Politie NK 1/4 triathlon Spijkenisse werd Run Bike Run

0
1281
Politie NK 1/4 triathlon Spijkenisse 2018

Op 8 september 2018 werd het politie NK 1/4 triathlon gehouden bij de officieel genaamde politietriathlon in Spijkenisse. Een triathlon met 1 kilometer zwemmen, 42 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen, georganiseerd door politiemensen uit de omgeving. Helaas waren er maar achttien inschrijvingen dit jaar. Het hele EK team was afwezig in verband met de hele triathlon van Almere, de cross triathlon “Tri-Ambla” en andere verplichtingen.

De week voor de wedstrijd bleek het zwemwater nog vol te zitten met blauwalg. Ondanks de vele regen die was gevallen en de pogingen van de organisatie om het water door te spoelen met vers water, bleef de blauwalg aanwezig en werd besloten om er een run bike run van de maken. Dit is het standaard back-up plan ingeval er niet gezwommen kan worden in een triathlon. Een aantal deelnemers was blij met het nieuws, omdat zwemmen hun slechtste onderdeel is. Maar de meesten baalden flink en meldden zich zelfs vooraf af.

Maar negen deelnemers van de achttien inschrijvingen stonden aan de start op 8 september. Nog nooit zoveel afmeldingen op een NK triathlon en geen enkele dame aan de start. Lag dit het aan de werkdruk bij de NP en de veelal onmogelijkheden om vrij te vragen? Lag het aan het zwemonderdeel dat niet doorging? Of is de kwart afstand voor velen toch een brug te ver? Aan het weer kon het niet liggen, want met 17 graden, wat wolkjes en veelal een licht zonnetje, was het ideaal sportweer. Wel waaide het flink, met de eerste 21 kilometer wind tegen volgens de deelnemers. Omdat er daarvoor al gelopen was, hadden de meesten het flink zwaar met de afsluitende 10 kilometer hardlopen.

Na 5 kilometer hardlopen kwamen drie collega’s binnen negentien minuten samen aan bij hun fietsen. Jorian van Duren voorop en daarachter Bart Veelers en Peter v/d Horst. Vlak daarna kwam Edgar Taale. Bart was als snelste weg en door een razendsnelle wissel, Edgar daar snel achteraan. Anno v/d Veen kwam mooi binnen twintig minuten bij zijn fiets en Elmar Sturm en Ingmar Koomen daar een halve minuut achteraan. Henk v/d Belt, de oudste van de deelnemers, kwam mooi binnen de 22 minuten aan en Alco van Engen daar weer een minuut achter.

Bij het fietsonderdeel waren de deelnemers ruim een uur uit het zicht. Het fietsonderdeel kent namelijk een “heen en weer” parcours buiten de start/finish locatie, dus de deelnemers zijn pas weer in zicht als ze bij de wisselzone zijn. Na 42 kilometer fietsen kwam Bart Veelers ruim voor de anderen aan. Hij had vier minuten voorsprong op Peter v/d Horst en liep in het looponderdeel alleen nog maar verder uit op alle anderen. Met bijna negen minuten voorsprong op de tweede heer van de politie kwam hij tevreden over de finish. Mooi om te vermelden is dat hij ook nog bijna drie minuten sneller was dan de snelste heer op het hier vandaag ook gehouden NK brandweer!

Bij de opvolgende plekken was het spannender. Peter had na het fietsen twee minuten voorsprong op Edgar en vier minuten op Jorian. Met lopen bleek hij alleen nog niet helemaal hersteld te zijn van zijn dubbele voetbreuk, die hij net voor het EK in mei opliep. Hij miste hierdoor het EK, maar herstelde dusdanig snel, dat hij hier gelukkig weer mee kon doen. Het lukte hem helaas nog niet op zijn oude looptijden uit de kast te halen.

Edgar spurtte Peter in de tweede ronde van 5 kilometer voorbij en ook Jorian haalde hem nog net voor de finish in. Edgar werd hierdoor tweede overall en Jorian derde en eerste in de categorie tot 40 jaar. Peter werd als 50+er toch wel mooi vierde overall en was de snelste in zijn categorie.

Elmar begon als vijfde aan het lopen en bleef op deze positie. Henk haalde als 60+er in zijn laatste loopronde nog heel knap de 40+er Anno in. Ingmar en Alco finishten op plek 8 en 9.

Prachtige prestaties van deze politie toppers!

Uitslagen:

1 Bart Veelers 2:04:29 – 1e cat. 40+
2 Edgar Taale 2:13:21 – 2e cat. 40+
3 Jorian van Duuren 2:15:00 – 1e cat. t/m 39
4 Peter van der Horst 2:15:17 – 1e cat. 50+
5 Elmar Sturm 2:21:28 – 3e cat. 40+
6 Henk van de Belt 2:25:01 – 2e cat. 50+
7 Anno van der Veen 2:25:10 – 4e cat. 40+
8 Ingmar Kooman 2:27:40 – 2e cat. t/m 39
9 Alco van Engen 2:35:35 – 5e cat. 40+