Nieuwe opzet Nationale Politie Sportdag zorgt voor verdubbeling aantal deelnemers

0
1867
Nationale-Politiesportdag-2016

Een terugloop in deelnemersaantallen en de uitdrukkelijke wens van het bestuur van de NPSB om sport onder recreanten te stimuleren heeft ertoe geleid dat het roer van de Nationale Politiesportdag radicaal is omgegaan. En niet zonder succes: ruim 300 collega’s, zowel wedstrijddeelnemers als recreanten stonden op donderdag 16 juni jongstleden aan de start van de 14e Nationale Politie Sportdag op de Bernhardkazerne in Amersfoort. En het zonnetje keek de hele dag glimlachend toe….

Wedstrijd
In de strijd om de titel ‘Fitste en Vaardigste Eenheid van Nederland’ gingen acht teams van start. Klokslag 10:00 uur vertrokken per eenheid vier vrouwen om de eer van de eenheid te verdedigen. Na een korte aanloop kregen ze meteen te maken met een pittige hindernis, een zogenaamde ‘swing over’. Daarna leidde de route naar het militair oefenterrein de Vlasakkers waar nog zo’n 23 hindernissen, variërend van eenvoudig tot zeer zwaar, stonden opgesteld. Acht minuten na de vrouwen volgden de vier mannen per eenheid. De opdracht was om als groep van vier zo snel mogelijk correct het parcours correct af te leggen. Het fout nemen van een hindernis leidde tot verlies van het polsbandje wat straftijd met zich meebracht. Het was niet alleen een technische race, maar ook een tactische. De mannen konden er namelijk voor kiezen om door te gaan of om, eenmaal bij de vrouwen van hun eenheid aangekomen, samen te werken. Noord Nederland was de enige eenheid die bewust voor het laatste koos. Door bij de vrouwen te blijven werden alle hindernissen correct genomen en behaalden alle teamleden van Noord Nederland gezamenlijk mét polsbandje de eindstreep.

Winst
De mannen van Amsterdam bereikten als eerste de eindstreep met in hun kielzog de mannen van Oost Nederland. De vrouwen van Oost Nederland bleken een maatje te groot te zijn voor de overige vrouwen. Met ruime voorsprong op de andere vrouwenteams bereikten zij de eindstreep. De tijden van zowel het mannenteam als het vrouwenteam bij elkaar opgeteld, inclusief eventueel opgelopen straftijd door het verlies van het polsbandje bepaalden de eindstand. Oost Nederland bleek de absolute winnaar van de dag en voor het eerst in de geschiedenis namen zij de kampioenschaal mee naar huis. Aanvankelijk leek brons naar Rotterdam te zijn gegaan. Maar na een herberekening bleek het team van Oost Brabant de derde tijd te hebben gerealiseerd. Beide teams zijn intussen in kennis gesteld.

Recreanten
Nadat de wedstrijdteams waren vertrokken volgden de recreanten. Om de acht minuten ging een eenheid op pad om het parcours af te leggen. Enthousiast renden de deelnemers op de eerste hindernis af om vervolgens richting het oefenterrein te verdwijnen en geruime tijd later weer terug te keren voor de laatste hindernis, de militaire hindernisbaan. Moe, voldaan en vooral enthousiast bereikte iedereen zonder kleerscheuren de eindstreep.

Nevenprogramma
De sportdag stond niet alleen in het teken van persoonlijke grenzen verleggen en samenwerken. Een aantal NPSB sporten was aanwezig waaraan de deelnemers tussen de bedrijven door konden proeven. Zo kon er ge-abseild worden vanaf de klimtoren, een technische bikeparcours afgelegd worden, gebadmintond en op kleiduiven geschoten worden. Daarnaast was er een demonstratiewedstrijd handbal tussen oud-selectiespeelsters en huidige selectiespeelsters van de nationale politie handbalselectie.

Sponsorplein
Ook de sponsoren van de NPSB waren weer van de partij met informatie en leuke gadgets. Deelnemers konden met al hun vragen terecht over de Politie Zorg Polis (PZP) en de politieverzekeringen van Reaal. Daarnaast gaf Loyalis informatie over diverse producten en konden de deelnemers de ogen laten controleren in de OOGbus en een gezondheid check doen in de PZP/CZ Fit en Fun Bus. Vertegenwoordigers van VGW gingen met de deelnemers in gesprek over het Veilig en Gezond Werken en boden alle deelnemers een smoothie aan.

Tevreden
De organisatie kijkt tevreden terug op de sportdag. Of deze opzet een vervolg krijgt zal blijken uit de feedback van de deelnemers. De eerste geluiden zijn positief, maar ook naar kritiek wordt geluisterd.

Klik hier voor de uitslag van de wedstrijd.
Klik hier voor de uitslag van de recreatierun.