NK Sportschieten 2016

0
1756
NK Sportschieten 2016

Een mens hangt vaak aan gewoonten en dat geldt ook voor een sportschutter. Altijd dezelfde handeling verrichten om daarmee altijd dezelfde uitslag te krijgen, namelijk telkens een tien op de score. Als organisatie probeer je binnen de regels die gewoonten te doorbreken en zo af en toe toch een verandering aan te brengen en die vonden wij dit jaar in Almelo. Deze schietbaan is voor de meeste schutters onbekend terrein als het op de onderdelen sportwapens aankomt. Het vertrouwde terrein van DVS Wenum werd verruild voor die van SDVV in, jawel, Almelo.

De schutters met dienstwapens kennen deze baan wel, maar vele van hen zien wij niet terug met sportwapens. Slechts een enkeling, maar die heeft dan wel de uitdaging om in deze nieuwe omgeving met zijn eigen sportwapens op zijn eigen schietdiscipline datgene waar te maken wat hij of zij voor ogen heeft. En dan blijkt sportschieten toch weer die extra uitdaging te hebben.
Deel 1 van het programma werd wel vertrouwd geschoten op de volledig elektronische banen van ‘De Eendracht’ in Barneveld. Vertrouwd in die zin, dat wij daar vorig jaar al eens waren. Dit deel van het programma was gevuld met twee pistooldisciplines, vrij pistool en luchtpistool, en 3 geweer disciplines, luchtgeweer, driehoudingen geweer en Olympia Match.
De deelname viel hier wat tegen, in vergelijking tot het enthousiasme van vorig jaar. Vervelende sportblessures en dienstbelang waren hier vaak debet aan. Toch was de onderlinge strijd er niet minder om. Er wordt letterlijk tot om het laatste punt gestreden. En deze strijd maakt dat de uiteindelijke winnaars terechte NPSB kampioenen zijn geworden. Of Nationaal Politie Kampioen zo u wilt. Zelfs degenen bij wie niet het eremetaal werd omgehangen, toonden zich zeer tevreden over hun geleverde strijd. Een enkeling schoot een voor hem nieuw onderdeel. Bert Brinkman bijvoorbeeld. Al jaren fervent en verdienstelijk rolstoel schutter met luchtgeweer, schoot ‘liggend’ Olympia Match. En Ruud van Streepen, die pas recentelijk een vrij pistool heeft aangeschaft en zich daarmee liet gelden in de gevestigde orde. Een nieuwe lichting is geboren. En ook de ‘oude jongens – krentenbrood’ schutters hebben dit in de gaten en de vanzelfsprekendheid dat zij nog steeds winnen, komt meer en meer onder druk te staan. Een goede ontwikkeling. Eén uitslag die in dit verband zeker genoemd mag worden, is de uitermate hoge score van Henk de Rooij met het onderdeel Olympia Match. Van de 600 punten liet hij er slechts 11 liggen. Om in lekentaal te spreken: Henk schoot 49 maal de tien en 11 maal een negen. Een prestatie van groot formaat, ook in de Europese USPE verhoudingen.

Deel 2 dan. Hier alleen pistool onderdelen, zoals Sportpistool licht- en zwaar kaliber, Meesterkaart licht- en zwaar kaliber 25 meter en klein kaliber pistool 10 meter, ook wel meesterscherpschutter genaamd. U begrijpt dat veel pistoolschutters beschikken over verschillende wapens om al deze onderdelen te kunnen schieten, zeker als je daar de disciplines van Deel 1 bij op telt. En al die pistooldisciplines bij elkaar vormt zo’n groot programma, dat het ten enen male onmogelijk is om dit allemaal op één dag te schieten. Vandaar nog steeds een NPSB kampioenschap verdeeld over twee dagen. Almelo dus. Helaas hetzelfde beeld als in Barneveld, weinig, eigenlijk te weinig deelname, wat niet in de kwaliteit te herleiden was. Tot een enkele minuut voor de strijd losbarstte, werd nog een lamp vervangen, de schijven in tip-top conditie gebracht en het telprogramma ge-update. Alles om een zo eerlijk mogelijke wedstrijd te bieden. En die was er. Men gunde elkaar fair play, maar ging vooral voor eigen winst. Geen punt werd cadeau gedaan. Tellen, opnieuw tellen met schotmaat, dat was vooral de kunst van het telbureau. Kortom, voor de wedstrijdfanaten een heerlijke dag. Zelfs als het programma vijf wedstrijden op een dag biedt. Jezelf helemaal geven en tussendoor snel en voldoende opladen om revanche te halen of je kunsten te evenaren. De strijd bleef. De schutters toonden zich aan het eind van de dag naast vermoeid, ook tevreden.

De uitslagen van deze twee indrukwekkende dagen zijn als volgt: (beperkt tot de eerste drie)

LUCHTPISTOOL Heren:

 

LUCHTPISTOOL Dames:
1. Gert Jan Hoolwerf 532 1. Astrid de Mooij 343
2. Jeroen Oosthof 523

 

3. Ruud van Streepen 504

 

LUCHTGEWEER:  VRIJ PISTOOL:
1. Bert Brinkman 558 1. Gert Jan Hoolwerf 492
2. Peter van Stralen 544 2. Ruud van Streepen 428
3. Jan Zandvoort 452 3. Koos Janssen 420

 

 

OLYMPIA MATCH: 3 HOUDINGEN Geweer:
1. Henk de Rooij 589 1. Jan Zandvoort 983
2. Jan van Vliet 571

 

3. Paul Onckels 569

 

SPORTPISTOOL Licht SPORTPISTOOL Zwaar
1. Eef Buurman 507 1. Gert Jan Hoolwerf 512
2. Jan Zandvoort 507 2. Paul Onckels 493
3. Gert Jan Hoolwerf 487 3. Eef Buurman 280

 

   
MEESTERKAART Licht MEESTERKAART Zwaar
1. Gert Jan Hoolwerf 356 1. Gert Jan Hoolwerf 365
2. Jan Zandvoort 352 2. Paul Onckels 332
3. Eef Buurman 337 3. Eef Buurman 280

 

 

KLEIN KALIBER PISTOOL:
1. Gert Jan Hoolwerf 353
2. Jan Zandvoort 324
3. Eef Buurman 31

 

Mocht u zich, na het lezen van dit verslag, aangetrokken voelen om in NPSB verband mee te schieten, dan kan dat. Mail of bel naar een van de gedelegeerden, maak uw wens kenbaar en u krijgt antwoord. En wellicht zien wij elkaar eens onder sportieve omstandigheden terug.

Gedelegeerden Sportschieten
Koos Janssen
Paul Onckels
Gert Jan Hoolwerf