NK Politierugby 2018

0
1258
3e NK Politie Rugby 2017

Zaterdag 30 maart stond het nationaal kampioenschap Politierugby weer op de agenda. Tijdens eerdere edities stonden diverse teams op het gras om te strijden om de prestigieuze titel van Nederlands Politierugby kampioen. APGS van de Eenheid Amsterdam werd hierin telkens tot nationaal kampioen uitgeroepen. Door de ontwikkeling van de rugbysport in ons korps, was het maar de vraag of Amsterdam ook dit jaar weer de titel zou binnen weten te halen. Door diverse mutaties in het spelerspotentieel is de Amsterdamse hegemonie zeker niet langer vanzelfsprekend. Een mooie breedteontwikkeling!

Deze editie werd geplaagd door een groot aantal spelers dat niet beschikbaar was. Blessures, vakanties, clubverplichtingen en met name dienstroosters en andere werkverplichtingen zorgden ervoor dat er dit jaar met een beperktere hoeveelheid spelers dan normaal gespeeld zou gaan worden. Met het credo ‘klaag niet over wat je niet hebt, maar maak het verschil met wat er wel is’, werd besloten de spelers evenredig te verdelen over twee team en één volle wedstrijd te spelen. Met volle overgave en commitment werd hier gepassioneerd door de spelers invulling aan gegeven, aangemoedigd door verschillende spelers die, ondanks blessures, toch kwamen opdagen om hun support te tonen. Een credo en houding die beide kenmerkend zijn voor de rugbycultuur.

Bondscoach Pien Selbeck, vers terug van de reguliere Europese Kampioenschappen in Brussel waarin zij als dragende speelster een grote bijdrage had geleverd aan de knappe 2e plaats, volgde tijdens het NK de spelers met een kritische blik. Dit met het oog op de naderende prominente toernooien waaraan de nationale politieselectie dit jaar weer zal deelnemen. De Warriorscup en de internationale Police Nations Cup gloren al weer aan de horizon en ook dit jaar gaat de selectie weer voor de titel in beide toernooien. Met name tijdens de Police Nations Cup in Zuid-Duistland kan de selectie met deelnemende landen Duitsland, Engeland, Frankrijk en Tsjechië weer rekenen op tegenstanders van formaat.

Besloten werd om tijdens het NK in een 8-tegen-8 variant de strijd met elkaar aan te gaan. Aangezien er daarin relatief weinig spelers op het veld met de reguliere afmetingen tegen elkaar spelen, betekent dit een zware aanslag op de conditie en het loopvermogen van de spelers. De afstanden die overbrugd moeten worden zijn groter en in de verdediging ben je constant bezig gaten dicht te rennen. Dit dan nog naast de fysieke contacten tijdens tackles en dergelijke. Kortom, een flinke aanslag op het lijf tijdens dit NK dus.

Team 1, de Blues, werden van het begin af aan zwaar onder druk gezet door Team 2, de Reds. Jeffrey Kortekaas van APGS, een imposante verschijning op het rugbyveld, had met zijn zware runs direct een slopende werking op de verdediging van de Blues en wist al snel te scoren. Verschillende tries van de Reds volgden en de Blues liepen in de beginfase van de eerste periode achter de feiten aan. Essentieel bij deze rugbyvariant is dat je als verdediging echt je tackles moet maken. Mis je je tackle, dan is er meestal geen back-up omdat je tijdens dit spelletje vaak in een 1-tegen-1 situatie terecht komt. De Reds maakten goed gebruik van het feit dat dit onderdeel nog niet goed liep bij de Blues.
Onder verdedigende impulsen van Stas Bijl kwamen de Blues echter langzaamaan steeds beter in hun spel en kon Daan Coumans hierdoor de aanval steeds beter regisseren. Daarnaast werd ook duidelijk dat de Blues de Reds in de scrum flink domineerden, wat een mooi platform vormde voor de steeds soepeler lopende aanvallen van de Blues. In de tweede en derde periode wisten de Blues dan ook te scoren, waardoor de achterstand op de Reds langzaam slonk. Een beeld wat zich in de derde en laatste periode doorzette, maar aangezien ook de Reds hun scores bleven meepakken, stond er na 3×10 minuten zwaar en intensief rugby, een duidelijke overwinning voor de Reds in de boeken. Dit ondanks een mooie actie van Ariejan Verhoeven van de Blues, die na een knappe steal de laatste try onder de palen wist te drukken.
Dit betekende dat in deze “light” editie van het NK er voor het eerst geen specifieke eenheid als nationaal kampioen uit de bus kwam rollen, maar dat het gelegenheidsteam de Reds met de eer mocht gaan strijken. En zich als virtueel team de Nationaal Kampioen Politierugby 2018 mag noemen!

Tijdens de prijsuitreiking werd door de zwaar vermoeide spelers en andere aanwezigen eerst stil gestaan bij de inspanningen van de diverse vrijwilligers die geheel belangeloos op hun vrije zaterdag naar het PTO togen om deze wedstrijd mogelijk te maken. De mensen van het Rode Kruis, de referee en gelegenheidsfotograaf Joop Reder werden in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inspanningen tijdens en rondom deze wedstrijd.

Na afloop werden onder het genot van het prima verzorgde lunchpakket de nodige sterke verhalen met elkaar uitgewisseld waarin die ene tackle tijdens de wedstrijd steeds groter en harder leek te worden. Mooi die beleving van een geweldige sport. Maar tegelijk werd de focus ook al weer gericht op de naderende Warriorscup en de Police Nations Cup in Duitsland en zal de komende periode de trainingsintensiteit onder leiding van Pien Selbeck, verder opgevoerd worden. Want beide cups moeten ook dit jaar weer onze prijzenkast opluisteren!

Wil je meer weten over Politierugby, of wil je een keer een training meedoen om te kijken of deze sport iets voor je is, neem dan contact op met rugbygedelegeerden Daan Coumans (daan.coumans@politie.nl) of Danny Williams (danny.williams@politie.nl). Iedere eerste maandag van de maand wordt er getraind op het PTO in Amsterdam. Op deze training is voor iedereen ruimte, zowel voor ervaren rugbyers als voor collega’s die de sport voor het eerst willen ontdekken.