NPSB kampioenschap 2016 verloopt anders dan de bedoeling

0
1693
npsb-kampioenschap-dienstwapens-2016-bekers

Zoals gebruikelijk wordt op de eerste vrijdag in oktober het NPSB kampioenschap dienstwapens verschoten. Dit jaar viel de wedstrijd op vrijdag 7 oktober. Het werd georganiseerd door de Haagse Politie Sport Vereniging (HPSV) namens de eenheid Den Haag. De wedstrijd bestond uit twee onderdelen: pistool en geweer. Voor het onderdeel geweer wordt er op een afstand van 100 meter geschoten. In Nederland zijn niet veel banen hiervoor geschikt, maar op de schietbaan van Schietvereniging Driebergen-Rijsenburg kan het wel. Verleden jaar werd ook op deze baan het NPSB kampioenschap verschoten. Een schitterende baan waar de schietresultaten met behulp van elektronische registratie worden weergegeven. Het mooie hiervan is dat de schutter elk schot geprojecteerd krijgt op een beeldscherm op het schietpunt waar de schutter staat. Verder kunnen alle resultaten van de schutters in de kantine live worden bekeken. Dit leverde vorig jaar voor het onderdeel pistool een muisstille situatie op tijdens de laatste spannende serie.

Aanwas

De laatste jaren zien we steeds dezelfde schutters, er is weinig aanwas. Toch kan iedereen die bij de Nationale Politie of Koninklijke Marechaussee werkzaam is deelnemen. De HPSV had zich als doel gesteld om daar verandering in te brengen. Voor het eerst was het mogelijk om op de landelijke intranetsite bekendheid gegeven aan de wedstrijd. Nogmaals dank aan de redactie om daar een artikel aan wijden. Ook de persoonlijke benadering van de Koninklijke Marechaussee, studenten van de verschillende politieacademies, maar vooral een bijzonder oproep aan de vrouwelijke schutters moesten meer schutters opleveren. Het resultaat was een verhoging van 50% meer inschrijvingen op het onderdeel pistool op en 25% meer inschrijvingen op het onderdeel geweer op. Volgend jaar wordt de wedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Marechaussee. Al met al een goede impuls voor de schietsport binnen de Nationale Politie en KMar.
Door dit resultaat heeft de HPSV gemeend een aparte prijs beschikbaar te stellen voor de beste schutter bij de studenten en voor de beste schutter bij de vrouwen. Ook was er een aanmoedigingsprijs te vergeven. Verder hanteren wij bij de HPSV de gewoonte om bij elke wedstrijd alle schutters met een beker naar huis te sturen. Op de foto te zien is dat we in deze opzet geslaagd zijn.

Defect
Toch verliep de wedstrijd anders dan verwacht. Ondanks uitgebreide testen liet het elektronische registratiesysteem ons bij het onderdeel pistool helaas in de steek. Pogingen om in de ochtend nog aanpassingen te doen mochten niet baten. Bij het onderdeel geweer ging de registratie wel goed. De organisatie zag zich genoodzaakt de pistoolwedstrijd af te lassen. De inmiddels behaalde punten telden niet mee en aan het einde van de dag was voor dit onderdeel geen prijsuitreiking. De aanwezige gedelegeerden van de NPSB stonden vierkant achter het genomen besluit. Bij de mededeling van het cancelen van de pistoolwedstrijd werd meteen aangegeven dat de pistoolwedstrijd op een latere datum alsnog verschoten zal worden. De ingeschreven deelnemers worden hiervan op de hoogte gehouden. Om een citaat aan te halen van een groot sportman: “Ieder nadeel hep zijn voordeel” (Johan Cruijff 1947 – 2016) want het is een mooie kans om nog meer deelnemers voor het onderdeel pistool warm te maken voor deze wedstrijd. De datum van de wedstrijd is nog niet bekend. Wel staat vast dat de wedstrijd op dezelfde baan verschoten wordt en dat het registreren van het resultaat op de wijze zal gaan zoals in het verleden, kortom: er wordt op papieren schijven geschoten.


Resultaten geweer


Er was individueel ingeschreven op het onderdeel geweer, maar er was ook een teamklassement met teams bestaande uit 3 of 4 schutters. De teamscore bestond uit de drie hoogste scores van de individuele schutters bij elkaar opgeteld.
Op het onderdeel individueel werd eerste en kampioen Gert Jan Hoolwerf. Hij schoot 177 punten van de maximaal 200 te behalen punten. Tweede werd Henk de Rooij met 172 punten en derde werd Sandro Terstegen met 171 punten.
Op het onderdeel team ging de eerste prijs naar Gelderland Midden (Hoolwerf, Prasing, Verbeek en Rotte) met totaal 490 punten. Tweede werd HPSV 1 (Terstegen, Rotmans, Horvath en Kromkamp) met 489 punten en derde werd Hermandad Deventer (Zandvoort, Asik, Maatman en Viola) met 440 punten.

Ondanks de tegenslag is de dag goed verlopen en kijkt de organisatie tevreden terug. Zodra bekend wordt de nieuwe datum gecommuniceerd. Namens de HPSV dank voor de deelnamen en tot de volgende keer.

Marcel Zuurmond.