NK Sportwapens

0
706
NPSB Kampioenschap Sportschieten 2022
Overzicht van een paar deelnemers vlak voor aanvang van de wedstrijd

Na twee jaar van hoop, verwachtingen en teleurstelling omtrent het te houden Nationaal Kampioenschap NPSB mocht het in 2022, op vrijdag 11 maart weer doorgaan. De sportschutters hadden hun gretigheid naar succes 24 maanden lang moeten kanaliseren om het nu te kunnen laten zien. Wie is na zo’n lange tijd de beste? Wie heeft stalen zenuwen en kan de spanning aan? Iedereen kijkt naar iedereen en de verwachtingen zijn hoog gespannen. Zeker bij de onderdelen Sport Pistool Zwaar en Licht, waar de schutters elkaar noodgedwongen sinds 2019 niet meer getroffen hebben.
De locatie voor deze en andere pistoolonderdelen was de accommodatie van de SV Prins Hendrik in Veenendaal. Deze uiterst moderne en zeer gastvrije schietvereniging bood aan de NPSB-schutters meer dan voldoende mogelijkheden om het beste uit henzelf te halen. En dat gebeurde ook. De sportiviteit en het plezier spatten er de hele dag vanaf. Eindelijk, er werd weer gestreden!
Op het toch wel overvolle programma stonden 5 disciplines, te weten de al eerder genoemde Sport Pistool onderdelen, maar ook eveneens op de 25 meter afstand de Meesterkaart onderdelen en op de 10 meter het Klein Kaliber Pistool onderdeel, waarbij het bij deze laatste nog meer om de precisie draait.

De die-hards kozen voor alle 5, anderen waren meer gericht op de disciplines waar zij het meeste in konden uitblinken en waar zij dus hun volledige focus op konden richten. Het gaf allemaal een mooie strijd, iedereen haalde het beste uit zichzelf en daardoor lagen sommige eindresultaten erg dicht bij elkaar. Het gaat bij schietsport dan niet om honderdsten van seconden, maar wel om punten. Na 60 schoten met verschil van slechts één punt winnen of verliezen, dat maakt de spanning compleet. Wie is het meest koelbloedig? Waar heb ik het laten liggen? Welk schot precies en in welk deel van de wedstrijd? En hoe voorkom ik dat later? Wedstrijdschieten is ook blijven leren.

Op totaal 29 starts bevochten men elkaar. De prijzentafel was rijkelijk gevuld met aangepaste medailles, omdat de eerste gravure van 2 jaar oud de lading niet meer dekte. Op vier onderdelen bleek Henk de Rooij oppermachtig, had genadeloos huisgehouden en bleek een terechte kampioen. Als je dit na de gedwongen pauze nog in je mars hebt, heb je bepaald niet stilgezeten. Gert Jan Hoolwerf mocht het eremetaal op KKP in ontvangst nemen. De wisselbekers werden uitgereikt en zullen naast een historische lacune van 2 jaartallen, de nieuwe kampioensnamen gaan dragen.
SV Prins Hendrik, bedankt voor jullie geweldige ontvangst.

Op 3 juni volgt deel II van dit uitgebreide NK Sportwapens. Dan komen vooral de geweer-onderdelen aan de beurt, aangevuld met de luchtwapen disciplines. Mocht u geïnteresseerd zijn om mee te doen, deelname staat natuurlijk helemaal open. U kunt zelfs nog voor die tijd een training bezoeken. Neem contact op met een van de gedelegeerden en wij vertellen u alles wat u wilt weten. Schroom niet, gewoon doen. Misschien tot ziens.

Gert Jan Hoolwerf
Schietsportgedelegeerde NPSB