NPSB atleten trotseren met succes Praagse heuvels

0
1983

Zaterdag 24 september 2016.

Twaalf atleten en een begeleider van de NPSB verzamelen in vertrekhal 2 van Schiphol. De bestemming is Praag, het reisdoel de Bechovice wegwedstrijd over 10 kilometer. Sinds 1892 vindt de Bechovice 10k onafgebroken plaats. Zelfs tijdens de twee wereldoorlogen ging de wedstrijd door. Een uniek gegeven, het maakt het een van de oudste wegwedstrijden ter wereld. Aan de loop is sinds jaar en dag een open politiekampioenschap verbonden. Namens Nederland staan zes vrouwen en zes mannen aan de start. Bij aankomst in het hotel staat Jiri Jon van UNITOP  – de Tsjechische politiesportorganisatie – ons op te wachten. Na een betoog over de geschiedenis van de race, de mededeling dat de route 10 kilometer en 31 meter is en dat er totaal 3333 hardlopers mogen meedoen, nemen we startnummers in ontvangst. De wedstrijd komt binnen handbereik, de spanning stijgt.

In de rij voor de dixi
Zondag 25 september, race day. Klokslag 10:00 uur vertrekt een bus van de Praagse politie naar start. In de bus zijn Jeffrey, Jeroen, Maarten, Marco, Eltjo, Theo, Tamara, Sandra, Janneke, Jacqueline, Wendy en Lotte ingestapt. Zij zullen samen met 3321 andere hardlopers van start gaan. Onderweg wordt gestopt bij een supermarkt, om een tros bananen in te slaan. Voor nood. Bij de start aangekomen krioelt het al van de mensen. Zenuwachtig dribbelen ze heen en weer. De rijen voor de dixies zijn nauwelijks te overzien. Ook wij sluiten aan. Gedisciplineerd wachten we onze beurt af. Bekende taferelen die je bij een gemiddelde hardloopwedstrijd in Nederland ook ziet.

Klimmen en dalen
Om 11:45 uur gaan mannen tot 40 jaar en vrouwen  van alle leeftijden van start. Een half uur later klinkt het startschot wederom. Dan mogen de mannen van 40 jaar en ouder van start. De eerste paar honderd meter is vals plat omlaag. Vervolgens baant de weg zich al glooiend door het landschap. Het is warm, heel warm. Het entourage is weinig inspirerend. Fabrieken, garagebedrijven, flatgebouwen en daartussen een klein beetje groen. We hebben er weinig oog voor. Her en der staat een plukje mensen aan te moedigen. Daar is wel oog voor. Ze schreeuwen ons hartstochtelijk toe. We moeten gissen naar wat ze zeggen, maar het komt vriendelijk en aanmoedigend over. Hier en daar een high five met de plaatselijke jeugd. Het wordt met veel enthousiasme ontvangen. Het is één rechte weg het centrum in. De hoogtemeters bepalen de variatie. Na het dalen wordt weer geklommen en na een klim volgt als vanzelfsprekend een afdaling. Op het acht kilometerpunt volgt een laatste klim. Hij is gemeen, het venijn zit ‘m in de spreekwoordelijke staart. Er komt geen eind aan de klim, zo lijkt het, maar dan toch. Boven aangekomen is er even een moment om op adem te komen. Maar lang kunnen we hier niet van genieten, want heel subtiel wordt de klim weer ingezet. Met nog 500 meter te gaan komt de finish in zicht. Intussen loopt de weg weer iets af, gunstig voor de beoogde eindsprint.

Gebroederlijk
Langzaam druppelen de Nederlandse politielopers binnen. In het finishgebied wacht water, sportdrank en een stukje banaan. ‘Wat was jouw tijd?’ en ‘hoe ging het bij jou?’ klinkt het links en rechts. Gebroederlijk wordt op elkaar gewacht en worden de verhalen gedeeld. Het kenmerkt de gemoedelijke sfeer binnen de Nederlandse equipe. Ze weten van elkaar wat ze waard zijn en gunnen elkaar een mooie eindtijd. Jeroen is als eerste van de politielopers gefinisht. Hij heeft het loodzware parcours in 35.37 minuten afgelegd. Jacqueline is de rapste van de politievrouwen. Zij weet de ruim 10 kilometer in 39.49 minuten af te raffelen. Nadat iedereen gefinisht is worden de tassen opgehaald. Eltjo en Jeroen besluiten nog een stukje uit te lopen en de rest strijkt neer op het grasveld nabij het ereschavot.

Prijsuitreiking
Even later herkennen wij enkele namen die omgeroepen worden voor de prijsuitreiking. Yes! We zijn in de prijzen gevallen. Jacqueline behaalt een mooie 1e plaats in de categorie 45-49 jaar. Janneke pakt zilver in de categorie 35-39 jaar. Ook voor Jeroen ligt een zilveren plak in het verschiet (categorie 35-39 jaar) en tot slot weet Jeffrey evenals vorig jaar in de categorie 30-34 jaar brons te pakken. Gejuich klinkt als onze collega’s het ereschavot betreden. Een Hollands tintje aan een Tsjechische wedstrijd. De volgende ochtend ontvangen we uit handen van Jiri de prijzen die behaald zijn in het internationale politieklassement. Medailles, diploma’s en souvenirs uit Praag. Gelukkig is er nog wat ruimte in de bagage!

Uitslagen:
Cat. 35-39jr: Jeroen Kramer, Amsterdam, 2e in 35.37 – 1e in int. politie klassement
Cat. 30-34jr: Jeffrey Vork, Amsterdam, 3e in 36.10 – 2e in int. politie klassement
Cat. 35-39jr: Eltjo van Mechelen, Rotterdam, 4e in 36.40 – 4e in int. politie klassement
Cat. 50-55jr: Theo Timmermans, Den Haag, 10e in 40.35 – 12e in int. politie klassement
Cat. 45-49jr: Maarten Meeuwsen, Oost Nederland, 154e in 53.33 – 23e in int. politie klassement
Cat. 50-55jr: Marco Geldof, Zeeland West Brabant, DNF
Cat. 45-49jr: Jacqueline Rustidge, Oost Nederland/NPSB, 1e in 39.49 – 2e in int. politie klassement
Cat. 35-39jr: Janneke Arts, Rotterdam, 2e in 43.51 – 3e in int. politie klassement
Cat. tot 30jr: Lotte Kleijn Winkel, Amsterdam, 5e in 43.54 – 4e in int. politie klassement
Cat. 45-49jr: Sandra Mast, Amsterdam, 4e in 43.59 – 5e in int. politie klassement
Cat. 50-54jr: Wendy Baljet, Amsterdam, 5e in 47.54 – 7e in int. politie klassement
Cat. 30-34jr: Tamara van Mer, Amsterdam, 59e in 58.57 – 11e in int. politie klassement