Nieuwe Nederlands kampioen golf

0
1402
Kevin Broersma kreeg bijna natte voeten maar kon nog net zijn bal spelen
Kevin Broersma kreeg bijna natte voeten maar kon nog net zijn bal spelen

Zoelen – Op de grens van de meteorologische zomer werd op de prachtige golfbaan De Batouwe (midden in de Betuwe) het NK Stableford gespeeld. Op 18 september verschenen er 59 golfers aan de start om een gooi te doen naar de titel van Nederlands kampioen. De lus die gespeeld werd, was Appelgaard en Kersengaard en dit was een mooie combinatie van zowel aanvallend als tactisch golf. Een unicum was het dat in één flight twee eagles werden geslagen. Daarover later meer. 

Prima verzorgd
Een wedstrijd te organiseren, kost best wat tijd en energie. Daarbij verdient het de voorkeur als een golfbaan weet wat ervoor nodig is om een heerlijke golfdag neer te zetten. Op De Batouwe weet men dat. Bij binnenkomst van de organisatie stond de wedstrijdtafel al helemaal ingericht klaar in de hal en was de ontvangst van de spelers prima verzorgd met heerlijke koffie, thee en wat lekkers. Bij het melden kregen alle spelers een NPSB-golfbal als aandenken mee en degenen die eerder dit jaar niet aan het NK Strokeplay hadden meegedaan, kregen eveneens een mooi scorekaartmapje mee. Vanaf 12:30 uur gingen de eerste flights de baan in.

Niet makkelijk
Het weer was prachtig: heerlijk warm en zonnig en met de wind viel het ook nog wel mee al had menigeen af en toe last van een flinke afzwaaier. De Batouwe is zeker niet makkelijk maar de baan kent geen enkele saaie hole. Overal is wel wat moois te zien en om een goede score te halen, is “blind uithalen” vanaf de tee niet overal de beste keuze. Met bunkers op de goede plekken en allerlei andere hindernissen (bomen, water) was het af en toe goed nadenken met welke clubs men de hole wilde bedwingen. Bij het verwerken van de scores bleek dan ook dat er zeer wisselvallig was gespeeld.

Twee eagles en een birdie
Waarom bijzondere scores in golf vogelnamen hebben, is onduidelijk. Voor golfers is het klip en klaar: eagles en birdies sla je niet zo vaak. Laat staan op één hole. Gerard de Leeuw, Roel van Hunnik en Ben van Mierlo met alle drie een handicap onder de 10 (zgn. single-handicappers) maakten van hole 1 Kersengaard een gedenkwaardige. Vanaf de gele tee een par 5 van 429 meter met een lichte bocht naar links. Alle drie sloegen ze hun bal in twee slagen op of vlak bij de green. Roel chipte zijn bal vervolgens met slag 3 in de hole. En een score van 2 slagen onder par is een eagle. Gerard putte zijn bal in één keer in de hole: ook eagle. En toen moest Ben nog. Met gevoel voor humor zei hij helemaal geen druk te voelen maar helaas ging zijn bal vanaf de fringe net niet de hole in en maakte hij 1 slag onder par: birdie. Zelden vertoond en voortaan goed voor een sterk (en waargebeurd) verhaal!

De uitslag
Zoals gewoonlijk, werden er eerst kleine, tinnen vogeltjes uitgedeeld aan degenen die een eagle of birdie had geslagen. Te veel namen om op te noemen maar de geste werd zoals bij iedere wedstrijd weer erg op prijs gesteld. De overige prijzen werden verdeeld in drie verschillende handicap-categorieën waarbij de 1e prijswinnaar uit de laagste categorie zich Nederlands kampioen mocht noemen. Femke Dekker van het PDC werd uiteindelijk dagwinnaar met de beste score van de dag: maar liefst 41 punten. De uitslag was verder als volgt:

Hoge hcp (21.6 – 36.0)

Naam Eenheid Handicap Punten
1. Femke Dekker PDC 28.2 41
2. Bandi Mallant Landelijke Eenheid 24.7 35
3. Jan de Boer PDC 24.8 29

 

Mid hcp (16.1- 21.5)

Naam Eenheid Handicap Punten
1. Paul Simpelaar Amsterdam 16.3 35
2. Stephan vd Noordt Den Haag 17.3 35
3. Kees Jansen Amsterdam 16.3 34

 

Lage hcp (0 – 16.0)

Naam Eenheid Handicap Punten
1. Claudia Vrijland * Rotterdam 9.4 37
2. Petra vd Aardweg PDC 13.7 37
3. Floortje Bosma Kon. Marechaussee 11.6 35

 

* Nederlands kampioen Stableford 2018