie en marechaussee.

Gedurende de ontvangst met koffie en appelgebak werden de puntjes op de i gezet. Door twee absenties op het laatste moment moesten we wat aanpassen in team Mix Nederland. Door een ziekmelding op de ochtend van de wedstrijd was er even paniek. Gelukkig vonden we in de persoon van Bert Hendriksen van Burggolf Zoetermeer een bereidwillige vervanger. Dat gold ook voor Manja Schilstra van de PGA en Fleur Pronk die gezamenlijk een al eerder opengevallen plaats hebben ingevuld. Waarvoor onze dank natuurlijk. Hierdoor kon de gekozen spelvorm voor alle teams doorgang vinden. Na het nemen van een groepsfoto konden we de baan in en om halftien werden de eerste teams op hole 1 en 10 “weggeschoten”. 

Tactisch spel
Nu begon het tactische spel. Allereerst welke keuze maak je qua afgeslagen bal? Van een koppel moeten er minimaal vier afslagen per persoon gebruikt worden. Soms is het daarom verstandig een iets minder ver geslagen bal te kiezen. Daarnaast is er overleg mogelijk tussen de spelers, iets wat bij een normale stablefordwedstrijd niet is toegestaan. Je kunt dus overleggen hoe een hole aan te spelen en wie er voor het risico gaat en wie niet. Voor sommigen was dat best even wennen. Dat dit niet lang duurde, bleek al snel want er waren genoeg duimen omhoog te zien als je vroeg hoe het ging.

Na de eerste lus van negen holes was er een gezamenlijk lunch. Waarom een onderbreking zult u zich afvragen. Er is gekozen voor twee matches per dag. Om te voorkomen dat je beide matches tegen hetzelfde koppel zou spelen, dient er gewisseld te worden.  Dat hebben we met de lunch mooi kunnen organiseren. Naast de variatie was er ook het idee om op deze manier een meer evenwichtige strijd te krijgen tussen de teams. Vóór de wedstrijd was er over deze keuze wel wat scepsis. Na afloop was iedereen het erover eens dat de wissel van koppels een erg leuk idee is wat we zeker vast moeten houden.  

Na de versterking van de inwendige mens konden de tweede negen holes aangevallen gaan worden.
De ervaringen van de ochtend werden meegenomen en dat leverde een paar mooie momenten op. Altijd leuk om geluiden van voldoening over de baan te horen drijven en te zien dat er echt als teams samen gestreden werd voor de punten. Er werden diverse high fives gedeeld.   

Na afloop was er natuurlijk gelegenheid om een drankje te drinken. Een moment waarop de wedstrijdleiding kon gaan plussen en minnen. Ook dat was even wennen. Toch waren we er snel uit en konden we de uitslag bijna bekend gaan maken. 

Mutsen
De NPSB en de Professional Golf Association Holland hadden het idee opgevat om de deelnemers van deze wedstrijd een warm hoofd te garanderen. Wintermutsen!! In vier kleuren en mooi geborduurd met de logo’s van de NPSB en de PGA. De teamcaptains konden de kleur kiezen op basis van een indoor puttwedstrijd. Voor de bar lag een puttmat en dat leverde wel wat hilariteit op. De mutsen werden in dank aanvaard hetgeen weer een mooie foto opleverde.

Uitslag
Er was geen handicapverrekening en dat bleek ook niet nodig. Het veld zat dicht bij elkaar.
Rotterdam won zijn wedstrijd van Mix Holland met 10 ½ tegen 7 ½ gewonnen sets.
Den Haag won van het combiteam Noord- en Oost-Nederland met 9 ½ tegen 8 ½.

De tussenstand is hiermee:
Rotterdam en Den Haag beiden 4 punten en NO-Nederland en Mix Holland beiden 2 punten.

Deze uitslag nemen we mee naar de volgende wedstrijd die gepland staat op 13 december op de Burggolfbaan in Purmerend.

Na deze bekendmaking hebben we voldaan afscheid van elkaar genomen.
Deze eerste wedstrijd werd in samenwerking met Manja Schilstra van de Professional Golf Association (PGA) door Manuel Mulder en Ben Nederpel georganiseerd.

Wij hebben er een heel positief gevoel aan overgehouden en dat geeft hoop voor het vervolg!!

Manuel en Ben