NK 1/8e triathlon Amsterdam 2017; lauw water en een verkoelend windje

0
2399
NK triathlon 2017 amsterdam

In 1977 ontstond er op het eiland Honolulu in een bar een discussie tussen marineofficier John Collins, zijn vrouw Judy en enkele anderen. Het debat ging over de vraag welke atleten nu de beste conditie hadden: lopers of zwemmers of fietsers. Ze besloten om een wedstrijd te organiseren die alle langeafstandsraces van Honolulu combineerde, te weten de Waikiki Roughwater Swim (3,8 km), de Around Oahu Bike Race (185 km) en de marathon van Honolulu (42,195 km). Wie deze drie wedstrijden op rij kon winnen, mocht zich terecht de Ironman (de man van staal) noemen. En zo ontstond de triathlon.

NK politie
Veertig jaar later vormt het PTO het centrum van de politietriathlon. Geen Ironman, maar een achtste deel van de klassieke afstand. Onder de vlag van de NPSB organiseerde de politie Amsterdam op vrijdag 23 juni het nationaal kampioenschap 1/8e triathlon 2017. Dat het combineren van sporten, het zogenoemde ‘multisporten’  in trek is bleek wel uit de deelnemersaantallen. Met 17 ‘trio-teams’ en circa 100 individuele deelnemers was het deelnemersveld ronduit goed te noemen. En niet alleen toppers verschenen op het strijdtoneel. Het waren vooral gelegenheidsdeelnemers die een kans waagden.

Verhitte strijd
Vanwege de hoge temperatuur van het water gold voor het zwemgedeelte een verbod op het dragen van een wetsuit. Eenmaal gestart bleek de beslissing niet voor niets. Na enkele slagen ontstond al een ‘verhitte strijd’, bij de een tegen de elementen, bij de ander vooral tegen de concurrentie. Na een kleine 6 minuten kwam Marco Weisbeek als eerste de Amstel uit, op de hielen gezeten door een drietal heren die ook binnen de 7 minuten het zwemgedeelte wisten af te sluiten. Als eerste dame kwam Judith Lardee uit het water, eveneens binnen de 7 minuten. Op de fietsronde tussen het PTO en Ouderkerk blies de wind enige verkoeling over de deelnemers. De ronde van 10 kilometer – inclusief korte klim en afdaling, scherpe bochten, gestuiter op het fietspad bij het verlaten van Ouderkerk en tegenwind op de dijk – moest twee keer worden afgelegd. Bij de mannen wist Maarten Mollink afstand te nemen, terwijl Judith in Marieke van Lierop haar meerdere moest erkennen. Tijdens de afsluitende 5 kilometer run werden de medailles verdeeld. Maarten handhaafde zijn voorsprong en behaalde als eerste de meet. Ruim anderhalve minuut later wist Rolf Burke nipt voor Glenn Edelenbos te finishen. Marieke ging bij de dames met de winst aan de haal. Nieuwkomer Eline Vollenbroek behaalde een mooie tweede plaats en op Suzanne Baars lag bij de finish het brons te wachten. Het eerste tri-team die de finish bereikte was het team SBG (Poel, Spek, Weltman). Op slechts 30 seconden volgde het zilveren team (basisteam Watergraafsmeer met Hummel, Van der Sluis, Hartjes). Derde werd  team Ketenbeslaghuis RFS (Ouachou, Halleen).

Sport op z’n best
Na afloop van de prijsuitreiking konden organisatoren Robin Koenders en Marieke van Lierop tevreden achterover leunen. Getuige de verschillende complimenten die ze in ontvangst mochten nemen had iedereen genoten van sport op z’n best!

Overall uitslag:

Mannen
1 Maarten Mollema (LE)
2 Rolf Burke (Rotterdam)
3 Glenn Edelenbos (Oost NL)

Vrouwen
1 Marieke van Lierop (Amsterdam)
2 Eline Vollenbroek (Oost NL)
3 Suzanne Baars (LE)

Trio’s
1 SBG
2 Watergraafsmeer
3 Ketenbeslaghuis RFS

Download uitslagenlijsten:
volledige uitslagenlijst NK 2017
tussentijden NK 2017

Heb je de achtste tri volbracht en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Schrijf je dan nu in voor de kwart triathlon in Spijkenisse, op zaterdag 9 september a.s.