Nieuwe trotse Golfkampioen Stableford

0
1564
De-Heelsumse,-deels-al-in-herfstkleuren,-lag-er-prachtig-bij
De Heelsumse, deels al in herfstkleuren, lag er prachtig bij.

Heelsum – Op donderdag 21 september werd alweer voor de tiende keer het NK Stableford gespeeld. Precies 57 deelnemers togen vanuit alle hoeken van Nederland naar de prachtige golfbaan Heelsum om de clubs met elkaar te kruisen. En waar tien dagen eerder het Rotterdam Open nog nat, koud en winderig was, lag golfbaan Heelsum er strak bij onder een stralende zon en waaide er een zacht briesje. Heerlijke omstandigheden dus voor een even heerlijk rondje golf. 

Spannend slot politiegolftour
Het NK was niet alleen het tweede NPSB-kampioenschap van dit jaar (in het voorjaar werd het NK Strokeplay al gespeeld) maar het was tevens de zevende en laatste wedstrijd van de politiegolftour. Na de wedstrijd zouden ook de winnaars van de klassementen Politiegolfer en Politiegolftalent van het jaar bekend zijn. Zie hiervoor het artikeltje elders op deze pagina. De koplopers van deze klassementen waren voor het NK bij elkaar in de flight ingedeeld om er een extra spannend tintje aan te geven. In het klassement Politiegolftalent van het jaar streden twee van de drie koplopers een verwoede strijd uit met miniem puntenverschil. In het klassement Politiegolfer van het jaar had de koploper iets teveel last van spanning en speelde uitgerekend bij het NK zijn minste wedstrijd van het jaar.

Korte broeken weer
Zoals gezegd, waren de omstandigheden ideaal: zonnig maar niet te warm en een zacht briesje wind zodat de omstandigheden ideaal waren om flink te scoren. Menigeen ging in korte broek en poloshirt de baan in en  dat kun je als golfer beter hebben dan bijvoorbeeld een regenpak. Heelsum staat bekend als een lastige baan en dat ondervonden de spelers dan ook. Iedere bal die niet recht geslagen werd, kwam vrijwel gelijk naast de fairway in allerlei soorten rotzooi terecht en zie dan je bal daar maar eens uit te slaan. Toch was ondergetekende ook getuige van menige fraai geslagen bal die soms gewoon op een meter naast de hole terecht kwam. Zoals we zo vaak de professionals op tv zien doen. Ach ja, golf is geen sport van perfectie maar dat ene moment dat je het gevoel hebt dat je echt wel een balletje kunt slaan, dat maakt dat je blijft spelen.

19e hole
Na afloop van de wedstrijd zochten de spelers het terras op voor de zgn. 19e hole: de gezellige nazit, met borrel en bijbehorende hapjes en sterke verhalen. Soms over het werk, meestal over golf. Ondertussen worden door de organisatie alle scorekaarten verwerkt en de einduitslag op papier gezet. Dat was nu even iets meer werk omdat ook de beide klassementen moesten worden bijgehouden. Maar dankzij Excel en wat assistentie kon al relatief snel de prijsuitreiking van start gaan.

In de prijzen
Met een ongeveer evenredig aantal deelnemers in de drie handicap-groepen waren er per categorie drie prijswinnaars.  In de hogere handicap-categorie (22.1 – 36.0) was het nieuwkomer Marion te Kiefte van de eenheid Oost-Nederland die tot haar eigen verbazing de derde plek veroverde met 29 punten. Op de tweede plaats met 32 punten volgde Gijs Eerdman van Midden-Nederland die het hele seizoen al goed op dreef was. De beste in deze groep was echter Koos Rem, eveneens van Oost-Nederland, die 34 punten  bij elkaar speelde.

In de mid-handicap-categorie (16.1 – 22.0) was nog iets beter gespeeld en was het verschil tussen de nummers 1 en 2 miniem. Fred Braam  van de eenheid Zeeland-West Brabant pakte de derde plaats met 36 punten. Dat was al een prima score. Stephan van der Noordt van de eenheid Den Haag, koploper in het klassement Politiegolftalent, liet zich niet van de wijs brengen door mogelijke spanning en speelde een uitstekende ronde door 38 punten te behalen; goed voor de tweede plaats. Eén van zijn naaste concurrenten deed het echter nog net iets  beter en eiste met maar liefst 39 punten terecht de eerste plaats voor zich op: Harold Visser van de Landelijke Eenheid.

In de lage handicap-categorie speelde Claudia Rietveld van de eenheid Rotterdam, inmiddels single-handicapper,  zich naar een prima derde plek met 34 punten. Zij werd op de voet gevolgd door Richard Grift van de Kon. Marechaussee die één puntje meer behaalde en daarmee tweede werd. Ook de nummer één in deze groep had 35 punten maar René van den Heuvel van de eenheid Noord-Holland heeft een iets lagere handicap dan Richard en dat bleek doorslaggevend voor de titel Nederlands Kampioen 2017. Vanaf deze plaats nogmaals van harte gefeliciteerd!

Traditiegetrouw werden er ook nog wat extra prijsjes uitgedeeld voor geslagen birdies, neary en longest drives.

De neary was voor Hans Snip (NH) die de bal het dichtst bij de pin sloeg op de daartoe aangewezen hole. De longest drive bij de heren werd geslagen door Gerard de Leeuw (LE) en bij de dames door een nieuwe longhitter: Nellie de Koning (RDAM). De aanmoedigingsprijs was voor Arie Meijer (NH) die helaas de laagste dagscore had.

Volg onderstaande link voor de totaaluitslag:
NK Stableford 2017 – uitslag

Afsluitend diner
Voor wie dat wilde, was er na afloop van de prijsuitreiking gelegenheid om een hapje te eten. Daar maakten zo’n 27 spelers gebruik van. Altijd een heerlijke en gezellige afsluiting van een prima golfdag.

Resterende wedstrijden
Dit jaar staan er nog twee wedstrijden op de kalender waarvoor nog kan worden ingeschreven: de Texel Challenge op 2 november (nog een beperkt aantal startplekken  beschikbaar) en de Winter-koppelwedstrijd op De Goyer op 27 november. Informatie en inschrijfformulieren zijn elders op deze pagina beschikbaar.