Politiegolfers heroveren PolMar-cup

0
1719
Gerard Dekker (politie) geconcentreerd aan het putten
Gerard Dekker (Politie) geconcentreerd aan het putten

Alphen aan den Rijn – Op 13 oktober jl. was het weer tijd voor de jaarlijkse PolMar-cup, een golfwedstrijd á la Ryder Cup tussen de politie en de Koninklijke Marechaussee. Net als andere jaren bestond het format uit 9 holes fourball-betterball en 9 holes single matchplay. Het team KMAR had uit zijn beperkte vijver precies 12 golfers kunnen vissen maar moest helaas wel een aantal van zijn betere spelers missen. Ze hadden zelfs een politiecollega nodig om het team compleet te maken (met dank aan Hans Snip die het niet uitmaakt voor welk team hij speelt, als hij er maar bij kan zijn). De selectie voor het politieteam plaats vond plaats aan de hand van de 12 beste spelers uit de klassementen Politiegolfer en -talent van het jaar en alle 12 spelers hadden de uitnodiging ook geaccepteerd. Gespeeld werd op de uitdagende maar lange baan van Zeegersloot, midden in het groene hart van de Randstad.

Vroege start
Het was vroeg uit de veren want de ontvangst stond gepland om 08.15 uur in het clubhuis. Dankzij files was niet iedereen op tijd maar konden de laatste instructies en de flightindeling wel tijdig worden gegeven. Vrijwel alle spelers togen daarna naar de driving-range voor de warming-up en om 09.30 uur sloegen de eerste vier spelers af op de 1e tee. De vele regen van de voorgaande weken hadden de baan zeker op de eerste 9 holes behoorlijk zompig gemaakt. Het was dan ook zwaar spelen, zelfs vanaf de fairways en helemaal vanuit de rough. Op de 2e 9 holes was het aanzienlijk beter spelen omdat deze lus al helemaal met zand bestrooid was en de fairways er prima bij lagen.
Gelukkig was het droog weer en piepte het zonnetje af en toe door de wolken waardoor het heerlijk golfweer was. De wind was nog wel wat aangewakkerd maar dat maakt het golfspelletje alleen maar leuker.

Spannende strijd
Trouwe deelnemer Wil Giesbertz kon helaas niet meespelen met team KMAR vanwege een blessure maar hij zag de eerste vier flights halverwege de wedstrijd op hole 9 aankomen. De strijd leek in eerste instantie gelijk op te gaan met eenmaal winst voor team politie en driemaal gelijk spel (all square). Daarbij was het wel opvallend dat meerdere partijen op de laatste hole werden beslist. Het was dus echt een spannende wedstrijd. De twee laatste flights gaven de doorslag in het voordeel van team politie: tweemaal winst wat dus een tussenstand van 4,5 tegen 1,5 voor team Politie opleverde.

Om naar hole 10 te komen, is het op Zeegersloot een aardig stukje lopen. Gelukkig had iedereen een lunchpakket mee zodat tussendoor de inwendige mens ook de nodige aandacht kreeg. Vanaf hole 10 moesten er singles worden gespeeld: man tegen man of, in een enkel geval, man tegen vrouw. De spelers waren op handicap ingedeeld dus iedereen had een tegenstander met ongeveer dezelfde speelsterkte als hij-/zijzelf. Dat pakte prima uit want in de singles waren vrijwel alle partijen een krappe overwinning of een gelijk spel.

Hoogtepunt
Voor de gedelegeerde werd het een persoonlijk hoogtepunt toen beide singles in haar flight op de laatste hole werden gewonnen door team Politie. Het was een experimentje geweest om twee dames tegen twee heren te laten spelen maar qua handicap kwam dat zo uit bij de indeling. ’s Morgens werd de winst in de dubbel nog door Nellie en Petra op de laatste hole uit handen gegeven zodat Erwin en Karel er voor team KMAR nog een gelijk spel uit sleepten. ’s Middags in de singles stond Petra na vijf holes 3 up maar gaf zij die voorsprong in de volgende drie holes weg: all square na hole 8. Nellie daarentegen stond de hele wedstrijd 1 of 2 down (achter dus) maar won zij hole 8 door op schitterende wijze een birdie te maken met een putt van vijf meter. Ook all square dus.
Hole 9 van Zeegersloot zullen de dames niet snel vergeten want waar de heren hun teeshot richting rough sloegen, sloegen Nellie en Petra midden op de fairway en na nog twee goede slagen lagen beiden aan de linkerkant van de green. Karel lag in een diepe bunker en gaf de hole op nadat zijn volgende slag in de diepe rough aan de andere kant van de green terecht kwam. Erwin lag na vier slagen ook in de rough en kwam met zijn vijfde slag op de green. Petra had derhalve twee putts voor de winst en maakte het keurig af met een par. Winst voor beide dames en twee punten in de pocket voor team Politie!

PolMar-cup terug
De overige resultaten zijn elders na te zien maar dat het in de singles spannend was geweest, bleek wel in het clubhuis toen de resultaten op papier werden gezet. In slechts vier van de twaalf singles partijen was er een afgetekende overwinning, in de overige partijen was het spelen op het scherpst van de snede geweest. En dat maakt zo’n PolMar-cup toch weer speciaal. En in tegenstelling tot eerdere ingevingen om de wedstrijd eens in de twee jaar te organiseren zoals de echte Ryder Cup werd er bij de prijsuitreiking al gauw besloten om ook volgend jaar gewoon weer om de PolMar-cup te spelen. Plaats en datum worden nog bekend gemaakt.

Toen alle plussen en minnen bij elkaar waren gezet, bleek team Politie een klinkende 11 – 7 overwinning te hebben behaald. Een blije gedelegeerde ontving van de KMAR-teamcaptain Jan Koppers de cup weer terug. De tussenstand van de PolMar-cup in de afgelopen vier jaar is nu 3 – 1 in het voordeel van team Politie. En nadat iedereen nog had zitten nagenieten onder het genot van een hapje en drankje kon iedereen bijtijds naar huis. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Download:
PolMar-cup 2017 – uitslagen