NK ZEILEN 2019

0
919
1e NK zeilen NPSB 2019

Verslag 1e wedstrijddag NK zeilen d.d. 15 mei 2019.

Plaats: jachthaven De uitkijk aan de Oud-Loosdrechtse Dijk.

De polyvalken lagen er weer piekfijn bij, het weer was prachtig en ruim 65 zeilfanaten waren in afwachting van het startschot van de 1e NK wedstrijd zeilen van het nieuwe seizoen op de Loosdrechtse Plassen. 29 teams verschenen aan de start, wat de wedstrijdleiding deed besluiten om er dit keer 2 starts van te maken: eerst vertrokken de deelnemers van de B-klasse en 5 minuten later de 17 schepen uit de wedstrijdklasse. Er was een lange baan uitgezet over 3 Plassen en met de geringe wind was het nog maar de vraag of tijdig voor de lunch gefinisht zou kunnen worden.

1e NK zeilen NPSB 2019In die wedstrijdklasse was het toch weer team Stella, die zich meteen voorin het veld nestelde. De winnaars van de wisselbeker van vorig seizoen wilden toch wel even laten zien dat dit geen toevalstreffer was geweest. De 1e Slag van Bert Jan stond dat nou niet direct toe en pakte in 1e instantie de koppositie. Maar de wind bracht menig team in de problemen. De windschiftingen waren niet van de lucht, wat zorgde voor enorme koerswijzigingen en dus positiewisselingen. En waar de één kon profiteren van een mooie windvlaag, lag het andere team soms  bijna stil. Kortom: tactisch varen was het devies en de factor geluk stond vandaag ook wel hoog genoteerd. De Eenheid Amsterdam, vertegenwoordigd met maar liefst 8 teams in deze klasse kon in de ochtend wedstrijd geen potten breken. Het team van Hans Beentjes kwam er nog het beste uit, met slechts een 7e plek zou later blijken. En wat te denken van team De Nicoos? In 2017 nog trotse winnaars van het NK, nu waren ze slechts in het achterveld te vinden. Door een misrekening bleken zij te laat gestart en begonnen aan een schier onmogelijke inhaalrace. Een 12e plaats was het best haalbare. Nee, de verrassing kwam dit keer uit het hoge noorden: het team EMM-PP van Geert Engberts uit de Eenheid Noord wist de ochtend wedstrijd naar zich toe te trekken en eindigde als 1e, gevolgd door Stella Heinen en Niels Sitters met Stella. 3e in de A-klasse werd team Gerda van Cees en Carlo. De 1e Slag en Coenstad deden niet mee om de prijzen, maar finishten naar behoren: plaats 5 en 6.

In de B-klasse was Jan Traa van de NVWA de beste, gevolgd door Brabants Bontje van Jacob Baas en De Notedop Uno van Frans Gisbergen. De andere 3 Notendoppen waren minder succesvol: 4, 10 en 11 noteerden zij.

Na een prima lunch bij de Uitkijk van cateraar “Dikke Muis” en de toewijzing van een ander schip aan de teams, werd er iets na 2 uur weer gestart. Er stond wat meer wind zo leek het, dus er was toch maar weer een lange baan uitgezet. De wedstrijd kon altijd nog worden ingekort als het mocht stilvallen. In de B-klasse was Brabants Bontje ongenaakbaar. De koppositie werd direct zeker gesteld en kwam gedurende de middag niet meer in gevaar. Of de dreiging moest nog komen van Ko Heidekamp van de NVWA, die toch ook weer van voren zat. Uiteindelijk werd Ko 2e gevolgd door zijn NVWA collega Cees Meijer met diens fokkenist.

In de A-klasse gebeurde van alles. Waar Coenstad het in de ochtend lelijk liet liggen met een 6e plaats, waren zij nu een zekere podiumkandidaat. Het was nu team Stella dat het liet afweten en hoe! Een schamele 11e plaats was na 2 uur zwoegen hun deel. De Nicoos herstelden zich prima na de misrekening in de ochtend en waren in de voorste gelederen te vinden. De 1e Slag van Bert Jan en Hugo deed aanvankelijk ook goede zaken, maar eindigden om onverklaarbare reden slechts als 9e, nog achter team B&B van Gelderland-Midden. De schiftende wind had hen zeker parten gespeeld. Geert Engberts had genoeg aan een 3e plek om de 1e NK dag overall winnend af te sluiten. Coenstad met Sander van de Broek en René Nijkamp trokken in deze middagwedstrrijd uiteindelijk aan het langste eind. Eenheid Amsterdam had dubbel pech. Niet alleen kwamen zij in de eindrangschikking nauwelijks voor (team Basseroet was met een 6e plaats de hoogst genoteerde), ook het team van Fred Heijne ging even kopje onder tijdens de wedstrijd. Op een “voor de winds rak” wist de schipper de boot om te krijgen en was het einde wedstrijd voor het team. Ook 2 andere teams gingen nog onvrijwillig te water (zelfs nog na de finish!), zodat je best kan spreken van een enerverende wedstrijddag op de Loosdrechtse Plassen.

De einduitslag van de 1e NK zeildag:

A klasse: B klasse:
1. EMM-PP (Noord Nederland) 1. Brabants Bontje (Oost Brabant)
2. Coenstad (Noord Holland) 2. Notedop Uno (Midden Nederland)
3. Gerda (LE) 3. NVWA-3 Landbouw

Download uitslagenlijst klik HIER.

De volgende wedstrijd is op woensdag 19 juni 2019 weer op de Loosdrechtse Plassen. Dan zal ook bekend worden gemaakt waar het NK Korte Baan in september zal worden gehouden: bij voldoende animo in Koudum of mogelijk toch ook in Loosdrecht.

Hugo Schrama.