NPSB introduceert Obstacle Course Running in Europees politieverband

0
1140
USPE cup Obstacle Course Running

Internationale deelnemers laaiend enthousiast over kampioenschap

Op 23 mei 2019 schreef Nederland Europees politiesportgeschiedenis met de eerste USPE cup Obstacle Course Running (OCR). Niet eerder was in deze tak van sport, in Europees politie verband een wedstrijd geweest. Binnen het raamwerk van de APGS Obstacle Cross (AOC) liepen 70 politiemensen uit negen verschillende landen de 10 kilometer lange run. De Nederlandse selectie presteerde boven verwachting goed en ging met een deel van het eremetaal aan de haal.

Het idee voor een USPE cup OCR zag een kleine twee jaar geleden het licht. NPSB gedelegeerde survival Michel Hagenbeek en Jacqueline Rustidge van de afdeling atletiek staken de koppen bij elkaar en presenteerden samen met survivalgedelegeerden Jeroen van der Markt en Jeroen van den Berg een plan voor een nieuwe sport binnen de Europese politiesportfamilie. Zowel de Nederlandse Politie Sportbond (NPSB) als de Union Sportive des Police Européan (USPE) omarmde het idee en de organisatie kon aan de slag. Voorbereidingen werden getroffen om de USPE cup te integreren in de tweejaarlijkse APGS Obstacle Cross.Nieuwe, uitdagende obstakels werden ontworpen en tijdwaarneming ingevoerd. Alles werd uit de kast gehaald om de USPE cup deelnemers én AOC deelnemers op 23 mei 2019 een onvergetelijke dag te bezorgen.

Dag 1: 22 mei, aankomst van de deelnemers
Gedurende de dag arriveren de teams uit België, Denemarken, Duitsland, Hongarije,Zwitserland, Oostenrijk,Tsjechië, Estland en uiteraard Nederlandop het Marine Etablissement Amsterdam (MEA). ’s Middags is er gelegenheid om het parcours te verkennen. Al snel wordt duidelijk dat niet iedereen even ervaren is in het Obstacle Course Running. Reden voor de organisatie om in allerijl een paar instructiefilmpjes op te nemen waarop verschillende klimtechnieken te zien zijn. Terug op het MEA staat de officiële opening van het evenement op het programma. Een indrukwekkende vlaggenparade met aansluitend het hijsen van de vlag van de USPE en de Nederlandse vlag. Na een toespraak van Petra Bosman, de nieuwe voorzitter van de NPSB worden de drie USPE ‘oaths’ voorgelezen. Edwin Ellis van de Nederlandse selectie neemt de eed namens de atleten voor zijn rekening, coach Finn Mortensen van de Deense selectie leest de eed namens de coaches voor en tot slot is het Michel Hagenbeek die de eed namens de juryleden uitspreekt. Daarna verklaart USPE technicaldelegate Ian Redican het evenement officieel voor geopend. Aansluitend wordt iedereen uitgenodigd om de ‘technical meeting’ bij te wonen. Omdat OCR nieuw is in Europees politiesportverband zijn er veel vragen. Michel, Jeroen, Jacqueline en Ian beantwoorden ze geduldig. De eerder die dag opgenomen instructiefilmpjes blijken zeer welkom, ze worden aandachtig bestudeerd.

Dag 2: 23 mei, race day
De mannenwedstrijd
De atleten gaan vroeg uit de veren voor het ontbijt en om zich voor te bereiden op de race. Om 08:30 uur zit iedereen in de bus richting het Politie Trainingscentrum Overamstel (PTO). Spanning om wat komen gaat straalt van de gezichten af. Klokslag 10:00 uur lost USPE technicaldelegate Ian het startschot voor de mannenwedstrijd. De atleten snellen weg om niet in het gedrang te komen bij de starthindernis, een zogenaamde swing over. Een enkeling heeft moeite met de hindernis, maar iedereen haalt het uiteindelijk. Al snel wordt de groep van 47 mannen uit elkaar getrokken. De Belg Thomas Buyle neemt de leiding met daarachter de TsjechHrdina Pavel. Op de derde plaats looptNederlandse troef Gerrit te Grotenhuis (KMar). De top drie wijzigt niet gedurende de race en het is de Belg die zich de eerste Europees politiekampioen OCR mag noemen. Achter de top drie komen twee Zwitserse mannen in een treintje binnen. Mathijs Rietveld (Landelijke Eenheid) wordt 6e, Nils Filius (Politieacademie) 13e, Sietse Brouwer (Landelijke Eenheid) en Jens Nederpel (KMar) worden respectievelijk20e en 21e. Allrounder Edwin Ellis (Amsterdam) is van de Nederlandse mannen hekkensluiter op een 26e plaats.

De vrouwenwedstrijd
Om 10:05 uur is het Jan Pronker van de eenheidsleiding Amsterdam die de 18 vrouwen wegschiet. De TsjechischeKristynaHurkova sprint weg en veroorzaakt daarmee een schok bij de overige deelneemsters. Maar niemand laat zich gek maken. De swing over blijkt voor een deel van de vrouwen lastig. De eerste bandjes voor het niet volbrengen van een hindernis op correcte wijze sneuvelen hier. De zes Duitse dames werken nauw samen om de bandjes te behouden. Teamwork, iets wat we kennen van het dagelijkse politiewerk. Sandra van den Brink (Oost Nederland) haalt de snelle Tsjechische bij en loopt gestaag bij haar weg. Ook Wendy Knigge (Oost Nederland) strijdt mee in de kop van de wedstrijd. Het parcours met zo’n 60 obstakels vergt het uiterste van alle deelnemers. Ze krijgen het niet cadeau en moeten hard werken om het bandje te behouden. Sandra heeft extra getraind voor deze race en daarbij goed op haar voeding gelet. En dat is te zien, met een voorsprong van bijna vier minutenbehaalt ze als eerste de finish. Wendy bijt zich vast in haar race en wordt knap derde achter de Tsjechische, met in haar kielzog Renske Verboort (Oost Brabant). Lisette Kistemaker (Oost Nederland), herstellende van een armblessure, vecht zich over de hindernissen en wordt knap achtste.

APGS Obstacle Cross (AOC)
Na de finish van de internationale wedstrijd is het de beurt aan de ruim 500 deelnemers aan de AOC. Terwijl de internationale deelnemers relaxed in het zonnetje toekijken, werken collega’s van politie, KMar, douane, justitie, defensie en openbaar ministerie zich in het zweet. Het samenbrengen van politietop- en breedtesport blijkt een schot in de roos. Het maakt de USPE cup / AOC tot een uniek evenement waarbij bijna 600 collega’s uit binnen en buitenland samen de sportieve grenzen verleggen. Speaker Ronald Nijland (PDC)haalt iedereen als eenheld binnen. Op het terrein heerst een enorm ‘wij-gevoel’, een gevoel van samen de schouders eronder, samen geschiedenis creëren en gewoon, samen een mooie sportieve dag beleven.

Huldiging
Tijdens de sluitingsceremonie wordt de top drie van zowel de mannen als de vrouwen op het podium gehuldigd. Voor Sandra klinkt het Wilhelmus, voor Thomas het Belgisch volkslied. Een emotioneel moment volgens teamcaptain David Stevens, want niet eerder mocht een Belg op een Europees politiekampioenschap het hoogste schavot betreden. In het landenklassement zijn de Nederlandse vrouwen het sterkst, met op de tweede plaats Tsjechië en de derde plaats Hongarije. In het mannen teamklassement zijn het de Zwitsers die met de winst aan de haal gaan met daar achter Nederland en Tsjechië. NPSB bestuurslid Ben Zegwaard spreekt van een succesvol evenement, met mooie winnaars. Ian Redican neemt als laatste de microfoon ter hand sluit het evenement formeel met de woorden:

‘I saw athletes strougle, I saw them push.
At the finishline I saw blood and I saw tears.
But I also saw happiness and friendship.
And that’s what it’s all about, making new friends and to learn from each other’

Dag 3: 24 mei, afscheid
En dan is de eerste USPE cup OCR voorbij en breekt het moment van afscheid nemen aan. Enthousiaste woorden van dank worden aan het adres van de organisatie uitgesproken. Iedereen is het erover eens: het was zwaarmaar prachtig! Een sport wat past bij ons beroep waarbij we dagelijks worden geconfronteerd met fysieke en mentale obstakels. Tijdens de run kwamen de deelnemers niet alleen obstakels tegen, maar vooral zichzelf. Ze anticipeerden, stegen boven zichzelf uit en overwonnen de hindernissen. Net als in het dagelijkse werk. De organisatie blikt tevreden terug. Dankbaar, dat ze zoveel collega’s een prachtige dag mochten bezorgen. Trots, dat ze iets in gang hebben gezet. Blij, dat ze een vorm van sport hebben mogen laten zien dat past bij de Europese politiesportfamilie. Of het evenement een vervolg krijgt? Tijd zal het leren. Maar feit iswel dat de NPSB en APGS een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten en Europees politiesportgeschiedenis hebben geschreven.

Zonder de inzet van de volgende personen/instanties was de USPE cup/AOC niet mogelijk.
Jochem Bruggink (Bruggink en Rougoor)
Erik Kuijer (Beesports tijdwaarneming)
Ronald Nijland (speaker)
Renze Jongman en Jorrit Kok (Eenheid Amsterdam)
DJ Guido
ROCvA opleiding HTVP
Survivalmaterialen.nl
Nederlandse Politie Bond
Vrijwilligers eenheid Amsterdam
DLOS levende have en hondengeleiders
Jimmy Joy
DvKmediatics film en fotografie
Bert Toorenburgh fotografie
Medewerkers RFS Amsterdam

De organisatie bestond uit:
Michel Hagenbeek, Jeroen van der Markt en Jeroen van den Berg (NPSB gedelegeerden survival)
Jacqueline Rustidge (NPSB gedelegeerde atletiek)
Ben Zegwaard (NPSB bestuur)
Sanne Seubers en Marijke Derriks (NPSB kantoor)

Dank gaat tevens uit naar Ian Redican, vertegenwoordiger van de USPE.

Foto albums:
Foto’s van Bert Toorenburgh klik HIER!

Foto’s Sanne van der Veen
Opening: https://myalbum.com/album/7NA7ZyQ4NZQn
https://drive.google.com/open?id=1gzd0mIF1GarO8tmiOc9NAkuIZSJ4w6oq

Aftermovie by DvK Mediatics:

Downloads results:
1st USPE Cup OCR 2019 – Men’s Results
1st USPE Cup OCR 2019 – Women’s Results