NPSB goes Edinburgh – prachtige resultaten tijdens eerste NPSB marathonreis

0
2066
NPSB marathonreis Edinburgh 01

Even werd de vraag gesteld of er voldoende belangstelling zou zijn voor een marathonreis voor politiemedewerkers. Het antwoord volgde snel toen eind 2016 de inschrijving opende. Binnen twee dagen waren de beschikbare plaatsen vol en was er een wachtlijst van vijf personen.  Het project ‘NPSB marathonreis’ kon niet anders dan een succes worden. En zo vertrok op zaterdag 27 mei een groep van 14 atleten en 3 begeleiders naar Edinburgh om een dag later al hardlopend de klassieke afstand van 42.195 meter af te leggen tijdens de Edinburgh Marathon 2017.

Breedtesport
Anders dan bij een politie EK werd de reis vooral georganiseerd voor de breedtesport. Niet alleen snelle politielopers werden opgeroepen zich aan te melden, maar vooral collega’s die graag onder de vlag van de werkgever in het buitenland een marathon wilden lopen. Deze opzet bleek meer dan geslaagd:  de jongste deelnemer was 27 jaar, de oudste 65 jaar. De snelste had een tijd van onder de 3 uur staan, de langzaamste deed er ruim 4 uur.

Afzien
Het heuvelachtige parcours bleek niet de grootste tegenstander van de deelnemers. Het waren vooral de wind en de zonnige omstandigheden die deze marathon tot eentje van de buitencategorie maakten. Op de lange rechte stukken langs het water had de wind vrij spel waardoor het behoorlijk afzien was voor de deelnemers. En de combinatie van wind in de rug en de zon die door de wolken heen prikte veroorzaakte een slagveld onder de hardlopers. Desondanks wisten de NPSB deelnemers allemaal de eindstreep te bereiken. Op twee na dan, die vanwege blessureleed niet gestart waren.

Resulaten
René Reimerink (Den Haag) is niet kinderachtig als het gaat om doelen stellen. Hij ging in Edinburgh voor een tijd van onder de 2.50 uur. Tot halverwege zijn race lag hij nog keurig op schema, maar zoals vaak zat het venijn in de staart. René verloor tijd op het lange rechte stuk terug, met de wind vol op de kop. Desondanks wist hij als eerste van het NPSB gezelschap te finishen in een hele mooie 2.56.01 uur. Dit betekende een kleine verbetering van zijn PR.

De altijd goedlachse Jarno Boomgaars (Midden NL) had de lat voor zichzelf hoog gelegd. Ook hij wilde onder de 3 uur finishen. De benen bleken echter nog niet helemaal te zijn hersteld van de marathon van Hamburg (23 april 2017, 2.58.01) waardoor ook hij het in de tweede helft moeilijk kreeg. Hij besloot zijn tijd los te laten en vooral te gaan genieten. Rustig zette hij koers richting finish, zichtbaar genietend. Al zwaaiend naar het publiek en met een grote glimlach op zijn gezicht finishte Jarno in 3.01.37.

De van oorsprong langebaan schaatser Eline Vollenbroek (Oost NL) debuteerde op de klassieke afstand. In haar achterhoofd had ze een tijd van sub 3.30 uur waarmee ze aan de kwalificatie eis voor het EK marathon voor politie 2018 zou voldoen. Ondanks dat ze in de voorbereiding door een snowboard ongeluk vijf weken voorbereiding miste, liep ze de stenen uit de straat en bereikte na 3.23.00 uur de finishstreep. Een prachtige tijd, vooral omdat haar race verre van ideaal verliep. Toeschouwers moesten diverse keren aan de kant springen omdat ze al spugend de laatste kilometers volbracht.

Enkele maanden voor de marathon trad Jan Kuiper (Oost NL) toe tot het gepensioneerdengilde. Maar aan zijn looppensioen denkt hij nog lang niet! In een goed opgebouwde race liep hij naar 3.27.56. Deze tijd bleek achteraf goed voor een eerste plaats in de categorie 65+, met ruime voorsprong op de nummer twee van de categorie.

Exact 21 jaar geleden liep Paul Pegge (Oost NL) zijn eerste marathon. Ondanks het voornemen om nogmaals een marathon te volbrengen kwam het er niet meer van. In Edinburgh heeft hij de afstand herontdekt. Zijn doel was om te proberen in de buurt van zijn oude tijd te komen. En dat lukte! Met een big smile kwam hij uit het finishgebied want met zijn tijd van 3.28.00 liep hij zijn oude tijd met 2 seconden uit de boeken.

Frank de Ruiter (Noord NL) genoot volop van het marathonweekend. Voor hem was alles één grote hoogtepunt. Zijn doelstelling was dan ook samen met collega’s genieten van het weekend. Het marathonlopen vormde natuurlijk het hoogtepunt. Zonder een specifieke tijd in gedachte liep hij een gedegen race in een tijd van 3.42.23. Hiermee was hij content, want de race had hij als heel pittig ervaren.

Marjan de Ruiter (Noord NL) was er op gebrand om een tijd onder de 3.35 uur te lopen. Dat ze dit kan is bekend want regelmatig staat ze aan de start van een marathon en finisht de laatste jaren steevast tussen de 3.28 en 3.35. Maar met de zware omstandigheden in Edinburgh had ze geen rekening gehouden bij het stellen van haar doel. Na 3.37.04 uur passeerde ze de finishlijn. Aanvankelijk teleurgesteld vanwege het niet behalen van haar streeftijd. Maar al snel maakte de teleurstelling plaats voor trots, ze had het toch maar weer volbracht die ruim 42 kilometer en het limiet voor deelname aan het EK in 2018 is benaderd!

Edwin Voets (Oost Brabant) liep in Edinburgh zijn derde marathon. Zijn doel was om een tijd van sub 3.45 te lopen. Hij bleek goed met de omstandigheden om te kunnen gaan en het parcours was hem op het lijf geschreven. In een regelmatige race waarbij hij op de laatste kilometers wist te versnellen, liep hij naar een mooie PR van 3.41.13.

Net als Edwin wilde P.J. T. (Midden NL) in Edinburgh ook graag een tijd lopen onder de 3.45 uur. Ook bij hem drukten de omstandigheden een stempel op de race. Uiteindelijk finishte hij in 3.47.08. Hiermee had hij zijn doel net niet gehaald, maar verbeterde wel zijn PR met ruim 3 minuten. Tevredenheid alom!

Kilometervreter John Ossendorp (PDC dienst ICT Odijk) draait zijn hand niet om voor de marathon. Sterker nog, hij heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend bij het ultralopen. Zijn doel was vooral genieten van het samen een marathon lopen in buitenland, het liefst in een tijd van rond de 3.45 uur. Als ervaringsdeskundige startte hij rustig en wist op het eind van de wedstrijd nog vele lopers in te halen. Ondanks dat de 3.45 buiten bereik bleek was hij gezien de omstandigheden content met zijn 3.49.09.

Sergio Felter (Amsterdam) had een tijd van rond de 3.30 uur in gedachte. Maar een zomergriepje en de marathon van Parijs gelopen op 23 april jl. bleken er toch meer ingehakt te hebben dan verwacht. Onderweg kreeg hij last van de zware omstandigheden waardoor hij zelfs nog even een klein stukje moest wandelen. Aangemoedigd door de mensen om hem heen herpakte hij zich en finishte in 4.00.33. De lichte teleurstelling over het feit dat de beoogde eindtijd niet behaald werd, maakte al snel plaats voor het plezier van samen een marathon lopen.

Karin Dee (LE) had zich door een niet ideale voorbereiding geen tijd tot doel gesteld. Finishen, dat was waar het in Edinburgh om draaide. Na 4.18.50 tikte ze aan. Niet echt tevreden over haar tijd, maar wel heel blij dat ze de klassieke afstand weer had volbracht genoot ze zichtbaar van het groepsproces.

Jacqueline Rustidge (Oost NL) en Leon Geeraets (Limburg) waren de pechvogels van het weekend. Jacqueline was enkele dagen voor vertrek van een trapje gevallen waarbij ze haar knie en ribben dermate blesseerde dat lopen geen optie was. Leon kreeg daags voor de wedstrijd last van zijn achillespees. Twijfel sloeg toe, wel of niet starten? Op de ochtend van de race probeerde hij tot vier keer toe voor het ontbijt een stukje te dribbelen. Extra tape, een aanpassing in de schoen… het mocht allemaal niet baten. De pees was te gevoelig om te starten, het risico op meer (chronische) schade was te groot. Beide ondersteunden ze samen met gedelegeerde Janneke en begeleiders Ben en Linda de overige atleten. Met z’n vijven zorgden ze ervoor dat het de NPSB deelnemers aan niets ontbrak en bleken het beste supportersteam van de dag!

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd weekend en ziet uit naar een vervolg.