Olav Christan ijzersterke kampioen Strokeplay

0
1297
Mark Warmenhoven niet alleen goed voor de longest drive maar ook goed in chippen
Mark Warmenhoven niet alleen goed voor de longest drive maar ook goed in chippen.

Alphen aan den Rijn – Op 21 juni jl. werd alweer voor de 4e keer het NPSB NK Strokeplay gespeeld. Deze keer op de zeer uitdagende golfbaan Zeegersloot in het groene hart van de Randstad. Veel spelers waren daar voor het eerst te gast en lieten zich verrassen door de lay-out van de baan en de uitstekende staat van onderhoud.

Een warm gevoel van welkom
Golfclub Zeegersloot had er alles aan gedaan om ons als groep van een warm welkom te voorzien. Zo was gastvrouw Corine Cools aanwezig om de organisatie te ondersteunen en spelers te informeren, waren er starters op hole 1 en 10 en waren er zelfs zgn. spotters geregeld om op dezelfde holes te kijken waar afzwaaiende ballen terecht kwamen. Wat een ongekende service die zeer op prijs werd gesteld. Bij het melden bij de wedstrijdtafel kregen alle spelers behalve hun scorekaart ook een scorekaartboekje, aardige geste van het NPSB-bestuur. Maar liefst 45 deelnemers aan dit NK, dat in populariteit groeit.

Alle slagen tellen
Strokeplay is een spelvorm in golf die puur en simpel is: alle slagen tellen. In de twee vorige NK’s resulteerde dat in rondes van minimaal 5 uur. Deze keer waren de spelers goed gebriefd en hield iedereen een mooi tempo in de baan. Wie een hole verprutste, had zelf de mogelijkheid om de bal op te pakken en een maximale score te noteren maar deed dan verder wel buiten mededinging mee. Voor de prijzen telde alleen zuiver strokeplay en dan tellen dus alle slagen, ook als je bal in de rough, bunker, waterhindernis of onspeelbaar ligt en je jezelf wellicht een strafslag moet toekennen. De baan lag er uitstekend bij, het weer was prima met zo’n 18 graden, de wind waaide uit alle hoeken dus een spannende dag werd het bij voorbaat al. En uiteindelijk was iedereen na zo’n 4 uur en een kwartier binnen, alleen dat was al een prachtig resultaat.

Bruto en netto winnaars
Bij strokeplay winnen vrijwel meestal de beste spelers. Immers, de speler met een lage handicap is de speler die goed kan golfen. Die zal dus vaker een rondje van in de 80 slagen lopen dan een speler met een hogere handicap. Dat heet dan een bruto score. Bij de meeste golfclubs wint de speler die de laagste bruto score speelt de titel van strokeplay-kampioen. Aangezien de NPSB hoog inzet op breedtesport wint hier de speler met de laagste netto score: dat is de bruto score minus het aantal handicapslagen die iedere speler meekrijgt afhankelijk van de hoogte van de handicap.

Dit jaar maakte dat allemaal niet uit: de bruto winnaar was ook de netto winnaar. Olav Christan had een geweldige ronde en liep Zeegersloot in 85 slagen. Gezien de omstandigheden een meer dan prima ronde. Hij gaf ook toe dat alles lukte: lange slagen in de baan, korte slagen rond de greens en veel putts die vielen. Zo’n rondje loop je niet vaak maar als je hem loopt op het NK is dat een extra heerlijk gevoel. Volkomen terecht kreeg Olav dan ook de wisselbeker en de 1e prijs uitgereikt.

Het rijtje prijswinnaars zag er als volgt uit:

Bruto-categorie

Naam Eenheid Exact handicap Slagen
1. Olav Christan Amsterdam 15.9 85
2. Roel van Hunnik Landelijke Eenheid 5.7 86
3. Arie Verdurmen Rijksrecherche 11.1 87

 

Netto-categorie

Naam Eenheid Playing   handicap Slagen
1. Olav Christan Amsterdam 18 67
2. Paul Simpelaar Amsterdam 22 72
3. Johan Trommel Rotterdam 16 73

 

Neary: Hay Vercoulen (Oost Brabant)

Longest Dames: Djoeke Bovekerk (Noord-Nederland)

Longest Heren: Mark Warmenhoven (Amsterdam)

In verband met de AVG is niet de totale uitslag gepubliceerd. Deze is op te vragen bij de golfgedelegeerde.