NK Golf: Roel van Hunnik wederom stroreplay-kampioen

0
2685

Zandvoort – Na het succesvolle 1e NK Strokeplay vorig jaar op De Rosendaelsche stond vast dat er ook een editie in 2016 zou volgen. Al in een vroeg stadium was bekend dat deze wedstrijd op één van de topbanen in Nederland gespeeld zou gaan worden: De Kennemer in Zandvoort. Jarenlang het strijdtoneel van het KLM Open, waar golfprofessionals strijden om de hoofdprijs van 300.000 euro en waar Nederlands beste golfer, Joost Luiten in 2013 de titel opeiste. De Kennemer, voor velen een “bucketlist” dingetje. Het NK Strokeplay 2016 zat dan ook in twee dagen vol. 

Topbaan
Hoe mooi is het toch dat je als amateur-golfer op banen kunt spelen waar de beste der aarde hebben gespeeld? Als amateur-voetballer kom je nl. niet zomaar in De Kuip of op Wembley te voetballen.  Als golfer kun je wel op De Kennemer terecht. Of op The Old Course in St Andrews om de vergelijking met Wembley door te trekken. Moet je wel een dikke portemonnee meebrengen maar dat is vers twee. Terug naar De Kennemer. 

Strokeplay 
Golf kent vele spelvormen en de twee meest gespeelde zijn stableford en strokeplay. Bij stableford gaat het om het halen van punten: hoe beter je score op een hole hoe meer punten. Bij deze vorm kun je een verprutste hole nog redelijk goedmaken. Bij strokeplay gaat het om het aantal slagen waarin je een hole speelt. Bij deze vorm kun je je nauwelijks een foutje permitteren omdat alle slagen tellen. Dus ook de slagen die je nodig hebt om missers goed te maken. En een verprutste hole betekent meestal ook dat je niet meer meedoet voor de prijzen. Dat klinkt redelijk genadeloos en dat past ook bij strokeplay golf: een goed gespeelde ronde wordt beloond, een minder goede ronde betekent middenmoot of slechter. 

Supercondities 

Nadat penningmeester Ben Zegwaard de laatste flights zag afslaan op hole 1 waren alle spelers in de baan en kon iedereen vol aan de bak. Alle deelnemers waren unaniem in hun oordeel over De Kennemer: de baan lag er geweldig bij, de greens waren snel en goed en de zon en de wind zorgden voor uitstekende omstandigheden voor een rondje golf in de duinen. Zoals het hoort bij een zgn. links-baan was de rough (hogere gras naast de fairway) “killing”. Zodra de bal daarin verdween was het nog maar de vraag of je hem terug vond en zo ja, of je dan nog een fatsoenlijke slag kon maken. Veel deelnemers waren dan ook veel tijd kwijt met het zoeken naar ballen die links of rechts in de rough terecht kwamen en daardoor duurde de wedstrijd maar liefst 5,5 uur. Het genieten van de prachtige holes maakte echter veel goed.  

Bruto of netto kampioen? 
Er waren twee categorieën: bruto en netto. Bruto wil zeggen het aantal slagen dat een speler nodig heeft om de 18 holes te volbrengen. Netto wil zeggen: het bruto aantal slagen minus het aantal zgn. handicapslagen, dat weer afhangt van hun golfhandicap. Hoe beter de speler, hoe lager de handicap en dus minder handicapslagen. En hoe minder handicapslagen, hoe minder ruimte er is om foutjes te maken. 

Bij de meeste golfclubs in Nederland is de strokeplay kampioen degene die bruto de beste score binnen brengt. Dat is ook terecht want die is op dat moment de beste speler. Mede gelet op het feit dat het NPSB-bestuur wat meer wil inzetten op breedtesport is bij dit NK er voor gekozen om de speler met de netto beste score de titel Nederlands Kampioen te geven. Immers, dan hebben alle spelers (ook de hogere handicappers) een kans op de titel. 

Uitslag bruto
Goede golfers met een lage handicap spelen gemiddeld genomen de meest stabiele rondes met een hoge score. Zoals verwacht, bestond de top 5 van de bruto-categorie dan ook alleen uit zgn. single-handicappers. In deze groep was Roel van Hunnik  van de Landelijke Eenheid met 80 slagen onbetwist de beste. De top 5 zag er als volgt uit: 

 

NAAM

EENHEID

HCP

SLG

1

Roel van Hunnik

Landelijke Eenheid

5.6

80

2

Patrick Vielvoye

Rotterdam

5.1

86

3

Theo Stroosnijder

Noord-Holland

7.0

89

4

Mario Titiheru

Zeeland-West Brabant

4.8

90

5

René Bultstra

Amsterdam

9.4

92

Uitslag netto
Een netto-uitslag wil zeggen dat van de gemaakte bruto-score nog het aantal slagen dat je qua handicap meekrijgt, wordt afgetrokken. In deze categorie wist Roel van Hunnik zijn vorig jaar op De Rosendaelsche behaalde titel te prolongeren. Met zijn handicap van 5.6 kreeg hij 6 slagen mee op De Kennemer. Daarmee werd zijn bruto-score van 80 slagen een netto-score van 74 slagen, goed genoeg voor zijn 2e titel. In deze categorie zag de top 5 er als volgt uit:

 

NAAM

EENHEID

HCP

BRUTO

SLG hcp

NETTO

1

Roel van Hunnik

Landelijke Eenheid

5.6

80

6

74

2

Theo Nijensteen

Noord-Holland

23.6

103

28

75

3

Bert Bennink

Rotterdam

19.0

98

23

76

4

Mario Betting

Landelijke Eenheid

13.8

94

16

78

5

Wil Giesbertz

Kon. Marechaussee

15.4

96

18

78

Na een mooie speech en dankwoord van Roel werden alle deelnemers bedankt voor hun deelname en ging de ene helft naar huis en de andere helft sloot de dag af met een heerlijke dagschotel. Het uitzicht op De Kennemer en de ondergaande zon zorgde voor een passend sluitstuk van een fantastische golfdag. 

Download volledige einduitslag klik HIER

Longest / neary
Uiteraard waren er ook nog prijsjes voor de longest drive en neary (bal dichtst bij de hole in één slag). De longest drive heren was voor René Stoelhorst (Politieacademie) en bij de dames voor Nathalie Franssen (Noord-Holland). De neary was voor Bob Verkaik (Amsterdam). 

NK Strokeplay 2017
Waar volgend jaar het NK Strokeplay wordt gehouden, is nog niet bekend. Op veler verzoek is er contact gelegd met The Dutch waar dit jaar het KLM Open werd gespeeld. Dat is financieel echter niet haalbaar.  Uiteraard wordt wel weer getracht om op een topbaan in Nederland te spelen. De wedstrijdkalender zal in overleg met alle organisatoren aan het einde van dit jaar worden vast gesteld. En dan is hopelijk ook de baan voor het NK Strokeplay 2017 bekend.