Police Nations Cup Rugby 2016 – 4 juni 2016, Lille

0
1830

Op vrijdag 3 juni vertrokken 17 man uit Nederland voor de Police Nations Cup. Dankzij ondersteuning van de NPSB kon gezamenlijk met een touringcar gereisd worden. Na een lange reis met rugbytradities was er een warm ontvangst op het politiebureau in Lille. Na een begroeting met (ondertussen bekende) collega’s van de andere teams koos men voor een goede nachtrust zodat we op zaterdag vol energie aan het toernooi konden beginnen. Dit was nodig omdat in de loop van de jaren de teams steeds meer aan elkaar gewaagd raken, zo bleek de afgelopen jaren.

Op 4 juni startte de toernooidag om 11.00 uur. Er waren vijf deelnemende teams. De opzet was dat alle teams één wedstrijd tegen elkaar zouden spelen. Tussen de twee beste teams zou een finalewedstrijd gespeeld worden. In de competitie duurt een 15- a side wedstrijd 2 maal 40 minuten. Tijdens de Nations Cup werd in toernooivorm 2 x 15 minuten per wedstrijd gespeeld. Ook de dames namen deel aan het toernooi. Zij speelden de sevens variant (2 x 7 minuten). Dit jaar was er geen deelnemend team uit Nederland, maar we hopen volgend jaar met een damesteam mee te reizen.

Nederland zou de tweede wedstrijd van het toernooi spelen en kon zich daarom na de volksliederen in alle rust voorbereiden op haar wedstrijd. Eerst een algemene warming up en daarna de specifieke voorbereiding voor de voorwaartsen en de backs, onder leiding van Daan Coumans. Na de eerste wedstrijd stelde Nederland zich op de eigen speelhelft op, helemaal klaar voor de kick off. Maar vanwege een wijziging in het programma moest nog een wedstrijd gewacht worden voordat het team kon aantreden. Een lastig moment voor een aantal spelers, maar het was niet anders. Gebrand om een wedstrijd te spelen gingen de mannen uiteindelijk om 12 uur het veld op. De eerste tegenstander was DPAR (Deutsche Polizeiauswahl Rugby ; Duitsland). Een team dat al enige dagen voorafgaand aan het toernooi gezamenlijk getraind had. Het was een pittige wedstrijd waarin Jeffrey Kortekaas de eerste try voor Nederland op zijn naam zette door vlak voor de trylijn door de verdediging van de Duitsers te breken. Deze openingswedstrijd was een lastige omdat Nederland niet enkel tegen de tegenstander maar ook tegen zichzelf speelde. Het bleek lastig om gewend te raken aan de wedstrijdleiding. Maar ondanks dat wist Nederland de wedstrijd met 12-5 te winnen dankzij een tweede try (Daan Coumans).

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen ERIS (Frankrijk). Dit zijn de mannen van justitie, een nieuwkomer op de Nations Cup. Deze wedstrijd werd verloren. Nederland was vastbesloten om zich in de derde wedstrijd, tegen Kent de rug te rechten. In een spannende wedstrijd was de eindscore 12-12. Een goede prestatie, aangezien de mannen van Kent nog geen wedstrijd verloren hadden. De andere Franse tegenstander was de gastheer: Les Tortues de l’ovale (politie Lille). Als deze wedstrijd gewonnen zou worden, zouden we in de finale weer aantreden tegen Kent Police. Helaas waren ondertussen spelers uitgevallen door blessures, maar de Duitse collega’s wilden ons graag ondersteunen in de wedstrijd en leverden daar waar nodig spelers. Ook deze wedstrijd kon politie Nederland op haar naam zetten, mede door twee tries van Daan Coumans.

In de 20 minuten rust die volgde moest Nederland zich opmaken voor de finale. Kent, een mix van zeer ervaren oude rotten, stevige voorwaartsen en een jonge, snelle lijn had zich bewezen als een sterk team. Maar Nederland kenmerkt zich door haar doorzettingsvermogen en wilskracht. Ondanks het verloop van spelers in de twee voorgaande seizoenen wist Nederland op toernooien telkens een sterk team neer te zetten. Continuïteit voor een sterk team was dus zeker aanwezig. Ondanks de lange toernooidag lag het tempo in de finale hoog. Er werd hard gespeeld en beide teams zetten alles op alles om het toernooi te winnen. Uiteindelijk bleek Kent de sterkere ploeg te zijn. Met een tweede plaats op zak werd de dag afgesloten.
En het bleef nog lang onrustig…

Lille02

Dankzij Jeffrey Kortekaas, Danny Williams en Daan Coumans is ook dit toernooi een geslaagde tour geworden.

Rugby Nederland is een rugbyteam waarin collega’s uit alle windstreken van Nederland vertegenwoordigd zijn. Daar zijn we enorm trots op. Er wordt op verschillende lokaties getraind. Wil je ook deel uitmaken van Rugby Nederland, mail dan naar rugby@politie.nl Zowel dames als heren zijn welkom.