Politie EK triathlon Almere

0
1560
EK Triathlon 2018

Voorbereidingen
De NPSB heeft dit jaar namens de USPE de organisatie van het EK triathlon 2018 op zich genomen. Een EK triathlon op eigen bodem leek ons geweldig, maar bleek nog niet zo eenvoudig. Er moest een triathlon gevonden worden die de “Olympische afstand” kon bieden, ruimte in het programma had, hotelfaciliteiten in de buurt had en ook nog eens niet al te ver van Schiphol af lag. Een uitdaging!

Nadat Amsterdam en Holten organisatorisch afgevallen waren, vielen onze ogen op Almere en Oud Gastel. De Duintriathlon Almere ging er uiteindelijk met de winst vandoor, door de ligging en het grote hotel Van der Valk in de nabijheid.

Selectie
De triathlon sport is wereldwijd een snel groeiende sport. Ook onder de collega’s groeit het aantal triathleten. Als gedelegeerde triathlon had ik dan ook een grote vijver om uit te vissen. Vooral bij de heren was het een ware strijd om bij de selectie te komen. Per land mochten namelijk maar zes heren en zes dames starten. Er zijn geen leeftijdscategorieën bij de EK’s, dus iedereen mocht mee strijden voor een plek.

De selectie werd gemaakt op basis van een combinatie van prestaties en aantal deelnames aan NPSB triathlon’s. Dus niet alleen maar snel kunnen racen, maar ook deelnemen aan de NPSB wedstrijden werd beloond.

Bij de dames waren er precies zes toppers die een OD triathlon in een mooie tijd konden volbrengen. Bij de heren was het een hele strijd en bleek het voor mij een heel gepuzzel om de ‘beste’ zes te selecteren. Een belangrijke wedstrijd, het NK 1/4 triathlon 2017 werd ook nog eens afgelast tijdens de wedstrijd vanwege onweer.

Ongeluksgetal 6
De volgende collega’s selecteerden zich in eerste instantie; Merijn Ellenkamp, Maarten Mollink, Rolf Burke, Bas Coppens, Glenn Edelenbos, Peter van der Horst, Corine Nelen, Marianne Goijert-Hoogerbrugge, Eline Vollenbroek, Suzanne Baars, Jacqueline Rustidge, Judith Lardee.

Bij de dames werd niets meer gewijzigd. Suzanne werd vorig jaar nog wel door iemand van haar fiets afgereden tijdens een wedstrijd en Jacqueline kwam ongelukkig ten val tijdens een hardlooptraining. Beiden liepen breuken op, maar revalideerde gelukkig snel om toch fit aan de start te kunnen staan bij het EK.
Bij de heren was het een komen (en gaan!) van blessures, waardoor de selectie steeds wisselde. Zo meldde Bas zich na de bekendmaking meteen af in verband met een hardnekkige blessure, waardoor Jos de Hart werd toegevoegd aan het team. Jos belande op plek zes in de selectie, wat later een ongelukspositie bleek te zijn! Jos raakte flinke geblesseerd aan zijn voet en moest zelfs twee keer geopereerd worden. Hij gaf aan het EK niet fit te zullen halen. Robert Verhoef werd zijn vervanger. Robert kwam op plek zes en raakte een aantal weken voor het EK ook flink geblesseerd. Hierdoor kon ik Michael Emmerik opstellen. Gezien zijn tijden zette ik hem op plek 4 en schoof Peter v/d Horst op naar plek 6. En ja hoor, Peter kreeg zo’n 2 weken voor het EK een kluis op zijn voet, liep hierbij een dubbele voetbreuk op en moest weken in het gips. Alsof Jos de Hart het aanvoelde, mailde hij mij de dag ervoor dat hij wonderbaarlijk snel hersteld was en wel mee zou kunnen doen als er een plek vrij zou komen. Ja dus! Jos kwam weer terug in het team, met mijn waarschuwing daarbij dat er wel een vloek heerste op plek zes.

De uiteindelijke selectie werd uiteindelijk:

EK Triathlon 2018

Merijn Ellenkamp Corine Nelen
Maarten Mollink Marianne Goijert-Hoogerbrugge
Rolf Burke Eline Vollenbroek
Michael Emmerik Suzanne Baars
Glenn Edelenbos Jacqueline Rustidge
Jos de Hart Judith Lardee


Organisatie
De organisatie van het EK was in eerste instantie opgestart door oud NPSB politiesport coördinator Jacqueline Rustidge en overgenomen door haar opvolgers Marijke Derriks en Sanne Seubers. Marijke en Sanne hebben een flinke klus gehad om alles tot in de puntjes te regelen. Triathlon is sowieso een sport met veel onderdelen en veel geregel. Maar of het nou door ons mooie land kwam of de plaats van de wedstrijd (in Almere wordt namelijk een van de oudste triatlons van de wereld georganiseerd), het aantal aanmeldingen was nooit eerder zo groot! In plaats van de 90 geschatte deelnemers (op basis van het EK in Bremen van 2014), kwamen er 139 aanmeldingen binnen. Ook kwamen er verrassend veel coaches en begeleiders mee. Hotelkamers moesten zelfs extern worden bijgeboekt en zalen moesten worden aangepast. De nieuwe coördinatoren hebben al hun uren voor de triathlon moeten opmaken, maar dat resulteerde wel in een fantastisch geregeld EK. Er stond voor ons een prachtig strak georganiseerd draaiboek klaar, voor vier mooie sportieve dagen.

Ongeluksgetal zes bleef aan
Dat bij de heren een vloek rustte op plek zes, werd helemaal duidelijk toen het bij Jos in zijn rug schoot op de dag van aankomst. Met balende blik vertelde hij me dat het zo slecht voelde, dat hij niet zeker wist of hij kon starten. Je had me nog zo gewaarschuwd voor die vloek op plek zes zei hij met een balende lach op zijn gezicht! Zeker Jos verdiende dit niet na al zijn blessureleed. Gelukkig was er hulp nabij. Corine Nelen, uit de damesselectie, is naast haar baan bij de politie Almere fysiotherapeut. Jos werd door haar behandeld en samen met wat middelen van de apotheek werd het iedere dag beter en kon hij gelukkig starten. Weliswaar niet helemaal hersteld en pijnvrij, maar meedoen was hier het voornaamste.

Wedstrijd
Het hele weekend was het on-Nederlands tropisch weer. Op de vrijdag bleek dit al met de parcoursverkenning op de fiets. Op zaterdag, de dag van de wedstrijd, werd  het 28 graden. Met een voor Almeerse begrippen zuinige windkracht 3, die op het fietsparkoers nog wel voor verkoeling zorgde, maar op het grootste deel van het loopparkoers niet. Het zwemwater was daarentegen weer wel fijn warm. Bijna 19 graden gaf de meter aan.

De meningen van de deelnemers uit 19 Europese landen liepen uiteen. De collega’s uit Cyprus vonden het heerlijk. Maar voor de meesten was het wel erg warm triathlon weer. Dat werd zweten!

Gehuld in prachtige, door de NPSB verstrekte Rogelli trisuits, startten eerst de heren en een kwartier later de dames. De maten waren niet voor iedereen helemaal perfect, vooral door het gewissel bij de heren. Maar de namen konden er voor iedereen nog net opgedrukt worden.

De verschillen in zwemtijden waren groot. Zo hebben de meesten triathleten wel een minder onderdeel en als dat net zwemmen is, dan heb je zo honderden meters achterstand na 1500 meter. Onze Merijn Ellenkamp en Corine Nelen zijn topzwemmers en kwamen vlak achter de nummers 1 uit het water. Ook Judith Lardee lag mooi voorin. Bij de meesten van team NL was het zwemmen het mindere onderdeel en ik zag dan ook veel opgeluchte of ontevreden blikken, toen ze na de het zwemonderdeel de kant op kwamen rennen. Blij dat dit onderdeel erop zat!

Via een strandje moesten de deelnemers de duin oprennen naar de wisselzone. Wetsuit uit, helm op en de fiets op, voor 40 km tijdrit over de IJmeerdijk. 10 km vrijwel alles rechtdoor, een krappe u-bocht en weer terug. En dat 2 keer. Liggend over het stuur, met links zicht over het IJmeer, rechts groene weilanden en overal windmolens. Een prachtig Nederlands plaatje, wat het EK hier extra mooi maakte als visitekaartje voor Nederland.

Met het fietsonderdeel verloor Merijn helaas wat plekken. Wel erg knap dat hij mooi voorin kon blijven racen, omdat hij net hersteld is van een hernia. Het was voor Merijn weer zijn eerste wedstrijd waarin hij volle bak mocht gaan.

Glenn, Rolf en Michael fietsen de 40 km knap onder het uur, Merijn en Maarten net iets erboven. Jos, de oudste van het stel zat er maar 3 minuten boven. Glenn en Michael fietsen normaal sneller en wilden vandaag vooral sneller, maar hadden het zwaar gehad met zwemmen, waardoor ze niet hun gebruikelijke tempo konden vinden.

Merijn liep een lage 41 over de 10 km en was de snelste van team NL en op het EK heel knap 20e. Rolf steeg boven zichzelf uit en versloeg maat Maarten voor de eerste keer. Tevreden over het zwemmen was hij niet, maar wel over het fiets- en looponderdeel. Maarten had zijn dag niet helemaal en was niet tevreden, toch een knappe 3e plek in het team. Michael pakte nog wat tijd terug door de snelste tijd van ons team te lopen, maar kon het gat na het zwemmen niet meer dichten. Glenn baalde en wilde vandaag alles sneller doen. Jos is knap gefinisht en was vooral blij dat hij de wedstrijd uit kon lopen. Door zijn stijve rug kon hij geen tempo maken met lopen, maar wel heel knap een aantal jongere Europese collega’s achter zich gelaten.

Bij de dames hebben we wat afgeschreeuwd naar Corine. Zij kwam als 6e het water uit en reed op de fiets steeds dichter naar het podium. Als 2e rende ze met haar fiets de wisselzone in om aan het lopen te beginnen. Hoe gaaf zou het zijn als hier een Nederlandse dame op het podium zou eindigen! Helaas zakte Corine met lopen iets in en bleken een aantal dames hele snelle loopsters. Zo werd er door drie dames sneller gelopen dan door onze heren. Het was prachtig om ze te zien racen. Zo knap in de inmiddels brandende hitte, maar helaas ten kostte van de positie van Corine. Geen podium maar wel knap 6e van alles dames. Een fantastisch resultaat!

Achter Corine kwam Marianne als 16e over de streep. Als werkende drukke moeder van drie kinderen, die acht jaar geleden op haar top was qua triathlon, ontzettend knap. Eline volgde met een mooie fiets- en looptijd. Eline is nog maar net begonnen met triathlon, dus dat belooft nog wat. Als 4e van het damesteam NL volgde Jacqueline. Iedereen kent haar wel van haar snelle looptijden en speciaal voor dit EK had ze zich gestort op het zwemmen en fietsen. Met haar snelle lopen kon ze de achterstand niet meer goedmaken. Maar met een 5e looptijd van alle dames werd ze toch 24e.

Suzanne en Judith zijn vooral goede zwemsters en hadden het vooral zwaar in het laatste looponderdeel. Wat was het warm! Deze meiden hebben toch ook mooi een paar concurrenten achter zich gelaten.

In het landenklassement zijn de dames heel mooi 4e geworden en de heren 9e. Prachtige resultaten dus, van één van de weinige landen zonder topsportcontracten en vrijwel allemaal fulltime werkende collega’s aan de start.

Bedankt voor jullie enthousiasme en prachtige resultaten! Jullie gedelegeerde/coach is trots op jullie!

Uitslagen team NL

20e Ellenkamp 02:04:51
42e Burke 02:10:47
52e Mollink 02:12:51
54e Emmerik 02:14:27
66e Edelenbos 02:20:28
76e de Hart 02:29:14

 

6e Nelen 6 02:18:06
16e Goijert-Hoogerbrugge 0 02:28:08
20e Vollenbroek 0 02:30:46
24e Rustidge 0 02:37:52
28e Baars 0 02:45:59
32e Lardee 0  02:48:50

 

De volledige uitslagen zijn via deze link te lezen :
http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2018/may/26/almere/index.html

NPSB Triathlon
Wil je nou ook deelnemen aan zo’n EK? Doe mee met de wedstrijden van de NSPB. Laat zien hoe snel je bent en wie weet mag jij mee naar een van de EK’s. Over vier jaar is er weer een volgend EK triathlon!

Zie voor alle sporten de NPSB sportkalender.

Krijg je nog geen nieuwsbrieven en wil je wel op de hoogte gehouden worden van de NPSB triathons in recreatief of wedstrijdverband? Meld je aan via triathlon@politiesport.nl

Sport(r)ieve groet,
Marieke van Lierop
Gedelegeerde triathlon – NPSB